Koken & genieten Persoonlijk

Life hacks/Shortcuts

Zelfs voor ik wist wat de term life hack betekent, was ik er al dol op. Ik ben nu eenmaal dol op alles wat het leven overzichtelijker maakt of me op z’n minst die illusie geeft. Het lijkt soms alsof m’n hersenen continu in een massaal kampioenschap tafeltennis verwikkeld zijn. En dan is wat klaarheid in die chaos aangenaam. Het thema “Shortcuts” van het project Boostyourpositivity was me dan ook op het lijf geschreven. En toch ook niet helemaal. Ik wil zeker niet pretenderen dat het hier altijd Martha Stewart-gewijs op rolletjes loopt. Verre van. Maar soms op, een heldere dag, zie ik het licht. Met nieuwe inzichten, handige snufjes en ook heel triviale trucjes verloopt het dagelijkse leven dan net iets vlotter.

Stoppen met multitasken: Ik beluister een boek in de auto (zie verder in deze tekst) of sta op de loopband terwijl ik tv kijk. Maar veel verder dan dat gaan m’n multitasking-skills niet. Telefoneren in de auto bijvoorbeeld vind ik niet altijd aangenaam. Op de snelweg gaat het nog, maar in een stadscentrum is het al heel wat minder. Daarmee leek het jarenlang alsof ik niet voldeed aan die typische vrouwelijke eigenschap. Vrouwen zijn inderdaad beter in multitasken dan mannen, aldus wetenschappelijk onderzoek volgens dit artikel. Helaas ben ik de uitzondering op de regel. Ik word onrustig als ik meerdere taken tegelijkertijd probeer uit te voeren. Schrijfwerk onderbreken omdat de telefoon rinkelt of een e-mailnotificatie roept, brengt me helemaal uit m’n concentratie. Gelukkig blijkt uit het eerder genoemde artikel ook dat dat slechts 2,5 procent van de mensen kan multitasken. Een hele tijd geleden heb ik het opgegeven om te trachten te voldoen aan de mythe van het multitasken. Ik schreef er drie jaar geleden zelfs al eens een blogpost over (In het kader van Wijvenweek, weet je nog?) Soms kom ik nog wel eens in verleiding, maar dan roep ik mezelf tot de orde. Ik zweer het je, focus is het nieuwe luxeproduct!

Papierban: M’n relatie met papier is tweezijdig. Ik hou van drukwerk, van mooi uitgevoerde tijdschriften, boeken en postkaarten. Teksten werk ik vaak eerst op papier uit vooraleer ik op een toetsenbord begin te tokkelen. Bijzonder inspirerend is dat. Maar losse kribbels en velletjes tracht ik zo veel mogelijk te bannen. Een los vel papier, naamkaartje of een dunne brochure in m’n handen stoppen is als Superman en kryptoniet. Het papier verdwijnt op mysterieuze wijze en komt pas op even mysterieuze wijze weer boven water als ik het al lang niet meer nodig heb. Dus tracht ik om zoveel mogelijk gebonden schriftjes te gebruiken, losse bladeren in een ringmap te stoppen en memoblaadjes zo snel mogelijk te verwerken. Dat laatste sluit dan weer naadloos aan bij de volgende life hack:

Telefooncamera: Ooit wanhopig naar je wagen gezocht in een parkeergarage? Ik in ieder geval wel. Tot iemand me aanraadde een foto te nemen van het nummer van de parkeerplaats. Zo simpel, maar zo geniaal. Sindsdien gebruik ik die camera voor van alles en nog wat.

  • Vestiaireticketjes op feestjes. Geen stress meer om op een onchristelijk uur tussen de niet-geconsumeerde bonnetjes te zoeken naar dat andere minuscuul papiertje.
  • Bepaalde informatie die ik nodig heb voor onderweg: bv. regelingen van het openbaar vervoer. Het is ook handig om die foto als bureaublad in te stellen.
  • Post-its, memoblaadjes, inspirerende foto’s van recepten, screenshots van websites, tot zelfs een foto met de muziekinfo op de autoradio,…: alles wat nog interessant kan zijn, vereeuwig ik in een iPhone- of iPad-foto. Belangrijk is wel om die foto’s regelmatig op te schonen en de info te verwerken, anders wordt het natuurlijk ook daar weer een boeltje.

Keukenschaar: Ik weet echt niet waarom ik zo lang gewacht heb om een degelijke keukenschaar aan te schaffen. Met sommige ingrediënten heb ik het opgegeven om ze ooit als een professionele chef te kunnen versnipperen: bieslook, lente-ui, rode pepertjes, spek, ham,… het gaat allemaal zo veel sneller met een schaar. En als je mij niet gelooft, vraag het dan maar eens aan Nigella Lawson. Bijkomend voordeel: je snijplank verslijt veel minder snel!

IMG_3183

Een springvorm: Deze had ook in het vorig thema van #boostyourpositiviy gepast. De springvorm is ideaal om snel eten op tafel te zetten en restjes te verwerken. Wat eieren klutsen, groenten, een proteïnebron en kruiden erbij, de oven in op 180°C en 15 minuten later staat er eten op tafel. Met een minimum aan afwas! Wel één belangrijke tip: vet de vorm royaal in met boter en leg daar nog eens een bakpapiertje over. Dat vermijdt een workout met een schuursponsje achteraf.

IMG_1553

IMG_1161

Batchen: Als je vaker artikels over life hacks leest, zul je weten dat het enorm tijdbesparend kan zijn om taken te bundelen. Batchen zoals dat in vaktermen heet. Ik tracht dat tot op zekere hoogte te doen. Mealprepping is daar een goed voorbeeld van. Op zondag je maaltijden voorbereiden voor de volgende vijf dagen vergt echter gevorderde mealprepping-skills en vooral ook veel tijd. Maar het kan ook eenvoudiger, met kleine dingetjes. Ik vul bijvoorbeeld een klein potje met een mix van zaden en noten die ik over m’n ontbijtgranen strooi. Ben ik een pepertje of lente-ui aan het snijden, dan snij ik meteen wat extra. Dat bewaar ik ook in kleine potjes (Tja, ik ben een potjesmadam…). En zo heb ik toch al wat pimpmateriaal om de slaatjes van de komende dagen op te vrolijken. .

IMG_1164

 

 

Luisterboeken: Papieren boeken lezen komt er nog weinig van, maar luisterboeken verslind ik met hopen. Een goed ingelezen verhaal kan me helemaal meeslepen. Geen saaie autoritten of schoonmaaksessies meer, altijd is er wel boeiende lectuur in de buurt. Ik wissel luistercd’s uit met andere audiofielen en een paar klassiekers (zoals de Harry Potter-verhalen) heb ik op cd gekocht. En sinds ik Luisterrijk ontdekte (en vooral hun eenvoudige, maar super handige app), trakteer ik mezelf regelmatig op een nieuw boek. Ik “lees” zowel fictie als non-fictie. Zo beluisterde ik Het Diner en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, door de auteur zelf ingelezen. Zijn lijzige stem past perfect bij het verhaal. Da’s niet zo evident, niet iedere auteur kan zijn of haar eigen verhaal ook auditief goed brengen. Een tip dus: beluister vooraf altijd een fragmentje. Als de stem je niet ligt, zul je het verhaal toch maar aan de kant gooien. Aanraders in de non-fictie afdeling: de droge humor van Paulien Cornelisse met “Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets”. En nog een noorderbuur: Ben Tiggelaar met zijn coachingboeken “Dromen Durven Doen” en “Dit wordt jouw jaar”. Handige boeken als je veranderingen wilt brengen in je leven. De auteur geeft niet alleen tips, maar legt ook uit waarom het moeilijk is om te veranderen en hoe je dit toch kunt realiseren. En zo heb ik tijdens het strijken m’n mental coach bij de hand. Geweldig toch!

IMG_1160

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Life hacks/Shortcuts

  1. ik vraag me af hoe dat zit met die luisterboeken: kan je terwijl koken of autorijden of…? Het lijkt mij wel leuk voor in de auto ofzo, maar ik vrees dat ik constant door andere dingen zal afgeleid zijn..

    • In de wagen is ’t wel opletten geblazen. In een druk stadscentrum moet ik er zeker niet aan beginnen. Maar voor lange autosnelwegritten of ’s avonds is het een leuk extraatje. En tijdens het sporten, koken of afwassen vind ik het echt ideaal. Zeker als ik meegesleept wordt door het verhaal kan ik het niet meer wegleggen en sta ik soms met m’n koptelefoon af te wassen:-)

  2. Pingback: Kleine trucjes die het leven makkelijker maken - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: