Koken & genieten

Vijf op vrijdag: Lunchboxinspo

In de rubriek “Vijf op Vrijdag” deel ik nu en dan vijf van m’n maaltijden van de voorbije week. Vaak zijn het lunchboxen, maar soms ook tussendoortjes of ontbijt. Zo’n overzicht is een goede manier om m’n eigen maaltijdplanningen op het juiste spoor te houden, want het werkt echt motiverend voor mezelf. En hopelijk is het voor jou inspirerend voor je eigen mealprep!

De eerste volledige werkweek van 2019 zit er ondertussen al op. Het was een beetje een vreemde week met een propvolle agenda en dito koelkast: restjes van de feestdagen, één en ander uit de diepvries omdat ik die binnenkort moet ontdooien, maar ook nieuwe ingrediënten zoals boontjes die in promotie stonden in de supermarkt. Deze week had ik bij me thuis ook culinaire opnames voor Tendens waarvoor ik bovendien een recept mocht aanleveren. Hierbij alvast een kleine preview. Het echte werk is voor april:-)

Alhoewel ik de bereiding al goed onder knie heb, besluit ik toch nog wat op voorhand te oefenen. Dat betekent: extra ingrediënten in de koelkast. Van de catering van de opnames blijft nog één en over en aangezien ik het haat om eten weg te gooien, moet daar óók nog wat mee gebeuren. Het is besteen uitdaging om alle voedingswaren te verwerken in gerechten, maar het is gelukt!

Citrusslaatje met feta

Of je nu wil of niet, ergens vaar je toch mee op de golf van goede voornemens. En de supermarkten helpen ook een handje. Delhaize deelde onlangs bonnenboekjes uit voor gratis producten. Onder andere voor 3kg sinaasappelen. Ik heb altijd een beetje moeite met fruit eten, maar als er zo’n vooraad ligt, ben je natuurlijk eerder geneigd om er iets mee te doen. Het wordt een slaatje, de manier waarop ik citrusvruchten het liefst eet: in mooie plakjes gesneden, met wat verkruimelde feta, een crunch van geroosterde boekweit (kunnen ook andere zaden of noten zijn), munt, peper en zout. En vooral belangrijk: een goede olijfolie. Ik zweer het je: de combinatie met de sinaasappel is echt hemels!

Hummus met Dukkah

Zelf hummus maken is niet veel werk, zeker niet als je zo een blik met kikkererwtenpuree kunt kopen. Ik had nog 1 blik staan van bij Delhaize, maar het lijkt ondertussen verdwenen uit het assortiment. Jammer. Zo’nkant-en-klaar gepureerde kikkererten zijn handig als je weinig tijd hebt, maar toch een persoonlijke touch wilt geven aan de hummus. Ik hou de kruiding vrij sober, maar voeg wel een kruidige strooimengeling toe die ik vond in een boekje van Eva vzw: Dukkah. Google leert me dat deze crunchy mix uit Egypte komt. Hieronder vind je de bereiding. Probeer het zeker ook eens, het tilt de hummus echt naar een hoger niveau!

  • 120g gepelde hazelnoten
  • 60g sesamzaadjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1/2 el komijnzaadjes
  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl zeezout
  • 1/2 el paprikapoeder

Rooster de noten en sesamzaadjes in een droge pan of oven tot ze beginnen te geuren. Doe hetzelfde met de specerijen (behalve het paprikapoeder). Vijzel de specerijen fijn, voeg de geroosterde noten, sesamzaadjes en paprikapoeder toe en vijzel verder tot je een half fijn, half grof mengsel hebt dat je over de hummus kunt stroien. Voeg er ook nog een goede olijfolie aan toe. Hemels!

Krabsalade met crackers

Als test voor de opnames van Tendens kom ik last-minute op het idee om te experimenteren met krab. Normaal zou ik krab bij de visboer kopen, omdat het zo moeilijk is om goede kwaliteit in blik te vinden. Maar voor een experiment is blik goed genoeg. Gelukkig, want het idee haalde het uiteindelijk niet. Ondertussen zit ik daar wel met een geopend blik krab… Daar maak ik een krabsalade van met wat yoghurt, lente-ui en mango. Plus: een draai van de zwarte pepermolen en/of wat currypoeder. Krab gaat namelijk heel goed samen met een beetje pit! Op de foto zie je naast de volkoren mini-beschuitjes ook al een veggie-hamburger, maar daarover hieronder meer!

Rode biet-burgers

Zelfgemaakte burgers zijn de ideale manier om restjes weg te werken. Met wat groenten, een ei, broodkruim en kruiden heb je in een mum van tijd lekkere burgers klaar. Voor de basis van rode biet hoef ik ook niets meer te doen: er zat nog wat pulp van vers geperst bietensap in de diepvries. Bij de ontdooide bietenpulp gaat nog een ei en kruim van soepstengels (restje van een apertiefhapje van nieuwjaarsdag, maar iedere soort broodkruim of paneermiddel is mogelijk). Van de testcase voor de opnames heb ik nog wat courgettes en lenteui liggen. Nog een beetje kruiden met tuinkruiden, peper, zout en versnipperde rode peper er bij én klaar! Verhoudingen hiervoor heb ik niet echt. Ik blijf gewoon broodkruim en geplette noten toevoegen tot de consistentie niet te vochtig meer is. Zodoende kan je er gemakkelijk kleine burgers van kneden. Die bak ik vervolgens lichtjes krokant in kokosolie in een pan met anti-aanbaklaag. Ik combineer ze met wat gestoofde boontjes, ratatouille én één van m’n favoriete sauzen: sambal oelek. Voor wie van pit houdt!

Gegrilde tofu met zuiderse groenten

Tofu is best een lekker product, maar het heeft een beetje hulp nodig. Dat wil zeggen: marineren. Ik halveer een blok tofu overlangs en laat beide stukken een nachtje marineren in een mengsel van sojasaus, groentebouillon, sesamolie, gemberpasta en wat limoensap. Daarna dep ik de plakken zo goed mogelijk droog. Op die manier is de kans op knapperig gegrilde tofu namelijk groter. Ik bak de tofu gedurende enkele minuten langs iedere kant in een grillpan en geef ze ook telkens een kwartslag zodat er een mooi geroosterd patroon ontstaat. Lekker met wat lichtjes gestoomde groenten en een sausje van sojasaus, pindakaas en limoensap.

Aan het einde van deze week is mijn koelkast nog niet helemaal leeg: er staat nog wat hummus in, een restje krabsalade, groenten, blokjes tofu,… Maar die zijn nog eventjes goed en zo zal ik deze vrijdagavond en morgen al zeker geen honger lijden:-) Op naar de volgende mealprep!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Vijf op vrijdag: Lunchboxinspo

  1. Marleen caenepeel

    Ziet er allemaal heel lekker uit 👍👍👍

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: