Koken & genieten

Uit de oude kookboekendoos: Gegratineerde bleekselder

Als je net zoals ik ergens voor 1980 geboren werd, dan ken je vast deze groene kookboeken: “Koken zonder grenzen” van de verdwenen uitgeverij Lekturama. Je kon ze bestellen via postorder en ik herinner me dat bijna iedereen ze in huis had. Tegenwoordig kom je ze nog wel eens tegen op rommelmarkten en tweedehandssites. Vrienden van mijn ouders die weten dat ik graag kook, vroegen of ik ze wilde. En zo staan er niet minder dan 38 exemplaren (dat moet zowat de hele reeks zijn) op mijn zolder! Geen gebrek aan kookinspiratie dus de komende jaren:-)

Regelmatig haal ik enkele boeken naar beneden om er wat in te snuisteren. De boeken dateren van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig en dat is er ook aan te zien. De foodfotografie is op z’n zachtst gezegd achterhaald, maar hier en daar vind je er toch leuke visuele ideeën in. Door de ouderwetse foto’s ogen de recepten niet altijd even aantrekkelijk, maar er staan best lekkere bereidingen en inspiratie in. Het viel me bijvoorbeeld op dat heel wat recepten Worcestersaus bevatten. Die saus is typisch zo’n smaakmaker die je makkelijk vergeet. Je koopt het flesje voor één recept en dan belandt het ergens achteraan in de voorraadkast. Nochtans kunnen enkele druppeltjes Worcestersaus de smaak een opkikker geven. Jeroen Meus zegt het ook!

Worcestersaus is ook één van de ingrediënten in dit recept. Ik was op zoek naar een bereiding om een overschot bleekselderij weg te werken. Bleekselder is een veelgebruikt ingrediënt in soepen, maar vaak heb je er maar twee stengels van nodig. En wat doe je dan met de rest? Nog meer soep maken zag ik niet zitten, want daarvan zit er nog meer dan genoeg in de diepvries. Zo botste ik op dit ovengerecht uit het boek “Meer doen met groente”: Gegratineerde bleekselderij. En zelfs wie geen fan is van de smaak van selder gaat misschien toch overstag. Bechamelsaus en een gegratineerd korstje lust zowat iedereen hé! Zeker op een koude dag is dit puur comfort food. En niet zo duur bovendien!

Voor we eraan beginnen nog enkele tips en weetjes:

 • Je kunt zowel bleekselderij als groene selderij gebruiken. De groene smaakt echter een stuk steviger door. Bleekselderij is dus een stuk toegankelijker.
 • Je kan variëren met de eiwitbron in dit recept. In de oorspronkelijke bereiding wordt er ham gebruikt. Die had ik echter niet op voorraad dus werd het feta.
 • Ik voegde enkele blaadjes van de selder toe, maar dat betekent dat de smaak ook intenser wordt.
 • Het recept schrijft een volledige stronk voor, maar dat is niet per se nodig. Ik heb een rode paprika gebruikt die nog in de koelkast rondslingerde. Zo kreeg het gerecht wat extra kleur en de zoete smaak is een mooie toevoeging.
 • In selder kunnen er vervelende, vlezige draden zitten. Die kun je verwijderen door de stengels in twee te breken. Daardoor komen de draden los te zitten en kan je ze gemakkelijk verwijderen. Met een dunschiller lukt het ook.
 • Als je heel ‘old school’ wilt doen, kun je het gerecht serveren in van die schelpen die je vroeger heel vaak zag voor vispannetjes. Ik gebruikte vuurvaste pannetjes die van mijn oma waren. Ook nostalgisch dus!

Gratin van bleekselder met feta

Benodigdheden:

 • Vuurvaste schaal, schelpen of kommetjes
 • Oven

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen of hoofdgerecht voor 2)

 • 1 stronk bleekselderij
 • Facultatief: andere groenten zoals rode paprika
 • 2 eetlepels citroensap
 • 55 gram boter
 • 1 kleine, gesnipperde ui
 • 30 gram bloem
 • 3 dl melk
 • 120 gram blokjes feta
 • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
 • Selderijzout
 • Peper uit de molen
 • Zout
 • Worcestersaus
 • 4-6 eetlepels geraspte gratinkaas

Bereiding:

 • Maak de bleekselder schoon, snij overlangs in smalle repen en vervolgens in kleine stukjes.
 • Gaar de selder. Dat kan via stomen, maar ook door de groente te koken. Voor dat laatste hoeft de selder niet helemaal onder te staan: Voor ongeveer de helft water is voldoende. Voeg citroensap en een weinig zout toe. Laat 15 tot 20 minuten koken op een zacht vuur.
 • Facultatief: De rode paprika heb ik eventjes gestoofd in een afzonderlijke pan.
 • Ondertussen smelt je 35 gram boter op een zacht vuur. Fruit hierin de uien.
 • Voeg vervolgens de bloem toe en laat die enigszins opdrogen. Giet er, terwijl je blijft roeren, 1 dl melk bij. Voeg stelselmatig de rest van de melk toe. Blijf steeds roeren tot je een gelijkmatig mengsel krijgt.
 • Verwarm de oven voor op 200C°.
 • Bestrijk de ovenschaal of vuurvaste kommetjes met de rest van de boter.
 • Giet de selder goed af, schep door de ragoût en roer er de peterselie door.
 • Proef even en voeg naar smaak selderijzout, peper en worcestersaus toe.
 • Verdeel de groentenragoût over de schalen of kommetjes.
 • Voeg de feta toe.
 • Strooi de gratinkaas erover en laat in zo’n 15 minuten mooi kleuren in de  oven.

Benieuwd naar nog meer culinaire inspiratie? Volg me ook op Facebook en Instagram!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Uit de oude kookboekendoos: Gegratineerde bleekselder

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: