Koken & genieten

Vegan kaas: tips voor beginners

Stel: je organiseert een kaasavond of je serveert blokjes kaas bij het aperitief. Wat als één van je gasten uitsluitend veganistisch eet? Tien jaar geleden was het, zeker voor een leek, heel moeilijk om lekkere alternatieven te vinden. Gelukkig is dat tegenwoordig minder een probleem. Zelfs heel wat gewone supermarkten hebben vegan kaasalternatieven in de rekken.

Zelf ben ik een flexitariër. Ik eet dus niet fulltime plantaardig noch volledig vegetarisch, maar probeer wel zo goed mogelijk af te wisselen. Het is fascinerend om te zien hoeveel er tegenwoordig mogelijk is op plantaardige basis. Zo las ik een tijdje geleden hoe iemand een alternatief voor feta maakte op basis van macadamianoten. Dat is me eerlijk gezegd iets te omslachtig om het zelf te proberen (ik heb er ook de juiste blender niet voor), maar nieuwe vegan producten uittesten doe ik wel met plezier.

Het voorbije jaar leerde ik diverse nieuwe soorten veganistische ‘kazen’ kennen: op het Vegan Summer Fest in Gent, tijdens een vegan kaasavond van eva vzw en uiteraard in diverse supermarkten. Dit is de oogst producten die ik leerde kennen:

Violife

Ik begin met een heel makkelijk verkrijgbare: Violife vind je zeker bij Delhaize en normaliter ook bij Albert Heijn. Het merk heeft een groot assortiment, maar ik vond alleen de smeerkaas en de sneetjes. Er zit kokosolie in, wat een lichtzoete toets geeft.

Roomkaas: Sojami

Ondertussen zijn er al heel wat producten op de markt ter vervanging van de klassieke roomkaas. Bioplanet heeft verschillende varianten van Sojami, een product op basis van gegiste tofu. Ik gebruikte de versie met noten en bereidde er een aperohapje met witloof en appel mee.

Roomkaas: pal’ais

Foto: Instagram pa’lais

Dit is echt een heel lekker product én Belgisch bovendien! Pa’lais is nog niet echt wijdverspreid, maar dat kan alleen maar een kwestie van tijd zijn. Het merk uit Brussel is nog niet zo heel erg lang op de markt en is duidelijk sterk aan het werken aan een goede distributie (klik hier voor de verdeelpunten). Net zoals Sojami kun je pal’ais vergelijken met Boursin. Maar in plaats van gegiste tofu is deze kaas gemaakt op basis van cashewnoten en amandelen. Misschien ligt het daaraan dat ik pal’ais net iets lekkerder vind dan Sojami. De variant met komkommer, bieslook en look lijkt het sterkst op de klassieke Boursin. Maar probeer zeker ook eens de Mango Chili. Heerlijk met zongedroogde tomaat of gegrilde paprika!

Smeerkaas: Charly’s All is Fair

Ook het Nederlandse merk Charly’s All is Fair is een soort smeerkaas op basis van cashewnoten. Het merk is verkrijgbaar bij Bioplanet. Ik proefde de variant die zweemt naar cheddar. Lekker op een zoete cracker afgewerkt met wat chilivlokken. Let wel: dit product bederft heel snel. Ik wilde zo zuinig omspringen met het pakje in de koelkast dat het uiteindelijk over datum ging en zelfs beschimmelde. Au! 

Blokjes en plakjes: Wilmersburger

Een blokje kaas bij het alternatief: het is een klassieker. Wil je een plantaardige variant serveren, dan is deze Wilmersburger (ik vond ‘m in deze shop) een goed idee. Het Duitse merk brengt allerlei kaasalternatieven op de markt: van pizzatoppings tot plakjes en blokjes. Je proeft nauwelijks het verschil met echte kaas. Leuke anekdote: een tijdje geleden was ik een weekendje weg en kwamen mijn ouders ‘doggysitten’. Bij het ontbijt aten ze enkele sneetjes van de Wilmersburger. Toen ik achteraf vroeg of ze iets speciaals gesmaakt hadden, zeiden ze van niet. Het smaakt dus net echt! De plakjes Wilmersburger smaken trouwens ook heel lekker in combinatie met de spread van Violife.

Vaste kaas: Cicioni

Over Cicioni schreef ik eerder al deze review. Het merk is verkrijgbaar bij Bioplanet.

Cheddar en feta: Sheese

Het Schotse merk Sheese proefde ik tijdens de vegan kaasavond van Eva vzw. Een lekker alternatief als je verslingerd bent aan feta of cheddar. Sheese heeft nog heel wat smaken in het gamma, maar ik ben het merk nog niet tegengekomen in een fysieke winkel. Online shoppen kan wel, onder andere hier.

Vaste kaas: Serotonina

Op de beurs Vegan Summer Fest in Gent kocht ik twee varianten van het Poolse merk Serotonina: Escobar Royal en Kimcheeze. Wat meteen opvalt zijn de prachtge verpakkingen die verwijzen naar die van echte, luxueuze kazen. Beide varianten zijn gemaakt van cashewnoten. De Escobar Royal heeft een witte korst die heel sterk lijkt op die van Camenbert en zelfs een beetje zo smaakt. De binnenkant smaakt echter veel neutraler dan z’n echte tegenhanger. Niet dat het slecht is, maar verwacht je niet aan de romige, licht-pittige smaak van een Frans kaasje, want dat is het simpelweg niet.

Kimcheeze bevat pittige kruiden, vandaar de rode kleur. “Het ziet er een beetje uit als grillworst”, was de reactie toen ik een mini-proeverijtje organiseerde met collega’s. We waren het er allemaal over eens dat het een lekker product is, maar het smaakt niet naar kaas. Eerder naar paté of een soort spread.

Beide varianten doen het goed in een klassiek slaatje met witloof, appel, walnoot en een mosterdressing. Excuses voor de slechte foto. Werksituatie, slecht licht, weinig tijd,…: je weet wel:-)

Jammer genoeg is Serotonina niet zo gemakkelijk te vinden bij ons. Ik vond het merk onder meer wel bij Zuiver Genieten in Aalter.

Heel wat van de veganistische kazen die ik proefde, smaken “net echt”. Dat is zeker het geval bij de room- en andere smeerkazen en de plakjes. Maar als liefhebber van Camenbert, Brie en dergelijke blijf ik op mijn honger zitten. Het lijkt moeilijk om de rijpere, romige kazen te evenaren. Een lekkere vegan blauwschimmelkaas (ook één van m’n favorieten), zou ik zeker eens willen proeven, maar heb ik nog nooit gezien. Dit lijstje is dan ook verre van volledig. Ook in 2019 ga ik op zoek naar nieuwe vegan kazen. Wie weet wat voor lekkers ik dan nog allemaal ontdek. Laat het gerust weten mocht je zelf nog favorieten hebben!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Vegan kaas: tips voor beginners

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: