Koken & genieten Uncategorized

Reuzengarnalen met wortel en tandoori

Ik heb al altijd best veel vis gegeten, maar de laatste tijd is dat toch wat minder. Vis is in principe gezond, maar de vraag is natuurlijk hoeveel er van de gezonde troeven nog overblijven als je de berichten over van chemicaliën vergeven kweekvijvers hoort. Als leek is het altijd moeilijk om je weg te te vinden in de kluwen die voedingsindustrie heet. Ik probeer in de eerste plaats op de labels te letten. Dat is is ook het geval met dit recept. Ik koos hier bewust voor reuzengarnalen met het ASC-label: een internationale certificatie voor duurzame kweekvis.

Scampi Tandoori 2

Reuzengarnalen heten in de Belgische volksmond meestal scampi genoemd (als ze zonder scharen en kop verkocht worden). Ooit waren ze immens populair en stonden op zowat alle restaurantkaarten, maar de laatste jaren raakten de beestjes in het culinaire verdomhoekje. Allerlei horrorverhalen over toegevoegde chemicaliën en antibiotica zijn daar niet vreemd aan. Maar met het ASC-label heb je wel meer zekerheid. Blijft natuurlijk het probleem dat deze garnalen niet uit onze wateren komen, maar uit verre oorden als India en Vietnam. Wil dat zeggen dat we ze helemaal van ons menu moeten schrappen? Het lijkt me niet meteen haalbaar om alles te bannen wat niet uit onze contreien komt, want dan moet er veel uit ons menu: mango’s, avocado’s, quinoa, bananen,… noem maar op. We zetten al een flinke stap in de goede richting door veelzijdig te eten: een goede mix van lokale en uitheemse producten, van diverse soorten vis- en schaaldieren (ook uit onze wateren!), kwalitatief vlees en plantaardige eiwitbronnen.

Deze reuzengarnalen hebben als troef dat ze makkelijk te bereiden én lekker zijn. Ik proefde het gerecht op een persevenement in Antwerpen waar de catering verzorgd werd door Coeur Catering, ook bekend van Rooftop Bar en restaurant Gaston in Gent. Naast het gerecht lagen kaartjes met de bereiding. Dat vroeg om een try-out thuis! Je kan dit gerecht zowel warm als koud opeten. Ideaal dus als je het de dag nadien wilt eten als meeneemlunch.

Tandoori is trouwens een soort Indische kruidenmengeling met onder meer gember, peper en komijn. De tandooripasta is kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt.

Reuzengarnalen met wortel en tandoori

Ingrediënten (2 porties)

 

 • 300 gram wortelen (ik koos voor verschillende kleurtjes, maar met de “gewone” oranje variant lukt het evengoed.
 • Een 10-tal tijgergarnalen
 • 1 eetlepel tandooripasta voor de marinade (je hebt er ook nog 1 nodig voor de dressing)
 • Platte peterselie en koriander
 • 1 sjalot
 • Boter
 • Olijfolie
 • Dressing:
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel tandooripasta

Bereiding

Scampi Tandoori 3

 • Verwarm de oven voor op 160°C.
 • Marineer de garnalen in 1 eetlepel tandooripasta.
 • Maak de wortelen schoon en snij ze in hapklare stukken.
 • Rooster de wortelen in de oven gedurende een 15-tal minuten of tot ze voor jou de gewenste gaartijd hebben.
 • Fruit het sjalotje lichtjes aan en voeg vervolgens de garnalen toe. Bak ze gaar.
 • Mix ondertussen de ingrediënten voor de dressing.
 • Schik de wortelen in een schotel. Leg er de scampi bovenop en werk af met de dressing, koriander en platte peterselie.
 • Tip: Voor een lunchbox neem ik de yoghurtdressing afzonderlijk mee.  Je zou eventueel de platte peterselie en koriander ook apart kunnen houden, maar ik vind het niet erg dat de smaken al wat vermengd zijn.

Scampi-Tandoori-1.jpg

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Reuzengarnalen met wortel en tandoori

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: