Energy balls, bliss balls of power bites: ze zijn ideaal om snel mee te grabbelen als je honger hebt én weinig tijd. Heel wat supermarkten (zeker de biowinkels) hebben deze gezonde balletjes in hun assortiment en Pinterest staat vol met recepten. Meestal zijn ze gemaakt met ingrediënten als dadels of ander gedroogd fruit, noten(pasta), chocolade,…

Savory energy balls 3

Ik experimenteerde ondertussen al wat met zoete recepten, maar vroeg me af of dit ook niet lekker zou zijn met hartige smaken. Specerijen gecombineerd met noten: dat moet lukken, toch? Kant-en-klaar in de winkel zijn hartige energieballetjes niet te vinden, maar gelukkig bood het wereldwijde web soelaas. Blijkbaar ben ik niet de eerste die zich de vraag stelde.

Zo kwam ik terecht bij Caitlin Shoemaker, een Amerikaanse vegan foodblogger die regelmatig leuke mealprep-video’s maakt. In deze post bereidt ze drie hartige soorten bliss balls die min of meer op dezelfde bereiding gebaseerd zijn. Het viel me op dat de balletjes niet gegaard worden, ook al gebruikt Caitlin in alle recepten havermeel (gemalen havermout). Een online zoektocht leerde me dat je havermout best rauw mag eten, dus ging ik aan de slag. Het resultaat was niet slecht, maar ik vond de balletjes toch iets te veel naar rauw deeg smaken. Dus besloot ik ze te bakken in de oven en het recept naar mijn hand te zetten. Het vroeg wat geëxperimenteer, maar uiteindelijk kwam ik toch tot een consistente bereiding.

Savory energy balls 2

Zin om het ook eens te proberen? Dit recept kan je heel gemakkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Ik vind deze balletjes super gemakkelijk om mee te nemen on the go!

Hartige energieballetjes

Ingrediënten (voor een 30-tal balletjes)

 • 3 eetlepels tahin
 • 5 eetlepels havermeel (25 gram)
 • 100 gram witte bonen
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel chilivlokken
 • 1/2 theelepel oregano
 • 1 theelepel gemalen kaas of (als je vegan verkiest) edelgistvlokken
 • 3 eetlepels zaden of gemalen noten (ik gebruik sesam- en hennepzaadjes)
 • Olijfolie

Savory energy balls 5

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 •  Plet de bonen met een aardappelstamper of vork of vermaal ze in een blender
 • Vermeng de bonen met alle andere ingrediënten (met uitzondering van de noten of zaden en olijfolie) tot je een consistent deeg bekomt.
 • Maak je handen een beetje nat. Op die manier zal je gemakkelijker balletjes kunnen draaien. Zelf maak ik ze liefst niet al te groot.
 • Wentel ieder balletje in olijfolie en vervolgens in de zaadjes of geplette noten.
 • Schik de balletjes op een bakplaat of ovenschaal belegd met bakpapier en besprenkel ze met wat olijfolie.
 • Bak de balletjes 10 à 15 minuten in de oven.

Savory energy balls

Weetjes:

 • Bewaar de power bites goed afgesloten. Na een paar dagen zijn ze nog niet slecht, maar worden ze wel droger.
 • Zolang ze niet gebakken zijn, kan je ze ook invriezen.
 • Deze hapjes zijn ook ideaal bij het aperitief. Serveer er een salsa of yoghurtsausje bij
 • Als je ze wat groter maakt zijn ze ook een prima vleesvervanger.
 • Ik probeerde dit recept ook met puree van kikkererwten en tahin die ik een tijdje geleden in blik in Delhaize vond. Deze puree is trouwens ideaal als je snel “zelfgemaakte” hummus op tafel wilt zetten zonder een blender. Alleen nog wat limoensap en kruiden toevoegen en je hummus is klaar. Heel makkelijk dus ook voor deze energieballetjes, want zo heb je geen blender meer nodig. Helaas vind ik de puree wel nog terug in de webshop van Delhaize, maar in de plaatselijke winkel lijkt het uit het assortiment verdwenen.

Savory energy balls 7

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Hartige energieballetjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d