Koken & genieten

Tafelen in ‘Act For Food Factory’

Ik probeer al een tijdje zo ecologisch en duurzaam mogelijk te leven. Maar als leek is het niet altijd makkelijk om hierin je weg te vinden. Een voorbeeldje: in de groente- en fruitafdeling in de supermarkt kies ik vaak voor papieren zakjes. Omdat die milieuvriendelijk zijn… Toch? Nee, niet per se, leerde ik onlangs. Het productieproces van papieren zakjes is behoorlijk energie- en waterintensief. Het transport is zelfs meer belastend dan dat van plastic zakjes. “Wij kiezen daarom voor composteerbare zakjes”, aldus Carrefour. De supermarktketen lanceerde enkele maanden geleden ‘Act for food’: Een verzameling concrete acties om iedereen beter te laten eten aan een faire prijs.

Enkele voorbeelden uit hun actieprogramma: Carrefour geeft voorkeur aan Belgische producten, steunt kleine lokale producenten, helpt boerderijen bij het omschakelen naar bioteelt en strijdt actief tegen plastic. Wat dat laatste betreft: Vanaf januari 2019 is Carrefour de eerste distributeur die stopt met de verkoop van plastic artikelen voor eenmalig gebruik (servies, bestek, rietjes,…). In de plaats komen milieuvriendelijker alternatieven. Meer over de acties kun je hier lezen.

Pop-up in Brussel

Bij Act For Food hoort ook een pop-up. De ‘Act For Food Factory’ in Brussel is de combinatie van een supermarkt en eetadresje. Alles is bio, zowel de producten die verkocht worden als de ingrediënten voor het restaurant. Je kan er terecht voor een ontbijt, lunch, tussendoortje of een drankje.

Ik mocht het concept onlangs uitproberen. De aandachtstrekker van zodra je binnenkomt is de foodtruck met toonbank waarin de gerechten verkocht worden. Je hebt keuze uit een uitgebreid assortiment quiches, salades, soepen en taart. In het interieur is veel gebruik gemaakt van hout en groen. Het meisje dat me bedient, vertelt dat ze iedere dag anders kookt naargelang de seizoensproducten die beschikbaar zijn.

Zitten kan aan de houten tafels, in knusse zetels of zelfs in de laadbak van een ouderwetse truck. Tof is ook dat het supermarktgedeelte en het restaurant in elkaar overvloeien. Zo is de pop-up als het ware een kleine ontdekkingtocht. Als je goed kijkt herken je nog de sporen van een oude garage die omgebouwd werd tot een trendy hotspot.

Act For Food Factory Brussel Carrefour 14

Zin om het ook eens te ontdekken? Wacht niet te lang, want normaliter sluit de pop-up eind deze maand de deuren. Je vindt de Act For Food Factory aan de Vleurgatsesteenweg 176 in Brussel. Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 7.30u tot 19u en op zondag van 11 tot 17u.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Tafelen in ‘Act For Food Factory’

  1. Marleen Caenepeel

    Ziet er lekker uit 👍

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: