Koken & genieten

Spread x 6

‘Smeerbaar broodbeleg’ heet het in het Nederlands, maar ‘spread’ bekt net iets korter. Ik ben echt dol op spreads. In de supermarkt speur ik graag naar nieuwe varianten: hummus op diverse wijzen, tapenade, pesto,…

Maar ook zelfgemaakte creaties: experimenteren met wat de voorraad te bieden heeft; lekkere combo’s maken met tuinkruiden en specerijen, restjes opgebruiken,… Er is ook zoiets als de perfecte consistentie van een spread: niet te vloeibaar en niet te vast. Een spread is de gezonde versie van comfort- en fastfood. Niets zo leuk als in de zetel zitten met een kommetje lekker smeersel en wat crackers of rauwe groenten.

IMG_9265

Voor dit artikel heb ik ze eens netjes op een boterham gesmeerd. Dat fröbelen was eigenlijk best leuk en het presenteert best mooi. Meestal komt het erop neer om ingrediënten te mengen, maar bij de laatste (de spread van zoete aardappel) hoort er een receptje bij.

Dus hier gaan we dan: van links naar rechts en van boven naar onder!

IMG_9288

1. Tonijnspread: Tonijn uit blik, augurk, stukjes appel, roze peperbolletjes, tijm en lente-ui.

2. Tzatziki (mijn vereenvoudigde versie): Griekse yoghurt, geraspte komkommer (waar je zoveel mogelijk het vocht uitknijpt), dille, olijfolie en zwarte olijven. Zelf verwerk ik nooit look in m’n gerechten, maar in principe hoort het traditioneel bij de bereiding.

3. Hummus van linzen: Misschien de minst fotogenieke wegens het grijsbruine kleurtje. De linzen kook je zelf of je koopt ze voorgekookt in blik. Daarbij komt nog tahin, limoensap, komijn, gemalen korianderzaadjes en blaadjes koriander. Geen fan van koriander? Platte peterselie kan ook.

4. Guacamole: De klassieke ingrediënten (avocado, limoensap, gesnipperde rode peper en koriander) aangevuld met kaas. Je zou hier feta kunnen gebruiken. Die had ik niet in huis, wel nog ‘saladekaas’ van Lidl. Het ziet er uit als feta, maar is veel neutraler van smaak.

5. Salsa van ananas: Technisch gezien geen spread dus, maar bij dit soort mengelingen heb ik liever een meer chunky structuur. Dezelfde ingrediënten zoals bij de guacamole, maar de avocado is vervangen door ananas. Ik hou wel van zoet met een venijnige toets:-) Ook hierover kan je wat kaas verbrokkelen.

6. Spread van zoete aardappel: Ik gebruikte het recept van food.com.

IMG_9275

Ingrediënten:

2 zoete aardappelen (middelgroot, zo’n 250 gram)
1 grote wortel
1 witte ui
120ml water
1 eetlepel tahin of notenboter
1/4 koffielepel currypoeder
1/4 koffielepel gemalen komijn

Bereiding:

1. Kook de aardappelen ongeschild in water tot ze zacht zijn. Dit duurt zo’n 30 min.
2. Ondertussen snij je de ui en de wortel in kleine stukjes.
3. Giet het water in een sauspannetje en voeg de ui en de wortel toe. Laat sudderen tot de groenten zacht zijn (een kleine 10 minuten).
4. Haal de schil van de zoete aardappel en snij in stukjes.
5. Meng de aardappel met de tahin of notenboter, het currypoeder en de komijn.
6. Gebruik een aardappelstamper of mixer om een meer smeuïge consistentie te krijgen.
7. Voeg nu ook het mengsel van de wortel en de ui toe en pureer verder.

IMG_9289

Dit zijn een aantal van mijn favoriete smeerseltjes. Er zijn uiteraard nog ontelbaar veel mogelijkheden. Ik heb dus nog veel experimenteerwerk voor de boeg!

En om te eindigen: hier is een commercial van járen geleden. Pure 80s nostalgie! Ik moet er altijd aan denken als ik het woord spread hoor. Herinner jij je het spotje nog? Opgepast: het riedeltje is een echte oorwurm!

Save

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

10 reacties op “Spread x 6

  1. Dat ziet er zo mooi en vooral lekker uit!

  2. Ik schuif meteen mee aan tafel, dit dòet gewoon eten. Bedankt voor dit inspirerend logje.

  3. wat een leuke post! Mijn favoriet is… hummus!

  4. Pingback: 10 Food confessions tag – The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d