Koken & genieten

Oosters meeneemslaatje

Bij een meeneemluch zit er altijd wat tijd tussen bereiden en verorberen. Het voordeel daarvan is dat de smaken veel tijd hebben om in elkaar over te vloeien. In dit gerecht maken we daar optimaal gebruik van: Een oosters getint slaatje. Mijn favoriet van ‘t moment!

In diverse supermarkten kun je tegenwoordig van die mini komkommers vinden. Ziet er leuk uit en ook wel handig. Zo is het risico op een verpieterde halve komkommer toch minder groot. Ideaal voor singles en andere kleine gezinnen.

img_6502

De combinatie van internet-inspiratie en wat eigen fantasie resulteerde in onderstaand recept. Nou ja, recept… Eerder een veredelde boodschappenlijst. Wie me een beetje kent, weet dat ik zeker voor slaatjes nogal van het “samen gooien” ben. Lust je iets niet of heb je het niet op voorraad? Laat het gerust weg. O ja: De dressing is een kwestie van mengen, proeven en aanpassen tot het helemaal naar je zin is. Heb je nog een overschotje? Ook geen probleem! Dit slaatje blijft zeker twee dagen goed in de koelkast. En het wordt er alleen maar lekkerder op!

img_6501

Ingrediënten

2 mini-komkommers of ½ grote komkommer

Handjevol radijsjes

½ rode puntpaprika

½ rood pepertje

1 lente-uitje

100 gram grote roze garnalen of gerookte zalm

Dressing

1 theelepel zout

1 theelepel rijstazijn

1 theelepel rietsuiker

1 theelepel sojasaus

1 theelepel vissaus

3 eetlepels olijfolie

Afwerking

½ theelepel sesamzaadjes

½ theelepel rode peperbolletjes

Handjevol korianderblaadjes (munt of platte peterselie kunnen ook)

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de dressing. Zoals ik al zei: Nu is het een kwestie van mengen, proeven en ingrediënten toevoegen tot het helemaal naar je zin smaakt.

Het enige klusje dat nu nog rest is snijwerk: De groenten mogen in blokjes of schijfjes: het is zoals je wil. Ik vind het het lekkerst als de komkommer, radijsjes en lenteui in fijne ringetjes gesneden zijn. Dan nemen ze heel gemakkelijk de smaak van de dressing op. 

De grote roze garnalen halveer ik. Kies je voor zalm, dan mag die in reepjes.

Meng de groenten en de roze garnalen (of zalm) met de dressing. Werk af met sesamzaadjes, rode peperbolletjes en koriander.

Smikkel het meteen op. Of maak dit ’s avonds klaar en je bent jezelf de middag erop enorm dankbaar. Ik voegde afzonderlijk nog wat veldsla, cashews en schijfjes rode puntpaprika toe. Nog een yoghurtsausje erbij en je hebt alles om zowel een kleine als een grote trek te stillen. Smakelijk!

img_6499

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Oosters meeneemslaatje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d