Genieten

Cosy food & city vibes

Je weet dat de herfst definitief een feit is als er stoemp en spruitjes op tafel komen. En gehaktballen! Vorig weekend mocht ik dit soort cosy lekkers gaan proeven in Antwerpen.

Niet zomaar gehaktballen hoor. Nee, die van Balls & Glory: Het succesvolle concept van Wim Ballieu dat de handgedraaide Vlaamse gehaktbal naar een hoger niveau tilt. Het werd in alle opzichten een heerlijke en fenomenale avond. In de eerste plaats dankzij het lekkere eten. Maar ook omdat de locatie, het opzet en de aankleding van het event perfect klopte.

bg-2

Het Felix Pakhuis, de thuishaven van Balls & Glory Antwerpen, is op zich al een prachtige locatie. Voor de gelegenheid werd daar nog een dimensie aan toegevoegd. In de middengang van het historisch pand kwam een lange tafel voor ruim 100 gasten. De sfeer had iets huiselijks, het bekende ‘met de potten op tafel’-idee. Maar dan met een sausje van stedelijke vibe erover.

bg-4

bg-49

De organisatoren willen geen “namaak- nostalgie & namaak-huiskamers brengen, maar een inspirerende & hedendaagse livestyle”. Ik citeer nu even letterlijk uit het persbericht. Een pluim trouwens voor de creatieve manier waarop het event tot in de kleinste details uitgedacht werd, ook op het vlak van conceptomschrijving. Te beginnen met de persuitnodiging.

Als journalist wordt je mailbox dagelijks overspoeld door uitnodigingen en persberichten. In de lifestylewereld gebeurt er altijd wel wat en het loopt er vol met inspirerende mensen. Maar de ruimte van een medium is beperkt. Dus is het kiezen geblazen. Ik voel mee met de persverantwoordelijken die naar de aandacht van het journaille moeten hengelen en trachten uit te steken boven dat grote korenveld. Een persbericht met een titel als “Fuck huiselijkheid!” trekt de aandacht wat makkelijker en zet meteen een lekker uitdagende toon. De schrijver gaat verder:
“Cocoonen & “chillen” doen we thuis. Gezelligheid & genegenheid zoek je on-line via dating-apps & -sites.” Leuke inleiding, met gevatte zinnen!

En inderdaad: het “langste tafel”-event creëert een cosy sfeer, maar met een sterk stedelijke ondertoon. Het ‘sharen’ staat voorop met gezamenlijke aperitiefplankjes, dito saladekommen, grote potten stoemp en uiteraard de befaamde handgedraaide ballen. Zowel vlees- als veggievarianten, met telkens weer een verrassende vulling. Geserveerd op voorgevormde houten planken zodat het lekkers niet op de grond terechtkomt. En met toelichting van Wim zelf. Op z’n typische, losse manier en mét waarschuwing: “Da’s heel warm hé!”

wim

presentatie-op-plankjebg-63

De ingrediëntenlijst bevat seizoensproducten van eigen bodem zoals prachtig gekleurde salades met butternut en wortel en eentje met peer en walnoot. Zoals ze het bij Balls & Glory zelf mooi uitdrukken: “We houden vast aan de slow-food filosofie die we in een fast-served atmosfeer willen aanbieden.”

Het rijkelijke menu wordt afgesloten met homemade brownies en frisco’s met persoonlijke opdruk. Het soort hemels lekkers waarvoor de term comfort food uitgevonden werd. Ik wou dat ik een voorraadje binnen handbereik kon houden, of…, bij nader inzien, misschien toch maar beter niet!

bg-84

Het is ook zo’n avond waarbij het met een gezonde portie jaloezie kijken is naar het tafelgerei en -decoratie. Zoals de blinkende pannetjes waarin de spruitjes geserveerd worden (Demeyere), de grappige cactusjes (Serax) en de mooie sharingplankjes.

img_5158

spruitjes

Het leuke van deze sharingformule is dat je op een ongedwongen manier aan de praat raakt met de mensen rond je aan tafel. Ik ben absoluut geen netwerktalent, maar m’n compagnon en ikzelf hebben toch al snel boeiende gesprekken met onze tafelgenoten.

img_1095

balls-glory-sausje

Zelf ook eens proeven van de nieuwste herfstsmaken van Balls & Glory? Het sharingmenu wordt geserveerd aan 18€ per persoon. Voor die prijs komt er een plank op tafel met een assortiment ballen (met extra sausjes) en als side dishes stoemp en salades. Aperitieven gebeurt met home-infused spirits en charcuterie. Het kan in groep, maar een romantische tête-a-tête is uiteraard ook mogelijk.

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Cosy food & city vibes

  1. Klinkt heerlijk! Ik heb gisteren thuis spruitjes op tafel getoverd op zo’n gure stormdag, maar ik denk dat ik dat slechte weer wel eens wil trotseren om een plankje ballen te delen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: