Home Sweet Home Koken & genieten

Nieuwe vloer & een lauwwarm slaatje

De verbouwingen zijn hun vierde maand ingegaan. Een keuken heb ik nog steeds niet, maar wel een vloer! Veel valt er beneden nog niet te beleven, maar mijn hond zorgde met plezier voor wat animo in de foto’s. Aangezien het toch geen echte winter is, leek het me niet eens zo’n gek idee om een slaatje op het menu te zetten. Wel met een lauwwarme dressing, wat een zeker cosy gehalte heeft. 

Al vier maanden woon ik op de bovenverdieping of in m’n bel-etage zoals ik het graag noem. Klinkt leuker, niet? Beneden begint het er steeds meer uit te zien als iets dat ooit nog bewoonbaar zal worden in plaats van een constructiezone. Zeker toen het dichtgetimmerde gat transformeerde in een groot achterraam en er een vloer verscheen in de leefruimte. Over beide heb ik heel lang getwijfeld, gewikt, gewogen, gekozen en weer terug naar m’n eerste keuze gegaan. Twijfel over het eerste omdat een verruiming van het raam gevolgen had voor de constructie en dus voor het budget.

Evernote Camera Roll 20160107 004234(1)

De twijfel over de vloer kwam omdat ik een houtstructuur wilde. Parket of laminaat zou in combinatie met de scherpe nageltjes van Simba geen succesverhaal worden. Dus werd het een keramische vloer met houtimitatie. Soms zien dat soort tegels er behoorlijk fake uit, maar toen ik deze vloer zag was ik meteen verkocht. Mijn probleem is echter: ik weet vrij snel wat ik mooi vind en wat niet. Maar de volgende stap is moeilijker: zal het passen in het geheel? Zou het eindresultaat er niet te eclectisch uitzien? Weer wikken, wegen en twijfelen dus. Uiteindelijk toch gegaan voor m’n eerste gedachte, wat volgens sommigen de beste leidraad is. En ja hoor, nu de tegels er liggen, ben ik zeker van een goede keuze.

Evernote Camera Roll 20160107 004234

De vloer heeft nog een leuke bijkomstigheid: het is een mooie achtergrond voor foodfoto’s. Vorige zondag heb ik dat alvast eens getest. Het was echt zo’n cocoonzondag. Eén en ander koken om voorbereid de nieuwe werkweek te starten en m’n fotografieskills eindelijk nog eens te oefenen. Simba was ook enthousiast. Die nam de de rol van photobomber op zich en kwam in dezelfde vierkante meter van m’n kader z’n duivels ontbinden.

IMG_5047

Op het menu: een lauwwarm slaatje met rucola en feta. Het komt uit het voedingsdagboek dat ik sinds kort bij hou. Het is een klein hebbedingetje dat ik een tijdje geleden in Delhaize zag liggen. Vatbaar als ik ben voor alles wat m’n goede voornemens zou kunnen kracht bij zetten, lag het al snel in m’n winkelkarretje. Het boekje bevat voorgedrukte pagina’s waarin je de drie hoofdmaaltijden, tussendoortjes en notities kan invullen. Er is ook plaats voorzien om calorieën in te vullen, maar dat zou de pret te veel bederven. Het boekje is meer een hulpmiddel om op een luchtige manier wat meer evenwicht in m’n maaltijden te stoppen. Dat schoot er de laatste tijd serieus bij in. Ik doe nu enkele voorzichtige pogingen om meer geregeld te mealplannen en -preppen. Om te vermijden dat ik mezelf een rigoureus voedingsschema zou opleggen (en het uiteraard niet zou volhouden), begin ik rustig met enkele trucjes. Het voedingsdagboekje is één van de eerste stappen.

Voedingsdagboek Bonnie Marcus

Het is zo’n girlie boekje met veel roze, vrolijke tekeningen en peptalk in quoteformaat. Er staan ook gezonde receptjes in, waaronder een slaatje met rucola en avocado. Vrij klassiek en eenvoudig, maar de lauwwarme dressing met tomaat maakt het net een tikkeltje anders. Bovendien, koning winter is misschien wel een softie dit jaar, de tijd van frisse salades op een terras is nog niet voor morgen. De keukenloze staat van m’n woning, was geen onoverkomelijk probleem. De dressing kwam prima uit de microgolfoven!

Ook zin om het eens te proberen? Let’s go!

IMG_5036

Rucolaslaatje met lauwwarme dressing

Ingrediënten (voor 2 personen)

1 rijpe avocado

2 handjes rucola

75 gram feta (verkruimeld)

50 ml olijfolie

1 lenteuitje

1 rijpe tomaat of een stuk of zes kerstomaatjes (schoongemaakt en in blokjes gesneden)

1 el citroensap

1 tl kristalsuiker

1 handje noten (ik gebruikte pecannoten)

zout en peper

Bereiding

Halveer, ontpit en schil de avocado en snijd in partjes. Schik de partjes samen met de rucola op een groot bord. Verkruimel de feta over de salade.

Verwarm de olie en de azijn in een steelpannetje op laag vuur (of 30 seconden in de microgolfoven op medium hoog vermogen). Voeg de sjalot toe en bak al roerende 2 à 3 minuten (zelfde duurtijd op vol vermogen in de microgolfoven. Wel best eens checken én roeren na 2 minuten).

Voeg de tomaat, het citroensap en de suiker toe en verwarm al roerend op laag vuur nog zo’n 30 seconden (vol vermogen in de magnetron)

Breng de dressing op smaak met zout en peper. Sprenkel over de salade, werk af met gehakte nootjes en serveer onmiddellijk.

IMG_5056

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

4 reacties op “Nieuwe vloer & een lauwwarm slaatje

  1. De vloer ziet er prachtig uit!

  2. Pingback: Frietjes zijn ongezond | The Picnic Guest

  3. Pingback: Frietjes zijn ongezond - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d