Koken & genieten

Mealprep: Garnalensalade

Eind vorig jaar orakelde ik op deze blog dat 2016 het jaar moest worden van het aloude adagium: Rust, reinheid en regelmaat. Ik moest dringend meer evenwicht vinden op het vlak van slapen, eten, ontspanning en werken. Kortom, alles dus. Hoe het met dat goede voornemen ondertussen gaat? Helaas staat 1 januari natuurlijk niet gelijk aan een knop die je van zwart naar wit kan omschakelen. Work in progress dus, maar het gaat de goede kant op.

Eén van de trucjes om mezelf wat meer regelmaat te bezorgen, is maaltijdplannen en preppen. Wat zoveel betekent als: het denk- en doewerk voor je maaltijden op een rustige dag plannen, in de praktijk meestal zondag. Zo hoef je je de daarop volgende dagen niet af te vragen wat je gaat eten. Ook shoppen en koken is tot een minimum herleid. En bovendien ben je minder geneigd om ongezond te eten. Ik vind mealpreppen echt geweldig. Ik ben zelfs een tikje verslaafd aan van die mealprep-video’s op Youtube. Iedereen z’n guilty pleasuretje nietwaar:-) Maar serieus: In mijn hoofd vormt zich een als het ware een oase als m’n koelkast op zondagavond volgestouwd is met allerlei gezonds voor de daarop volgende week. Dat wil wel niet zeggen het hier iedere week ’the perfect housewife-style’ is. Dus wilde ik mijn mealprep-skills naar een hoger niveau brengen met een kleine uitdaging. Ik heb gisteren een schema uitgewerkt wat ik deze week ga eten. Ook een deel van de bereidingen is al gebeurd. De bedoeling is dat ik op deze blog iedere dag de recepten deel. Op het einde van de week kom je mijn bevindingen te weten en geef ik wat meer uitleg hoe ik het aangepakt heb, waar het minder liep en wat wel een succes was.

De mealprepweek startte gisteren met een ronde langs m’n voorraad in de koelkast, droge voorraad en diepvries. De doelstelling is om gevarieerd te eten, maar toch niet met overschotten te kampen. Voor een single best een gepuzzel hoor. Zo lag er nog een zak veldsla die echt veel te groot was en die er ook al wat triest begon uit te zien. Daar moest dus dringend iets mee gebeuren. Gisteren startte niet alleen de mealprep, maar ook het veroberen ervan met twee gerechtjes die niet alleen lekker, maar ook compatibel waren. Da’s ook deel van de uitdaging: Gebruik ik van een bepaalde groente, stuk fruit of verpakking maar de helft, dan moet ik dus nog iets anders verzinnen voor de andere helft. In een andere post kom je te weten wat ik met de andere helft van de citrusvruchten uit de onderstaande salade doe. Maar eerst de garnaaltjes!

Salade met garnalen en citrusvruchten

IMG_4196

Inspiratiebron is een recept uit het boek “Fabulous 50” van Lien Degol. Dat boek mocht ik eventjes lenen van een collega die momenteel een reportage maakt over de styliste voor Tendens. Het is een Weight Watchers-recept, aangezien Lien grote fan is van deze methode. Weliswaar wat aangepast aan mijn voorraden. Wat de hoeveelheid veldsla betreft: als ik mij baseer op de berekening van het boek zou het 25 gram voor 1 persoon moeten zijn. Nu, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb nog nooit sla op een weegschaal gelegd. Ik doe het gewoon op gevoel. Of gebruik de gevleugelde woorden: een handjevol:-)

Ingrediënten (voor 1 persoon)

100 gram roze, gekookte garnalen

Veldsla: een handje dus

1/4 komkommer

1/2 pompelmoes

1/2 sinaasappel

1 eetlepel olijfolie

1 theelepel mosterd

Afwerking: verbrokkelde pecannoten, gedroogde bloemen*, venkelzaadjes, peper en zout

*Een bokaaltje dat al lang in m’n kast stond en dat ik een beetje vergeten was.  Zorgt voor een leuk accent op je bord, maar een must is het zeker niet.

IMG_4210

Bereiding:

Schil de pompelmoes en de sinaasappel en snij in stukjes of stukjes. Bewaar van beide vruchten 1 eetlepel sap afzonderlijk.

Snij de komkommer overlangs in twee en vervolgens halveer je ‘m nog eens overlangs. De pitjes haal ik eruit. Niet dat die zo slecht zijn, maar ze kunnen wel een waterachtige zooi maken van je salade. Zeker als je deze lunch op voorhand maakt om mee te nemen naar je werk.

Neem een bord of lunchbox en meng daarin de garnalen, de komkommer en de citrusvruchten.

Bestrooi met extra smaakmakers: de pecannoten, bloemetjes, venkelzaadjes,… of wat je maar wil.

In een afzonderlijk kommetje maak je de dressing: het sap van de vruchten, de olie en mosterd. Kruiding met peper en zout naar goesting. Druppel de dressing over de salade. Als je de salade klaarmaakt voor later dan bewaar je de dressing beter in een afzonderlijk potje.

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Mealprep: Garnalensalade

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d