Koken & genieten

Vezelrijke guacamoletaart

Als je net zoals ik veel healthblogs volgt, ben je de vezelrijke kwarktaart van Nederlander Jelmer De Boer vast al tegengekomen. Deze mooie, sportieve jongen ontwikkelde samen met zijn coach Paul Bosma een taart die zo voedzaam is dat je ze iedere dag op je ontbijtmenu zou kunnen zetten. Eigenlijk is het een sexy variant van platte kaas met vers fruit en granen. Verantwoord snoepen dus van iets wat er uit ziet alsof het van een dessertbuffet geplukt is. Geen wonder dat de kwarktaart viraal ging op Instagram en ontelbaar vaak getagd werd.

Ik wil deze ontbijttaart ook al heel lang namaken, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Wel deed het er me aan denken dat ik een aantal jaar geleden met redelijk succes een guacamoletaart op tafel zette. Tijd om die in een aangepaste versie nog eens in elkaar te draaien!

Guacataart Guacamoletaart 5 Guacataart Guacamoletaart 4Het originele recept komt van Santa Maria, producent van kruiden(mixen), tortillachips en dergelijke. Zij gebruiken uiteraard hun eigen chips voor de bodem. Omdat ik een iets gezondere variant wilde, koos ik voor speltbrood. De zure room werd werd vervangen door roomkaas of platte kaas. Het was wat zoeken en try-outen, vandaar dat dit een portie voor 1 persoon is. De hoeveelheden voor 4 personen staan tussen haakjes.

Ik noem dit trouwens ‘vezelrijke guacamoletaart’. Of mijn creatie net zo viraal zal gaan als de taart van Jelmer is twijfelachtig. Maar lekker is het zeker! Er zijn heel wat versies mogelijk. Ik maakte er twee: eentje met grote roze garnalen en eentje met gerookte ham.

Benodigdheden:

Springvorm (ideaal voor 1 persoonsporties zijn de kleintjes met diameter 12,50cm)

Keukenmachine om het brood te verkruimelen

Ingrediënten voor 1 persoon (hoeveelheden voor 4p tussen haakjes)

Bodem:

 • 50 gram broodkruim oftewel 2 boterhammen speltbrood, zonder korstjes (200 gram)
 • 1 eetlepel kokosvet

Guacamolelaag

 • 1 avocado (3 avocado’s)
 • ½ limoen (1 limoen)
 • 1 gelatineblaadje (3 gelatineblaadjes)
 • 1 rode peper in stukjes (2 rode pepers)
 • ½ pijpajuin (2 pijpajuintjes)
 • Koriander
 • Zout naar smaak

Afwerking:

 • 50 gram of een stuk of 5 grote roze garnalen (200 gram) ofwel enkele plakjes gerookte ham (200 gram)
 • Rucola
 • Extra toppings naar keuze: bv. ¼ rode en ¼ gele paprika (geroosterd en ontveld) of tomaatjes
 • Voor de pittige mondjes: Chili mix van Market Fresh (Delhaize)

Guacataart Guacamoletaart

Bereiding:

 • Maal het brood fijn in een keukenmachine
 • Smelt het kokosvet in een kommetje in de microgolfoven of in een pannetje (op lage temperatuur, want kokosvet smelt heel snel)
 • Vermeng het gemalen brood met het kokosvet tot je een vaste massa krijgt. Aanvankelijk zal het lijken alsof je te weinig vet hebt. Gewoon goed door roeren en het brood zal het kokosvet opslorpen. Zeker geen extra kokosvet toevoegen, want dan wordt het een drassig boeltje.
 • Bekleed de springvorm met bakpapier en leg het broodmengsel op de bodem. Goed aandrukken zodat je een vaste laag krijgt.
 • Week een gelatineblaadje tien minuten in koud water.
 • Ondertussen kan je aan de guacamole werken: ontpitten van de avocado, vruchtvlees in stukjes snijden en sap van de limoen toevoegen. Vervolgens mogen ook de rode peper, koriander, kaas en pijpajuin erbij.
 • Wring het gelatineblaadje uit en laat het op een zacht vuurtje smelten in een pannetje. Dit gaat razendsnel. Blijf dus zeker in de buurt!
 • De gesmolten gelatine kan nu ook bij de guacamole.
 • Verspreid de guacamole over de broodlaag.
 • Zet die minimum drie uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast.
 • Eens de taart opgesteven is, rest alleen nog de afwerking: verspreid wat rucola op de taart en vervolgens de toppings naar je keuze: garnalen, gedroogde ham, paprika, tomaatjes,…Aangezien ik wel van pit hou, strooi ik er nog wat Chili Mix over (deze potjes zijn sinds kort verkrijgbaar bij Delhaize).

Guacataart Guacamoletaart 3 Guacataart Guacamoletaart 2

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Vezelrijke guacamoletaart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: