Persoonlijk

Ouder worden

IMG_3057Dertig worden was voor mij niet echt een issue. Geen speciale party of reis, de verjaardag ging niet specialer voorbij dan al de vorige. Ik had ook niet plotseling het gevoel dat m’n jeugd voorbij was, noch voelde ik me opeens stokoud.

Maar veertig worden, hola,… andere koek! Maanden op voorhand nam ik me voor om tegen de dag van de big 4 het land uit te vluchten, wat ik ook deed. Mijn verjaardag verdween van Facebook. Geen groot feestje. Alles opdat tram 4 zo geruisloos mogelijk zou passeren.

Maar wat was het probleem? Eigenlijk was er geen probleem, tenzij een luxeprobleem. Ik voelde me oud. Als tiener of twintiger kon ik me niet voorstellen hoe veertig voelde. Eén ding wist ik wel: mensen van veertig hadden ze allemaal op een rijtje. Die waren volwassen. Geen onzekerheden meer. Maar toen ik m’n laatste jaar als dertiger in ging speelden er toch issues waarvan ik als bakvis niet dacht dat ik er op rijpere leeftijd nog last van zou hebben. Gelukkig blijk ik daarin niet de enige. Een Nederlandse communicatieadviseur die in hetzelfde jaar geboren is als ik, worstelt met gelijkaardige gedachten en weet ze goed te verwoorden.

En dan het fysieke aspect van ouder worden. Op je veertigste valt dat nog mee natuurlijk. Dat is ook de gedachte waarmee ik typische veertigersdipjes relativeer: als ik nu al zo’n drama maak, wat dan binnen tien jaar, twintig jaar, dertig jaar,…?

Ondertussen ben ik 42. Het grote drama is weggeëbd en ik zie toch zeker één voordeel van ouder worden: je wordt je bewuster van je lichaam en neemt je gezondheid niet meer voor lief. Dat klinkt een beetje melig en als een open deur intrappen. Als tiener of twintiger wist ik ook wel hoe belangrijk gezondheid is. Maar met de voortschrijdende jaren groeide dit besef pas echt.

En hier komt er nog een open deur, maar o zo waar: Beauty begint aan de binnenkant. Ik heb zelf nog nooit gebruik gemaakt van cosmetische ingrepen, misschien komt dat ooit nog. Maar fillers, plastische chirurgie en dure crèmes zijn weggegooid geld, als je voor de rest ongezond leeft.

De goedkoopste schoonheidsproducten liggen voor de hand en kosten weinig, maar ze zijn ook schaars: lichamelijke en geestelijke rust, oftewel voldoende slapen en zo weinig mogelijk stressen. Ik kan het goed zeggen, maar in de praktijk lukt het me lang niet altijd. Zeker de voorbije maanden niet, met spannende tijden op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Op dit moment probeer ik bewust wat meer evenwicht in te bouwen. Omdat ik voel dat ik er echt nood aan heb. Al is het nog steeds een proces van trial and error.

Fysiek heb ik niets te klagen. Mijn lijf sputtert weinig. Uiteraard laat de leeftijd zich hier en daar voelen én zien: kilootjes die hardnekkiger blijven plakken, een drogere huid, fijne lijntjes,… Mijn lippen hebben nooit een Angelina Joli-weelderigheid gehad en met de jaren wordt dat er niet beter op. Tja, ik ben helaas gezegend met afhangende mondhoeken, wat we noemen een resting bitch face.

IMG_1213Echt diepe rimpels blijven voorlopig nog achterwege, een occasionele denkrimpel niet meegerekend. Nu ben ik mezelf dankbaar dat ik nooit gerookt heb en liever in de schaduw zit dan de zon.

Qua huidverzorging gebruik ik zowel duurdere merken als potjes uit de supermarkt. Er was een tijd dat ik heel veel high level-producten gebruikte van hetzelfde merk. Een behoorlijk dure aangelegenheid. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt toen een verkoopster me probeer te overtuigen dat ik niet alleen een cleanser nodig had, maar ook een precleanser. Hallo?! Daar zullen misschien wel redenen voor zijn, maar ik had teveel het gevoel mee te draaien in een immense marketingmachine. Toch geloof ik wel dat een duurder product best wel z’n geld waard kan zijn. Zo lang ik maar kan afwisselen. De Microdelivery Peel van Philosophy bijvoorbeeld is pure home pampering, maar evengoed ligt er hier een cleanser van de Hema. Tijdens de weekdagen gebruik ik de Perfect Blur 5sec van Garnier, voor een avondje uit mag de prijs vervierdubbeld worden met de Dior Pore Minimizer.

Alhoewel ik een bepaalde, typisch girlie interesse voor beautyproducten heb, heb ik zeker niet de kennis van een beautyblogger. En m’n beautyroutines zijn soms ook aan de slordige kant. Toen Kim van It-Girl testers van rijpere leeftijd zocht voor een nieuw product van Estée Lauder vond ik het de ideale gelegenheid om mezelf wat meer discipline op te leggen.

New-Dimension-largeDe New Dimension Shape + Fill Expert serum heet dit nieuwe product. Een hele mond vol. De publiciteitscampagne is clever uitgekiend. Geen sprake van rimpels of anti-ageing in de copywriting. Het belangrijkste is het totaalplaatje. Niet hoe ziet mijn huid eruit, maar hoe zie ik eruit. Een positieve benadering. Eva Mendes is het gezicht, een jaartje jonger dan ikzelf. Zij moet in de eerste plaats gezondheid en geluk uitstralen, niet per se perfectie. Met inbegrip van lachlijntjes. Geen platte Photoshop, maar een huid die er ook uitziet als een menselijke huid in plaats van die van een pop. Slim gezien van Estée Lauder.

Het product zelf dan. De beloftes: Estée Lauder belooft meer volume, meer stevigheid en een betere structuur. Bij het serum hoort ook nog Expert Liquid Tape. Aangezien ik het serum gratis mocht testen, vond ik dat er nog een traktaatje voor mezelf vanaf mocht. Dus kocht ik de Expert Liquid Tape er bij. Het is een soort coating die de huid verstevigt van de jukbeenderen tot de slapen en rond de ogen. Na het reinigen van de huid breng je eerst deze “tape” aan rond de genoemde zones. Eens deze goed ingetrokken is volgt het serum dat je zachtjes in moet deppen.

IMG_3249De resultaten: ik verwachtte geen wonderen en die kreeg ik ook niet. Wel voelde ik dat mijn huid er na een paar dagen al van opkikkerde. De textuur van het product voelt fijn, lekker fris en verzorgend aan. Ook mijn huid merkt dat en is gladder, zachter en beter gehydrateerd. Mijn afhangende mondhoeken vallen iets minder op, maar ze zijn er nog steeds. Ach, een streepje Touche Eclat van Yves Saint Laurent zorgt wel voor de optische illusie.

IMG_2065De prijzen: Naargelang waar je het serum koopt, kan de prijs variëren van 74,50€ tot ruim 90€. Voor de Expert Liquid Tape betaalde ik 72,41€ en kreeg naar aanleiding van een actie via de officiële site drie mini-producten gratis. Het zijn prijzen die je kan verwachten van producten uit het hogere segment. Is het z’n geld waard? Op zich wel, maar ik zou niet m’n hele beautystash vullen met potjes en tubes uit deze prijscategorie. Dat kan mijn budget simpelweg niet aan. Het is ook leuk om af te wisselen en jezelf af en toe eens te verwennen met een duurder product. Maar onthou vooral, een mooie huid is een gereinigde huid. Daar begint het mee. Anders hebben dure serums geen zin. En niet te vergeten: voldoende slapen en weinig stressen. Maar die laatste twee zijn helaas niet verkrijgbaar in een potje of tube.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Ouder worden

  1. Inderdaad wel érg dure producten… Zou ook teveel pijn in mijn portemonnee doen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: