Work

Interview Sandra Bekkari

Onlangs was ik om 7 uur al onderweg naar een opname. Op zo’n onchristelijk uur vertoon ik me gewoonlijk liever niet aan de buitenwereld, maar de reden was nobel. We mochten de ontbijtgewoontes van voedingsdeskundige Sandra Bekkari en haar gezin filmen. Daarna reden we ook nog mee naar Siemens waar Sandra personeelsleden begeleidt naar gezondere eetgewoontes.

IMG_2991Ook een kijkje in het bedrijfsrestaurant hoorde bij de opdracht van de dag. Samen met één van de chefs stelt Sandra een lunch samen volgens de principes van Sana, de voedingsfilosofie die ze zelf ontwikkelde. Iedere dag worden er bij Siemens, naast de reguliere menu’s, negentig Sana-lunches bereid voor de personeelsleden. Telkens zijn ze uitverkocht. Niet zo gek als je het onderstaande plaatje ziet. Volkoren couscous, langzaam gegaarde kip met yoghurt en kruiden, een glaasje met een relish van komkommer en radijs,… Hoeveel bedrijfskantines ken je waar ze dit serveren?

IMG_6287Het is niet de eerste keer dat ik met Sandra samenwerk. In 2013 deed ik de productie en maakte ik reportages voor het ontbijtprogramma “Lekker Op” waarvoor Sandra het voedingsadvies leverde. Vorig jaar volgde een rubriekje met lunches voor volwassenen. En komend weekend start ‘Out of the box’. Daarin zullen Sandra en sterrenchef Stéphane Buyens recepten en tips verzamelen om voor je kinderen een gezonde meeneemlunch te bereiden. De eerste aflevering staat klaar voor uitzending en als ik eventjes de bescheidenheid mag laten varen kan ik zeggen dat het resultaat meer dan geslaagd is! Vanaf 30 mei op diverse regionale zenders in Vlaanderen en online op www.tendens.tv!

IMG_2904Als je een beetje de gezonde foodscène volgt is het nieuwe boek van Sandra ‘Nooit meer diëten’ je vast niet ontgaan. Zelf ben ik al een hele tijd ontevreden over mijn gewicht. Het is al jaren het typische hobbelig parcours van meer downs dan ups. Dat heeft niet alleen z’n weerslag op de weegschaal, maar ook op m’n gemoed. Ik voelde me vaak futloos en moe. Tot voor kort, want de laatste maanden gaat het nu toch eindelijk de goede richting uit. Traag, slakkengang-traag…, maar toch redelijk zeker. Ik sport weer regelmatig, eet relatief gezond, de weegschaal geeft een hoopgevend beeld en ik voel me energieker. In zo’n periode is het extra motiverend om met iemand als Sandra te kunnen samenwerken. Haar methode is niet belerend en je zit je ook niet suf te tellen aan calorieën.

Sandra volgde diverse voedingsopleidingen en startte een twintigtal jaar geleden met een eigen sport- en wellnesscenter. Daar begeleidde ze samen met een team van deskundigen mensen naar een gezondere levensstijl. Ze kon zich niet echt vinden in een bepaald systeem of heersend dieet. Zo richtte ze voedingsadviesbureau Sana op. Enkele fragmenten uit het interview dat we met Sandra filmden:

Ik geloof niet in eetgewoontes aanpassen van vandaag op morgen. Eetgewoontes zitten vaak al van in de kindertijd ingebakken. Als je te veel zaken in een keer aanpast dan lukt dat niet.

Als je drie weken aandacht geeft aan een nieuwe gewoonte, dan moet je daar op den duur minder inspanningen voor doen. En vervolgens kan je de volgende stap zetten. Hoe lang het duurt is natuurlijk sterk afhankelijk van je huidig eetpatroon, hoe je op dit moment en wat je doel is.

Calorieën tellen is nutteloos. Heel veel mensen kijken op de verpakking naar het caloriegehalte. Maar je moet ook altijd letten op het verzadigend effect van voedingsmiddelen. Om een voorbeeld te geven: Je kan tussendoor een handvol noten eten. Noten zijn calorierijk, maar ze geven heel lang een voldaan gevoel. En je hebt een lightkoekje dat nog geen honderd calorieën bevat. Maar een half uur later eet je nog zo’n koekje en op het einde van de dag is die doos koekjes misschien leeg.

Gewicht alleen zegt niet zoveel. Iemand kan een hoger gewicht hebben, maar ook een hogere spiermassa. En ook omgekeerd: Mensen hebben soms wel een perfect gezond gewicht, maar de lichaamssamenstelling is niet altijd ok. Bij Sana gaan we dit ook evalueren en opvolgen, wat extra motiverend werkt.

Nooit_meer_Dieten_Sandra had eerder al twee boeken uitgebracht in samenwerking met chefs. ‘Nooit meer diëten’ bevat eigen bereidingen. Het zijn recepten die ik al heel lang klaarmaak en ook meegeef aan de mensen die ik begeleid. Ik heb ook wel veel inspiratie gehaald uit de samenwerking met chefs. Ik werk ondertussen samen met 23 koks die allemaal een restaurant hebben. Ik kom ook vaak in bedrijfskeukens en organiseer kookworkshops met de chefs uit bedrijven. En zo is dat geleidelijk aan gegroeid. Aan al die inspiratie geef ik een eigen toets. Dat maakt het vooral ook eenvoudiger. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Ik wil lekker en gezond eten, maar het moet ook snel gaan.”

Naast de recepten bevat het boek ook tips in de vorm van het 7-stappenplan dat Sandra zelf voor haar voedingsadviesbureau uitgewerkt heeft. Daarmee leer je stelselmatig gewoontes af en leer je nieuwe aan. Het is alvast motiverend om te zien dat ik stap 2 al kan afvinken: Drink water en andere gezonde dranken. Sinds 24 april tunede ik mezelf om van iemand die 6 tot 8 blikken Cola Light per dag binnen kapte naar een water- en theedrinker. Cola Light, dé zonde waarvan ik jaren dacht dat het de moeilijkste zou zijn om op te geven! Ook met stap 7: “Breng meer beweging in je leven”, gaat het nu redelijk goed. Maar de andere stappen zijn er nog maar half en half. Het zou allemaal wat meer gestructureerd kunnen. Ik heb me nu voorgenomen om het boek ook echt te gebruiken en werk te maken van de 7 stappen. Bovendien zijn er nog een aantal andere slechte gewoontes waar ik komaf mee wil maken: te weinig slaap, onnadenkend snacken tussen maaltijden door, te grote porties (ook van gezonde ingrediënten),… Binnen een goeie drie weken ben ik jarig. Ik had eerder al vooropgesteld dat ik dat nieuwe levensjaar wilde starten met iets minder Isabelle, maar van een meer energieke kwaliteit:-) In ‘Nooit meer diëten’ zit er ook een eetdagboekje voor 4 weken. Ik heb me nu voorgenomen om dat boekje nauwgezet in te vullen. De eerste twee dagen zijn alvast voorbereid (en gedeeltelijk verorberd). Het regeltje “extra” vul ik achteraf in, want er staat vandaag nog een uitje op het programma, dus wie weet komt er nog een wijntje of zo bij… Ik heb ook gemerkt dat het bij mij niet werkt om voor vijf dagen een gedetailleerd mealprepping-plan uit te denken. Twee à drie dagen voorbereiden is al mooi. Morgen bekijk ik de inhoud van m’n koelkast nog eens en bereid de rest van de week voor.

IMG_6291Het belangrijkste wat ik nog moet zien kwijt te geraken is m’n fixatie voor de weegschaal. Dagelijks sta ik op dat ding… Heel onnozel, ik weet het… De voorbije maand ging er twee kilo af. Met een gewicht van 65kg op een lengte van 1m59 zit ik qua BMI nog steeds nipt in de zone “overgewicht”. M’n officiële streefgewicht is 60kg, m’n stiekeme droomgewicht 57kg. Een streefdatum om dat te halen heb ik niet gepland. Ik weet uiteraard wel dat de weegschaal een slechte raadgever is. Zeker als je sport, beginnen spieren na een tijdje letterlijk meer door te wegen. Toch doet zo’n getalletje op een machine iets met mijn motivatie. Maar dat moet ik nu dus proberen los te laten. Ik verbied mezelf dan ook om de komende 4 weken op de weegschaal te staan. Eerst dat boekje helemaal vol pennen! Fingers crossed…!

Het portret over Sandra, meer info over haar nieuwe boek en haar filosofie kan je hier bekijken. 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

5 reacties op “Interview Sandra Bekkari

  1. Ik speel ook altijd pingpong met m’n weegschaal. Zelf 1.62m en ja BMI (ssstttt…). Mij werd geadviseerd om me te wegen (nuchter en naakt) op zaterdagmorgen en op maandagmorgen, iets wat ik af en toe nog toepas. Nu ik dit hier zo lees, misschien toch eens overwegen om dat boek aan te schaffen. Leuk idee ook dat eet dagboek. Interessante recensie, waarvoor dank.

    • Sandra zorgt echt voor toegankelijke en down-to-earth inspiratie. Binnenkort verschijnt trouwens haar derde Nooit Meer Diëten-boek. Verleidelijk om mijn kookboekenstop eventjes te onderbreken:-)

      • Oh wow intussen al een derde boek binnenkort. Ik ga er eerst eens induiken met een exemplaar uit de bib maar ik heb zo’n vermoeden dat een aankoop niet veraf ligt :-). Haar blog heb ik intussen ook al ontdekt, interessant (en vooral: al die positieve getuigenissen, voor mij ook een belangrijke referentie). Diëten daar geloof ik niet meer in, telkens opnieuw dat jojo effect dus mss is dit wel dè oplossing. Bedankt voor jouw inspiratie!

      • Et voilà heb dan toch beslist om Nooit meer diëten 2 te kopen (stond vandaag bij Colruyt in de rode prijs = meenemen die handel 😉 ). Ik weet nu al dat dit een grote hulp voor me zal zijn, nogmaals bedankt voor dat duwjte in de rug.

  2. Fijn te horen! Zet me ook weer aan om mezelf een duwtje in de rug te geven, want de laatste tijd is het evenwicht wat zoek geraakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d