Hoe vind jij een salade het lekkerst? Zelf ben ik steeds op zoek naar nieuwe combinaties en onverwachte ingrediënten. Dus ben ik ook reuze benieuwd naar de trucjes van anderen. Dit zijn alvast mijn zes geboden voor het ultieme slaatje!

IMG_1509Was zelf de sla: toen de zakjes met voorgewassen sla populair werden, verdween de slazwierder naar de achterkant van de kast. Ondertussen is dit klassieke keukenhulpje in ere hersteld. Voorgewassen sla is goed als je even geen tijd hebt. Maar verder zou ik zeggen: zwieren maar! Sla die je zelf wast blijft veel langer vers (handig voor kleine gezinnen) en lekker. Was de sla op zondag, droog ze goed en op vrijdag geniet je nog van knapperige blaadjes.

IMG_1507Snij eens anders: Schijfjes komkommer en geraspte wortelen doen me denken aan brasserieën waar de slaatjes er al dertig jaar hetzelfde uitzien. Niets mis mee, wel saai! Met een dunschiller maak je elegante krullen. Ziet er meteen leuker uit en voor iemand die met de ogen eet zoals ik, smaakt het ook beter. Of snij de groenten in blokjes en noem het een salsa. Klinkt meteen een stuk exotischer! Vind je rode biet te sterk doorsmaken? Snij er eens dunne schijfjes van met een mandoline zoals in dit recept. Zo is de smaak subtieler en toegankelijker.

Beetroot recipe

IMG_1508

IMG_1504

Ga kruidig uit de bol: Een salade heeft kruidige smaakmakers nodig. En dat effect bereik je best met verse kruiden. Denk maar aan een salade caprese. Het is de verse basilicum die het ‘m doet. Wil je eens wat anders? Gebruik verse oregano. Niet altijd makkelijk te vinden en iets pittiger, maar zeker het proberen waard.

Zorg ook dat je steeds lente-uitjes op voorraad hebt. Het zijn mijn favorietjes van de “uienklas”. Fris en toch ook een tikkeltje pittig, passen ze in zowat elke salade.

IMG_1500Pimp your stuff: Pimpen is my middle name. Een slaatje is niet af zonder een crunchy toets. Dat kan met broodkorstjes, maar meestal gebruik ik noten en zaden. Pijnboompitjes zijn een evidente keuze, maar die zijn behoorlijk duur geworden. Leuker is om zelf een mix te maken door in een vijzel allerlei noten en zaden fijn te stampen. In een glazen potje bewaren ze vrij lang en zo heb je steeds je favoriete krokantjes bij de hand.

Hou je van pittig, dan kan je er nog een gedroogd pepertje, zoals pili pili aan toevoegen. Wel de poedervorm gebruiken of heel fijn snijden én doseren met mate, want dit is heavy shit!

Combineer: Gebruik verschillende soorten bladgroenten, zoals bijvoorbeeld rucola en jonge spinazie.

Roosteren: Of het nu groenten (paprika, courgette, aubergine,…) of noten of zaden zijn: door te roosteren krijgen ze een diepere smaak. Probeer het ook eens met venkelzaadjes. Lichtjes roosteren in een pan met antiaanbaklaag op een middelmatig vuurtje. Niet weglopen, want dit gaat heel snel. Lekker bij vis!

Stevige basis: Een dressing hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een goede basis kom je al een heel eind. Een goede extra vierge olijfolie kan al zo’n verschil in vergelijking met een gewone olie. Of een goed ingedikte basilicumSoms komt daar nog een extra smaakmaker bij zoals arganolie in Midden-Oosterse slaatjes.

IMG_1506Qua zuur kan je alle kanten uit, want er bestaan heel veel soorten azijn. Ik heb het gevoel dat een mens nooit genoeg soorten azijn in huis heeft. In een recept gebruiken ze altijd wel weer net die soort die ik niet heb. Dus vervang ik de azijn meestal door limoen. Geen gedoe met pitjes zoals bij citroenen en het past bij zowat alle slaatjes. En voor een extra fijnzurige toets, kan je ook de zeste gebruiken.

Welke trucjes heb jij om van een simpel slaatje toch iets verrassends te maken? Een onverwacht ingrediënt, een kruid waar niet iedereen aan denkt, een bepaalde soort zout… Laat het gerust weten in de comments!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Pimp your salad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: