Wie graag achter een fornuis staat, heeft het wellicht ook al meegemaakt: het gevoel dat je kookinspiratie ter plaatse blijft pruttelen… Dat je steeds de neiging hebt om hetzelfde klaar te maken… Om de fantasie weer aan te zwengelen, verplicht ik mezelf regelmatig om eens niet halvelings een receptuur  te volgen of volop te freewheelen. Nee, net heel getrouw een recept volgen, da’s pas een opdracht voor mij. Maar ook een manier om nieuwe smaakcombinaties te leren kennen. Zo kwam ik bij dit gerecht uit het oktober-nummer van Smaak: Gemarineerde kip met kokos, gewokte groente en gebakken rijst. Wie goed kijkt, zal merken aan de vetvlekken dat het boekje niet helemaal ongeschonden uit de kookstrijd gekomen is (boter met de allure van een aanvallend leger). Wat de roep naar geplastificeerde kookboeken (liefst met ringen) alleen nog maar kracht bij zet.

Enfin, de kip dus. Het gerecht komt uit een reeksje waarbij voor ieder gerecht fonds van Lacroix gebruikt werden. Helemaal zorgvuldig zijn de recepten niet. De rode ui en het tomaatje van de foto bijvoorbeeld, staan niet bij de ingrediëntenlijst. Ook van rijst is geen sprake. Wel van koriander en die moet nochtans bij de rijst. Maar goed, we gaan niet zeuren, want lekker was het wel. Mochten je smaakpapillen zich aangesproken voelen, hier is het recept. Ik vond het niet terug op internet, dus voor de geïnteresseerden gaan we het hier eens overtikken sè (en ook een heel klein beetje personaliseren; tja, ik kon het niet laten:)

Ingrediënten (het is me niet helemaal duidelijk voor hoeveel personen dit is. Vier wellicht. En ook afhankelijk van je appetijt natuurlijk):

          3 kipfilets

          25 cl kokosmelk

          1 limoen

          15g gember

          50g sojascheuten

          1 knoflookteentje (bij mij werd dat een gewone ui, wegens geen look-lover)

          2 lente-uitjes

          1 wortel

          1 prei

          1 rood pepertje (heb ik ook achterwege gelaten)

          1 koffielepel suiker

          40 cl gevogeltefond Lacroix

Bereiding:

          Stoof het geperste knoflookteentje (of de ui) in olijfolie en voeg de geraspte gember en de limoenschil toe. Giet er de gevogeltefond bij en breng aan de kook. Laat de stukjes kip 10 minuten op een zacht vuurtje in het vocht garen. Voeg de kokosmelk, de suiker, peper en zout toe en laat nog 10 minuutjes verder garen. Zachtjes, want zoals algemeen bekend evolueert een kip zeer snel richting droog en taai.

          Stoof de de lente-uitjes, het pepertje, de prei, de fijngesneden wortel en de sojascheuten in een wok.

          Kook de rijst en laat afkoelen. Bak daarna nog even in hete olie. Werk af met de korianderblaadjes en serveer in timbaaltjes.

          Voeg de kip bij de groenten (of omgekeerd) en strooi er wat koriander over. Kunnen er naar wens en smaak ook nog bij: tomaatjes, rode ui,…

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Copycat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: