Koken & genieten Wanderlust

Het Hageland ontdekken met njam! en Jeroen De Pauw

Een culinaire ontdekkingstocht met De Smaaktoerist!

Wat hebben Callboys, Thuis én njam! met elkaar te maken? Niet veel op het eerste zicht, maar toch komen ze allemaal mooi samen in de eerste aflevering van De Smaaktoerist 2.0, het culinaire ontdekkingsprogramma op njam!

Hoe klein ons landje ook is er, ik ben keer op keer weer verrast door de vele mooie, onontdekte plekjes. Vorige zondag nog toen ik een stukje Hageland mocht verkennen op uitnodiging van njam!. Provinciegenote Fleur van Maison Madelise pikte me op voor een rit naar een groen stukje Vlaams-Brabant.

Vandaag start njam! met De Smaaktoerist 2.0. Jeroen De Pauw trekt er opnieuw op uit in vijf regio’s. Iedere week praat de chef-kok met gepassioneerde, lokale producenten en gaat hij aan de slag met producten van eigen bodem.

Wij mochten alvast letterlijk en figuurlijk proeven van de geneugten die de streek van de eerste aflevering te bieden heeft.

Het fietsen nog niet verleerd

De verkenningstocht start aan Hoeve De Peinwinning. Deze boerderij met melkvee en akkerbouw geniet ook befaamdheid met hun maïsdoolhof, gezellig terras én ambachtelijke ijsjes. Maak zeker eens je keuze uit originele smaken zoals Manon, Ferrero Rocher, Kinder Bueno, enz… Ik ga alvast voor de eerste twee smaken.

Het Hageland is een paradijs voor fietsliefhebbers. We krijgen dan ook een elektrische fiets ter beschikking. Dat zorgt bij mij voor een tweevoudige stress. Geloof het of niet: ik heb al een jaar of 25 geen fiets meer. En dankzij mijn blog weet ik dat het vier jaar geleden is dat ik nog eens op een tweewieler reed (spinningfietsen niet meegerekend) en dat was tijdens een tochtje door Oostende. Mijn onhandigheid kennende vrees ik dat de combinatie met een elektrische fiets niet goed komt, maar gelukkig doorstaan mens en machine heelhuids de rit!

Zo komen we aan bij Fruit Vanhellemont in Tienen, een familiebedrijf opgestart door Janine en haar echtgenoot André (ondertussen zijn zonen Mario en Gert er ook aan de slag). Naast de fruitteelt heeft de familie zich gespecialiseerd in allerlei streekproducten, waarover Janine zich graag ontfermt. Zoals een assortiment drankjes, al dan niet geestrijk. Ik ga voor de appellikeur, maar er is nog heel wat meer keuze zoals perenjenever, perocello, Hagelandse pineau en tal van sapjes.

Is het een trap of een toren?

Foto: Toerisme Vlaams-Brabant

Wanneer we in Tielt-Winge aankomen bij de Vlooybergtoren herken ik het opvallende kunstwerk, maar weet ik niet meteen van wat. Gelukkig frissen mijn fietsgenoten al snel mijn geheugen op: deze opvallende trap/toren werd extra beroemd dankzij de reeks Callboys. Het opvallende bouwwerk uit roestvrij Cortenstaal staat op één van de hoogst gelegen locaties (zo’n 80 meter) en is met z’n 20 meter lengte en 11 meter hoogte ideaal voor een prachtig uitzicht over het landschap. Bij helder weer kan je vanop de toren in het westen zelfs de koeltorens van Electrabel zien in Vilvoorde, leert de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Onderaan de toren kan je even verpozen aan de picknicktafel. Voor de gelegenheid hebben de productiemedewerkers van njam! de tafel aangekleed. Er staat ook allerlei lekkers klaar van Canapé. Dat is niet alleen de naam van het restaurant van Jeroen (in Tervuren), maar ook van een assortiment salsa’s en dips dat hij verdeelt via Delhaize.

Nergens beter dan Thuis!

Wat hebben Thuis en het Hageland met elkaar te maken, hoor ik je denken? Wel, meer dan ik zelf dacht. Na Callboys krijgen we opnieuw een verwijzing naar Vlaamse televisie.

Eén van de verhaallijnen van Thuis wordt namelijk gefilmd op de Petrushoeve. Het wijnhuis Stevenson dat in de fictiereeks te zien is, mag dan niet bestaan, de wijn Feniks wordt wel degelijk in het echt geproduceerd en kan je ook kopen.

Zaakvoerder Gerry geeft ons een rondleiding op de prachtige wijn- en belevingshoeve, waar je zelfs kan overnachten in een barrel.

Onder een tentzeil staat ondertussen een prachtig gedekte tafel klaar. Onder het genot van een glaasje bubbels mogen we aanschuiven voor de eerste aflevering van De Smaaktoerist.

Jeroen bereidt twee gerechten van dit seizoen: een broodje met lamsgehakt en een dessert met gebakken appel, slagroom en kaneel. Twee voortreffelijke voorproevertjes!

In De Smaaktoerist 2.0 neemt Jeroen je mee op een ontspannen ritje langs een staalkaart van de mooie plekjes die Vlaanderen te bieden heeft. Het nieuwe seizoen is vanaf vandaag iedere zondag te zien op njam!, telkens om 11u, 16u en 23u. Na het Hageland, komen ook nog het Pajottenland, Dijleland, Oostende en de Vlaamse Ardennen aan bod.

Kriebelt het om de recepten van Jeroen uit te proberen? Je kan ze consulteren via de website van njam!. Ik ging alvast aan de slag met het dessertje uit de eerste aflevering en maakte er een picknick-versie van. Appel en feta: een combinatie die verrassend klinkt, maar super lekker is! Zeker het proberen waard. Je vindt het recept hier.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Het Hageland ontdekken met njam! en Jeroen De Pauw

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: