Wanderlust

Op vakantie in eigen land: Oostende

De mooiste schatten liggen soms vlak onder je neus. Ik heb al mooie reizen mogen maken en heb (zoals veel mensen) nog heel wat bestemmingen op mijn verlanglijstje staan. Toch vind ik het belangrijk om ook oog te hebben voor wat onze eigen regio aan moois te bieden heeft. En het mag duidelijk zijn: Ook op vakantie in eigen land heb je keuze uit heel wat boeiende bestemmingen!

Oostende Veerverbinding Wester – Oosteroever

Zoals Oostende. Nog niet eens op een uur rijden van mijn deur, maar het was bijna een jaar geleden dat ik er nog eens was. Tot ik werd uitgenodigd om het nieuwe Upstairs hotel te gaan ontdekken en in één beweging door ook enkele smaakmakers van alles wat de stad te bieden heeft.

Het toerismebureau van Oostende en het persbureau waren op het idee gekomen om ons te laten fietsen naar de site. Tof, ware het niet dat ik er geen jaartal kon op plakken dat ik nog eens op een fiets zat. Een kleine paniek maakte zich van me meester toen de andere perslui gezwind op de fietsen sprongen en wegreden. Gelukkig heet het niets voor niets: het is zoals fietsen, je verleert het niet:-)

Al jaren niet meer gefietst, maar ondanks een stevige zeebries, toch heelhuids op de bestemming aangekomen.

Restaurant Storm

Eerste stop: enkele proeverijtjes van Michiel Rabaey. Samen met zijn echtgenote Nathalie Hiele opende hij twee weken geleden het gloednieuwe restaurant STORM aan de Oosteroever. Deze site ondergaat momenteel een ingrijpende metamorfose. Naast de honderden nieuwe appartementen is er ook plaats voor commerciële ruimtes en zelfs een museum.

Op het moment dat we Oosteroever bezochten was het restaurant van Michiel en Nathalie nog in afwerkingsfase. Maar we konden wel al van enkele fantastische gerechten proeven. Voor Michiel is de zee zowat zijn moestuin. Hij maakt gebruik van alle rijkdommen die de vissers meebrengen en ook van de typische planten die in de omgeving te vinden zijn. Excuus voor de eerste foto die een beetje flue is (de twee ernaast zijn persfoto’s). Ik had de camera eventjes verkeerd ingesteldd. Multitasken is nooit mijn forte geweest, zeker niet in combinatie met zo’n lekker eten!

Restaurant Storm Oostende

De gerechten van Michiel waren bedoeld als hapjes en kwamen licht aan, maar toch vertrokken we redelijk gevuld naar de volgende locatie. En daar moest het eigenlijke avondeten nog beginnen!

Mommy’s Bastards

Mommy’s Bastards Oostende

Een andere Oostendse hotspot: Mommy’s Bastards. Zelf omschrijven ze zich als: A no nonsense mentality foodbar, with a big city vibe.

En daar is geen woord van gelogen. Een mooi bewijs dat je niet naar wereldsteden moet om hippe eethuisjes te vinden. Een funky interieur, tongue-in-cheek teksten op de menukaart en heerlijk eten. Onder andere tal van hippe nieuwigheden zoals de poké bowl. De nadruk van het concept ligt op gerechten die je makkelijk kunt delen.

Eventjes overwegen we nadien om nog het immer bruisende nachtleven van Oostende in te duiken. Maar we kiezen voor een drankje in ons slaapadres van die nacht: Hotel Upstairs, waar op dat moment het openingsfeestje nog aan de gang is.

Upstairs Hotel

Upstairs Oostende Gevel hotel
De zwart-gele look wordt overal in de stijl van het hotel doorgetrokken.

Het heeft toch iets speciaals, in een gloednieuw hotel slapen. Upstairs ging namelijk pas de volgende ochtend officieel open voor de gasten.

Upstairs Oostende ingang Waar Upstairs gevestigd is, was vroeger ook al een hotel. Royal Astor was vooral populair bij Britten. Het prachtige art-decogebouw had echter z’n beste tijd gehad en was klaar voor een nieuw hoofdstuk. De nieuwe eigenaars kozen voor een complete tabula rasa. De bleke gevel werd in het zwart gekleurd. Bovenaan herinneren de letters Royal Astor nog aan het roemrijke verleden.

Upstairs Oostende herinnering Royal Astor
Bovenaan werd een kleine herinnering bewaard aan het verleden van dit hotel

Binnen word je meteen meegezogen in de bruisende vibes. Bij het binnenkomen zie je links meteen het restaurant dat ook mikt op niet-hotelgasten. De lobby is een grote centrale ruimte met overal gezellige hoekjes. Dé blikvanger is de glijbaan die uitmondt in het vroegere zwembad. Zwemmen kan niet meer in The Pitt, zoals de ruimte heet. Wel is het een cosy plek waar presentaties en voorstellingen georganiseerd kunnen worden.

De sfeer is los en doet een beetje denken aan die van een hostel, maar dan wel één met een top notch interieurinrichting. In ieder hoekje en kantje kun je leuke ideeën opdoen. Tot in de toiletten toe! De teddybeer met roos siert de damestoiletten. De heren kunnen “kiezen” wat hen meest aanspreekt. Nee, die laatste foto heb ik niet zelf gemaakt:-)

Upstairs Oostende Toiletten Upstairs Oostende Toiletten

De urban sfeer komt ook terug in de kamers. Tot in de kleinste details is nagedacht over de inrichting. Tot en met de leuke kapstokjes.

Memo voor mezelf: een niet-gekreukt shirt aantrekken als ik een spiegelselfie wil nemen:-)

De bedden nodigen uit voor een heerlijke nachtrust. ’s Ochtends is het even zoeken hoe de ontbijtformule werkt. Het ontbijt wordt niet geserveerd in ontbijtvorm, maar à la carte. Zo kunnen ook niet-hotelgasten gemakkelijk aanschuiven.

Een vleugje kunst en cultuur bij Mu.ZEE

Na het ontbijt trekken we de stad in. Eerst een snuif cultuur. Met Mu.ZEE heeft Oostende een echte kunstparel in huis. Het museum beschikt over een unieke collectie Belgische kunst van 1850 tot nu. We verdiepen ons in de werken en levens van James Ensor en Léon Spilliaert. Aan de twee grootmeesters is een gloednieuwe museumvleugel gewijd. Beide kunstenaars zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de stad. Bij alle topstukken horen boeiende verhalen. Een rondleiding is dus een aanrader! De collectie is momenteel aangevuld met 26 topstukken van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Deze tentoonstelling “Dromen van parelmoer” loopt tot en met 16 juni 2019.

Lunch bij Expo & Kafie

Het weer is in een  typisch Belgische bui, dus stappen we met vlotte tred naar het geplande lunchadres: Expo & Kafie. Hier kan je terecht voor ontbijt, lunch, tapas en drankjes. Extraatje is het feit dat je ook de interieurelementen kunt kopen.

Kunst in de openbare ruimte: The Crystal Ship

Gelukkig klaart het na de middag op: ideaal voor de fikse wandeling die we voor de boeg hebben. Niel Van Herck van de blog Tjoolaard geeft ons een impressie van The Crystal Ship. Dit evenement voor public art is het grootste in z’n soort in Europa.

Niel schreef mee aan de catalogus die achtergrondinfo geeft over alle werken. Ik ken heel weinig van street art, maar al snel wordt het duidelijk dat het kruim van de street art-scène hier aan het werk geweest is. Sommige werken zijn heel opvallend, andere heel klein of ze lijken deel uit te maken van het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw.

The Crystal Ship is voer voor een fikse wandeling. Wij hebben niet eens alle werken gezien en waren toch bijna 2 uur onderweg. Je komt de creaties automatisch tegen als je door Oostende flaneert. Maar het is wel handig als je de gids erbij hebt als achtergrondverhaal. Zo kom je te weten dat het werk op de gevel van de Dienst Toerisme het grootste ooit is van de Vlaming Stefaan De Croock, alias Strook. Het bestaat uit hout dat uitsluititend afkomstig is uit Oostende.

Met dit werk wilde de Brit Ben Slow een hommage aan de liefde brengen. Zo kwam hij bij het Oostendse koppel Jean (89) en Jeanine (76) die al 53 jaar getrouw zijn. Ben was zo onder de indruk van het paar dat hij hen vereeuwigde op de gevel van het Ostend Hotel. En voor Jean en Jeanine is het natuurlijk prachtig om je liefde zo nog eens extra bezegeld te zien!

Op vakantie in eigen land: Oostendse weetjes

Veerdienst

Veerverbinding Wester-Oosteroever

Onlangs hoorde ik iemand, weliswaar een echte Oostendenaar, zeggen: “Iedereen weet nu onderhand wel dat je een gratis bootje kan nemen tussen de Westeroever en de Oosteroever.” Wel euh, ik wist het niet… Zowel voetgangers als fietsers kunnen gebruik maken van de veerdienst tussen de Visserskaai en het Maritiem Plein. Hier vind je de uurregeling. Met de gratis parking op Oosteroever en dito veerdienst naar het centrum is een dagje shoppen of flaneren extra comfortabel.

Marvin Gaye

Koninklijke Stallingen Oostende
De Koninklijke Stallingen waar Marvin Gaye graag kwam basketten

Oostende koestert de band met Marvin Gaye. De r&b-zanger verbleef begin jaren tachtig ruim een jaar in Oostende en schreef er Sexual Healing. Met de wandeldocumentaire Marvin Gaye ‘Midnight Love Tour’ herbeleef je die periode op verschillende locaties. Zo passeer je onder meer langs de Koninklijke Stallingen waar Marvin graag ging basketballen. De iPod met video zorgt voor extra illustratie.

’t Iengels Wienkeltje

In de Christinastraat passeren we langs ’t Iengels Wienkeltje, in algemeen Nederlands “Het Engels winkeltje”. Een kleine online zoektocht leert me dat je hier allerlei Britse specialiteiten zoals thee kunt vinden. Helaas hebben we geen tijd om binnen te springen, maar dit staat zeker nog op de agenda.

Flashdance, The Musical

Flashdance, The musical, is vanaf 24 juli te zien in Kursaal Oostende

Kursaal Oostende zet van 24 juli tot en met 5 augustus Flashdance, The Musical op de affiche. De cast is Brits, met uitzondering van de Vlaamse Ann Van den Broeck. Ik mocht voor Tendens de sfeer opsnuiven tijdens een voorstelling in Dublin. Kom hier alvast in een 80s mood!

Ook eens zin om de diversiteit van Oostende te ontdekken? Van flaneren en shoppen tot je in het zweet werken op de fiets of je voetjes onder tafel schuiven: het kan er allemaal. Visit Oostende maakt je graag wegwijs.

Disclaimer: deze Oostendse trip was een fijne attentie van Visit Oostende en Persbureau Walkie Talkie.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

8 reacties op “Op vakantie in eigen land: Oostende

 1. WoW, dat was een goedgevulde tocht! Ik deed ook The Crystal Ship al : heel fijne uitstap! En ben benieuwd om de andere adresjes te checken!

  • isabelleuselli

   Ja, we hebben ons geen moment verveeld:-) Ik had al gehoord van The Crystal Ship, maar het in het echt zien was behoorlijk indrukwekkend!

 2. De Belgische kust staat zeker nog op mijn Travel Bucket List. Ik ben wel al een paar keer in Knokke-Heist geweest maar de rest van de kustplaatsen wil ik zeker ook nog eens zien

  • isabelleuselli

   Als je Knokke-Heist leuk vond, zal Oostende vast ook in de smaak vallen. Heel veel shopadresjes en veel te beleven!

 3. Heerlijk uitgebreide post. Wil ik zeker onthouden. De dochter en haar vriend vertoeven er regelmatig, in Oostende. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar jouw bericht hier nodigt nu wel ontzettend uit om dat een keertje te doen 🙂

  • isabelleuselli

   Tof! Ik was zelf ook verrast dat er zoveel te beleven valt qua hotspots en evenementen.

 4. Pingback: Even stilstaan...#2 - The Picnic Guest

 5. Pingback: Het Hageland ontdekken met njam! en Jeroen De Pauw - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: