Koken & genieten

Hummus met ingelegde citroen

Een frisse en krokante topping voor hummus. Met een ingrediënt dat best nog wat meer aandacht mag krijgen: ingelegde citroen!

Onlangs maakte ik hummus from scratch: met gedroogde kikkererwten en al. Lekker hoor, daar niet van. Maar een behoorlijk werkje waar een mens niet altijd tijd voor heeft… of goesting:-) Dus neem ik ook wel eens m’n toevlucht tot een potje kant-en-klare hummus van de supermarkt. Niets mis mee! En met wat kleine trucjes geef je die supermarkt-hummus een lekkere upgrade. Sowieso ziet iedere dip er beter uit met wat extra smaakmakers en versiering. Leuk voor het oog en de smaakpapillen: dubbele win!

In dit recept gebruik ik ingelegde citroen omdat de smaak extra geparfumeerd is in vergelijking met verse citroenen. Je vindt de bokaaltjes in de supermarkt bij de afdeling wereldkeuken of in supermarkten met Midden-Oosterse specialiteiten. De citroenen worden ingelegd mét schil. Je mag die ook opeten. Klinkt dit een beetje raar? Ingelegde citroen snij je gewoonlijk heel fijn en in dit recept bak ik de reepjes op. Daardoor is de smaak extra toegankelijk.

In recepten wordt het roosteren van amandelen vaak nogal vaak kort en bondig omschreven, maar ik wijd er toch liever wat over uit. Ik zou ondertussen een treurige ‘wall of fame’ kunnen aanleggen met foto’s van de keren dat ik snel even wat amandelschilfers wilde roosteren. Tot ik me er eens goed in ging verdiepen. Eigenlijk is het eenvoudig, maar het is wel belangrijk om bepaalde tips in acht te nemen. Die vind je zowel in het recept als onderaan bij de tips.

Ingrediënten:

 • 150 gram hummus
 • 25 gram amandelschilfers (3 eetlepels) (of noten, zaden,…)
 • 1 eetlepel hittebestendige olie (eventueel, zie bereiding amandelschilfers).
 • 1 ingelegde citroen
 • Enkele muntblaadjes of koriander
 • Peper van de molen
 • 1 theelepel ras-el-hanout
 • 1 eetlepel olijfolie (als garnering)

Bereiding:

 • Rooster de amandelschilfers op 1 van de volgende manieren:
  • Zonder vetstof in een koekenpan met antikleeflaag: Zet het vuur middelhoog. Mijn (inductie)kookplaat heeft 9 standen. Hiervoor gebruik ik stand 5 à 6. Het roosteren kan 30 à 45 minuten duren. Blijf in ieder geval in de buurt en roer regelmatig om zodat de amandelen gelijkmatig kunnen kleuren.
  • Mét vetstof in een koekenpan met antikleeflaag: Vermeng de amandelschilfers met 1 eetlepel hittebestendige olie en spreid ze uit in de pan. Laat aanbakken terwijl je regelmatig roert (om de paar minuten). Met olie gaat het aanbakken sneller, gemiddeld een 15-tal minuten.
  • In de magnetron: vermeng de amandelen met een eetlepel hittestendige olie en spreid ze uit over een magnetronbestendig bord of schaaltje. Laat 1 minuut op vol vermogen garen. Roer om en gaar nogmaals 1 minuut. Herhaal dit proces tot de schilfers goudbruin zijn (zo’n 4 sessies zijn normaliter voldoende).
 • Laat de geroosterde amandelschilfers afkoelen op een koud bord of schaal. Door af te koelen worden ze knapperiger.
 • Spoel de ingelegde citroen af onder water om het overtollige zout te verwijderen. Verwijder de pitjes en snij in fijne reepjes.
 • Bak de reepjes citroen aan in een pannetje met antikleeflaag. Olie is in principe niet nodig, maar je kan het toevoegen als extra smaakmaker.
 • Spreid de hummus uit over een ondiep bord.
 • Strooi de gebakken reepjes citroen en de afgekoelde amandelen over de hummus.
 • Werk af met munt, peper van de molen en enkele druppels olijfolie. Eventueel strooi je er ook nog wat ras-el-hanout over.

Tips:

 • Amandelen verbranden heel snel. Dit kun je vermijden door regelmatig om te scheppen en in de buurt te blijven. Verplaats de schilfers na het roosteren in een koude schaal of bord. In de warme pan zouden ze alsnog kunnen verbranden. Ook als je merkt dat bepaalde stukjes aan het verbranden zijn, is dit de beste manier om te vermijden dat alles te bruin of zwart wordt.
 • Je kan de amandelschilfers ook in de oven roosteren. Ik doe het nu niet omdat ik het een beetje nutteloos vind om voor zo’n kleine hoeveelheid de oven op te warmen. Mocht je het wel op die manier willen doen dan verwarm je de oven voor op 150 graden. Je spreidt de schilfers uit over een bakplaat. Vetstof is niet nodig. Rooster de schilfers in een 15-tal minuten. Schep ze halfweg eens om. Na het roosteren laat je ze afkoelen in een schaal of bord.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Hummus met ingelegde citroen

 1. Pingback: Gremolata met ingelegde citroen - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d