Koken & genieten

Blogboost najaarschallenge: 10 energiegevers

http://www.blogboost.be/

In 2004 maakte ik m’n eerste blog aan. Op Blogspot en anoniem. Hoe dat verliep kan je hier lezen. Lang verhaal kort: Nog dat zelfde jaar stierf mijn blog een stille dood. Vooral te wijten aan een carrièreswitch: ik maakte de overstap van printjournalistiek naar tv-productie en radiopresentatie. Een pittige ommezwaai. Maar de behoefte aan een eigen creatieve speeltuin bleef. En zo blog ik sinds 2007 op dit platform. Met ondertussen een aantal naamwissels, een niet altijd consistente postfrequentie en nog steeds als hobby. Maar ik blijf gehecht aan mijn virtuele plekje. Inhoudelijk evolueerde ik van een ratatouille aan onderwerpen naar een foodblog. Toch hou ik eraan om regelmatig ook persoonlijke artikelen te posten, al zijn dat niet de meest makkelijke posts. Een recept schrijven kost veel testwerk en gedoe om het goed op de foto te krijgen. Een persoonlijk artikel is dan weer een ellenlang proces van woorden wikken en wegen. Om mezelf frisse motivatie te geven, schreef ik me in voor de Blogboost najaarschallenge, een leuk initiatief van Evi en Nina. Ideaal om weer meer in het ritme van het schrijven voor mezelf te komen en me te laten inspireren door andere bloggers. Bedoeling is dat je tot 20 december schrijft rond bepaalde thema’s die tweewekelijks wijzigen. Ik kan niet beloven dat ik de challenge naar behoren zal kunnen uitvoeren. Met dit artikel loop ik trouwens al een thema achter. De laatste maanden van het jaar zijn zoals gewoonlijk superdruk en de huidige omstandigheden maken het allemaal nóg intenser. Maar het belangrijkste is dat ik weer een beetje op dreef geraak.

Ik leerde de challenge kennen via een aantal andere bloggers, onder meer via deze post van Sofie van fiekefatjerietjes die schreef over wat haar energie geeft. Ik ben net zoals Sofie een hsp’er. Zowel offline als online is de overprikkeling nooit ver weg. Het is nog steeds een werkpunt om daar op de juiste manier mee om te gaan en ervoor te zorgen dat ik weer kan opladen. Of je nu hsp’er bent of niet: we kunnen allemaal wel wat “oplaadtijd” gebruiken. Zeker in deze tijden.

Doordat ik middenin een zeer drukke periode zit, lijkt het de laatste tijd alsof mijn hersenen continu een tornooi tafeltennis aan het spelen zijn zonder scheidsrechter. Dringend tijd dus om eens stil te staan bij wat me energie geeft en/of tot rust brengt. Want die twee liggen vrij dicht bij elkaar. Geïnspireerd door het lijstje van Sofie, zette ik mijn eigen rustgevers op een rijtje in mijn planner. Een kleine selectie:

1. Schrijven:

ik moet zoveel schrijven voor mijn werk dat het me vaak aan puf ontbreekt om ook nog eens voor mezelf of over mezelf wat neer te pennen. Toch heeft het een goede invloed op mijn creativiteit. Op het moment zelf, maar ook later als herinnering.

2. Dieren:

Als ik de ‘droeftoeterij’ van 2020 een beetje beu ben, dan brengen dierenfilmpjes soelaas. Tik bijvoorbeeld iets à la “babygoats” in op TikTok en je komt instant terecht in een fluffy parallel universum. Of kattenfilmpjes op Youtube, zoals deze klassieker. Naar mijn bescheiden mening na bijna 10 jaar nog steeds hilarisch.

Maar als het over dieren gaat, staat mijn eigen Simba natuurlijk met stip genoteerd op 1. De start met deze fluffy komeet was niet eenvoudig (het relaas kan je hier lezen), maar uiteindelijk kwam het helemaal goed.

3. Pretentieloze tv kijken:

mijn digicorder staat geprogrammeerd op verschillende reeksen, genre Married With Children. Heerlijk om bij de strijk er een paar afleveringen door te jagen en eventjes te doen alsof we weer ergens in 1990 zijn.

Tip als je van lichte detectiveseries houdt: Agatha Raisin op BBC First. (nummer 25 voor wie Telenet heeft). Een beetje te vergelijken met Midsummer Murders, maar dan met meer kwinkslagen en minder moorden.

En ja: ik vind strijken dus leuk. Nee: Je wilt niet dat ik die van jou kom doen, want ik ben er niet bijzonder goed in:-) Gelukkig hoef ik geen hemden te strijken voor een man. Diene mens zou met iets te veel valse plooien moeten buiten komen! Maar niets zo rustgevend als er een stapel handdoeken doorjagen met een serietje erbij.

4. Muziek:

Welke muziek hangt heel erg af van de omstandigheden en m’n humeur van het moment. Voor het sporten heb ik opzwepende beats nodig. Werken lukt voor geen meter met de radio. Meestal speelt er niets ofwel zijn het deuntjes die ergens op de achtergrond kabbelen zoals lichte jazz of pianomuziek.

Veel mensen worden er wellicht hoorndol van, maar voor mij werkt monotoon gedreun soms rustgevend. Minimal techno is daar ideaal voor. Zeker in een drukke kantoorruimte met hoofdtelefoon is het de kortste weg naar een opperste concentratiemodus.

Nog maar recent ontdekt: oldies gecombineerd met regengeluiden. Instant cosy vibes!

Ook een goeie: op Youtube vind je veel lange clips met niet zozeer muziek, maar eerder deltagolven. Deze klanken zouden resoneren met de hersengolven. Ik zou me er meer in moeten verdiepen om precies te weten wat dat betekent. Het is niet voor uren aan een stuk, maar het kan wel eventjes werken.

5. Een bad nemen:

Je hebt bad-mensen en je hebt douche-mensen. Ik behoor met volle overtuiging tot de eerste categorie. Eigenlijk is er maar één ding wat ik haat aan een bad nemen en dat is dat ik er op zeker moment weer uit moet. Maar voor de rest is een bad pure ontspanning voor lichaam en geest. Daar horen ook bubbels bij, véél bubbels. Meestal koop ik van dat klassieke, goedkope badschuim omdat dat nog oneindig schuimt. Ik heb ondertussen ook een douche voor als het snel moet gaan. Maar soms durf ik zelfs ’s morgens een bad te nemen. Ideaal om rustig wakker te worden:-) Met een speciale vermelding voor het badplankje trouwens: wat een handig hebbeding! Ja, daar staat soms een glas wijn op:-)

6. Opruimen: Van een echte sloddervos ben ik geëvolueerd naar iemand die visuele rust wil. Die slordigheid heeft ook te maken met een lichte neiging tot verzamelen. Ik ben van nature zo’n ‘misschien komt het nog van pas’-type wat me er vaak van weerhoudt om spullen van de hand te doen. Gelukkig kan ik de “hoarder” in mij steeds beter in bedwang houden.

7. Mijn pc echt afsluiten: Wellicht ken je deze quote?

My mind is like my web browser: 19 tabs are open, 3 are frozen and I have no idea where the music comes from.

Die is me op het lijf geschreven: zowel wat mijn pc als mijn hoofd betreft. In drukke tijden heb ik de foute gewoonte om mijn laptop niet eens af te sluiten en gewoon dicht te klappen met openstaande tabs. Zo hoef ik die ’s morgens niet meer op te zoeken. Maar zo eindigt én begint de dag natuurlijk met losse eindjes. Kan niet gezond zijn, noch voor mens, noch voor machine. Dus probeer ik daar echt aan te werken.

8. Sporten: sinds ik vorig jaar met een personal trainer gewerkt heb, sport ik veel meer dan vroeger. Dit wel zeker niet zeggen dat sporten een tweede natuur is. Het is vaak nog slepen naar de fitness. Wel word ik onrustig als ik zoals de voorbije weken maar 1 keer per week kon sporten. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het zo goed is voor mijn mentale welzijn. Het brengt een mix van rust én energie. Maar wat me vooral op de been brengt als ik met frisse tegenzin sportkledij aantrek is de gedachte dat ik héél hard heb moeten werken om mijn conditie te verbeteren. Laten slabakken voelt simpelweg als geen optie.

9. Online rust en echte contacten: Ik kan vrij goed alleen zijn en heb die tijd ook nodig. Maar wat vroeger zo evident leek, bleek dit jaar toch begrensd. Urenlang alleen achter een computer zitten en vooral online communiceren: het is niet goed voor de mentale rust. Bellen, whatsappen, privé-berichten sturen op sociale media, mailen of e-peritieven: het zijn handige tools, maar soms is een echt gesprek efficiënter, sneller, meer inspirerend,… Ik merkte de voorbije maanden dat online prikkels even vermoeiend kunnen zijn voor een hsp’er als pakweg een netwerkreceptie met onbekenden. Online rust nemen is dus echt een must. Meer over mijn informatie-detox kun je ook hier lezen.

10. Koken: En om te eindigen nog die bezigheid die niet mag ontbreken in dit lijstje. Een beetje een evidentie dus houden we het bij een fotootje!

Foto: Jochen Decostere

Wat brengt jouw energie of rust? Liggen die twee bij jou ook zo dicht bij elkaar?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

10 reacties op “Blogboost najaarschallenge: 10 energiegevers

 1. Droeftoeterij, wat een heerlijk woord 🙂
  Die muziek, amai, wat er toch allemaal beschikbaar is op Youtube hè!

 2. Energie en rust liggen bij mij ook heel dicht bij elkaar, ik vermoed dat er veel mensen in blogland zo in elkaar zitten. Wat is Simba een beauty trouwens!

  • isabelleuselli

   Inderdaad, ik denk het ook. Zeker als introvert haal je energie uit rust. Ik vind Simba ook een beauty, maar daar zit natuurlijk ook een stuk “mijn hond, schonen hond” bij:-)

 3. Die quote over die tabs 🤪. Heel herkenbaar. 🤣

 4. Fijn dat ik je kon inspireren! Veel herkenbaar, vooral de quote onder puntje 7 :-).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d