Koken & genieten

Eiwitpannenkoekjes met banaan

Eiwitpannenkoekjes met wheypoeder en banaan

In deze eiwitpannenkoekjes met banaan gebruik ik wheypoeder. Naast de eieren geeft dit poeder dus een extra boost aan het eiwitgehalte. Ideaal voor sporters. Laat je niet afschrikken als je geen eiwitpoeder in huis hebt. De pannenkoekjes zijn ook lekker zonder het poeder of met bloem naar keuze in de plaats.

Eiwitpoeder zie je vaak in fitnesscentra in van die grote “bidons”. Ook sommige supermarkten verkopen het. Zoals de naam het zegt bevat dit poeder een hoog eiwitgehalte. Er zitten weinig suikers in (alhoewel dit sterk kan verschillen van merk tot merk). De zoete smaak komt meestal van zoetstoffen. Meestal wordt het poeder gebruikt in een shake met melk. Toen ik sportte met een personal trainer heb ik zo ontelbaar veel van die shakes gedronken. De smaak is niet slecht, maar na een tijdje begon de schuimende consistentie me te vervelen.

Foto: Sebastian Coman Photography viaPexels

Toen de twee maanden training er op zaten kwam ik volgens de trainer in een stabilisatiefase en mocht, maar hoefde ik de shakes in principe niet meer te drinken. Ik had echter nog een bidon over. Soms dronk ik nog wel eens een shake, maar over het algemeen stond de pot werkloos plaats in te nemen in mijn voorraadkast. Een beetje jammer, want goedkoop is zo’n poeder niet. Tot ik op het idee kwam om het te verwerken in pannenkoekjes. Na wat online opzoekwerk en experimenteren kwam ik tot een recept dat perfect is voor mij. Het is vrij foolproof in die zin dat het resultaat niet kan tegenvallen en je kan de bereiding makkelijk aanpassen naargelang je voorraad.

Minder snacken

Dankzij de verhoogde eiwitten zijn deze eiwitpannenkoekjes met banaan de ideale herstelmaaltijd na het sporten. Maar ook als je niet sport, is het een goed idee om je eiwitinname op peil te houden. Proteïnen zorgen er namelijk voor dat je langer verzadigd blijft en dus minder snel gaat snacken. In principe hoef je niet per se speciale producten te kopen. Gewone voeding die rijk is aan eiwitten (zoals vis, vlees, peulvruchten,…) is voldoende als leverancier. Maar eiwitshakes kunnen wel makkelijk zijn als je weinig tijd hebt.

Tips:

 • Geen bakpoeder in huis? Gebruik dan een theelepel neutrale azijn of azijn met een zoete toets. Het kan ook zonder, maar dan zullen de pannenkoekjes wat minder luchtig zijn.
 • Geen eiwitpoeder in huis? Bloem naar keuze is een goed alternatief. Je kan het ook gewoon weglaten. Dan worden de pannenkoekjes iets minder stevig.
 • De havermout geeft extra koolhydraten, maar je kan die ook weglaten.
 • Je kan deze pannenkoekjes gemakkelijk invriezen. Ik vries ze in een glazen kom in met per twee een velletje bakpapier tussen zodat je ze gemakkelijk kunt proportioneren.

Eiwitpannenkoekjes met banaan

Ingrediënten (voor 8 pannenkoekjes)

 • 30 gram (4-tal eetlepels) oftewel 1 scoop eiwitpoeder (de scoop is het maatschepje dat gewoonlijk bij eiwitpoeder geleverd wordt).
 • 1 eetlepel havermout
 • 1 eetlepel melk
 • 1 volledig ei en 1 eiwit
 • 1 theelepel bakpoeder (of 1 theelepel baking soda en 1 eetlepel appelazijn)

Bereiding:

 • Vermeng alle ingrediënten tot een glad beslag.
 • Smelt wat boter of kokosolie in een antikleefpan.
 • Giet twee eetlepels beslag in de pan.
 • Het zijn kleine pannenkoekjes. In een grotere pan kan je er dus meerdere tegelijk bakken.
 • Bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur goudbruin (ik bak ze 5 minuten aan de eerste kant en een 3-tal minuten aan de andere kant)
 • Vet de pan tussendoor opnieuw in zodat de pannenkoekjes niet aanbranden.
 • Serveer met toppings naar keuze. Zelf hou ik van opgeklopte verse kaas, rood fruit en geraspte pure chocolade.

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Eiwitpannenkoekjes met banaan

 1. Pingback: No bake eiwitrijke taartjes - Picnic Pleasures

 2. Pingback: No bake yoghurttaartjes met een crunch - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: