Koken & genieten Lunchboxen en mealprep

Salade met Midden-Oosterse dressing

Mijn repertoire meeneemgerechten telt een aantal populaire evergreens en deze salade met Midden-Oosterse dressing hoort daar zeker bij. Je vindt ze dan ook al eens terug in de archieven van deze blog. Maar eerlijk gezegd kon het recept nog iets beter uitgeschreven worden en ik heb ondertussen ook al wat varianten verzonnen.

Foto: Jessica Lewis via Pexels

Net zoals in het oorspronkelijke recept heeft de dressing als belangrijkste basis granaatappelmelasse oftewel granaatappelstroop. Het is een dikke emulsie die een beetje lijkt op balsamicosiroop. De smaak is een perfecte combinatie van zoet en zurig. Extra zuur, zoals azijn of limoensap, hoef je dus niet toe te voegen, want dan loop je het risico dat het een ‘smoelentrekker’ wordt:-) Granaatappelmelasse is te koop in speciaalzaken en ook in Delhaize in de afdeling wereldkeuken.

Mocht je het niet vinden dan is balsamicosiroop een goed alternatief ofwel de combinatie van limoensap en honing.

Tips en weetjes:

 • 60gr. couscous per persoon lijkt weinig, maar de ervaring leert me dat het ruim voldoende is. Meestal eet ik er zelfs twee keer van.
 • Als eiwitbron gebruik ik jonge kaas. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor kip of kikkererwten.

Ingrediënten (1 persoon)

 • 60gr. speltcouscous
 • 70gr. jonge kaas
 • 1/2 puntpaprika
 • 1/4 komkommer
 • Enkele roosjes gestoomde broccoli
 • Handvol salade
 • Enkele zwarte olijven
 • Handvol gehakte pistachnoten
 • Enkele muntblaadjes
 • Dressing: 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel ras-el-hanout
  • 1 theelepel tahin
  • 1 theelepel granaatappelmelasse
  • Peper en zout

Bereiding:

 • Gaar de speltcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Ik doe het altijd uit de losse pols en overgiet de couscous met kokend water tot ie helemaal onder staat. Daarna vijf minuten laten wellen en indien nodig nog water toevoegen. Voeg nog wat olijfolie toe zodat de couscous niet uitdroogt. Laat afkoelen.
 • Stoom de broccoli beetgaar
 • Snij de andere groenten en hak de olijven in stukjes.
 • Meng alle groenten en de olijven met de salade.
 • Versier de salade met de pistachenoten en de muntblaadjes.
 • Voor een meeneemgerecht kun je ofwel de dressing afzonderlijk verpakken ofwel de sla.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Salade met Midden-Oosterse dressing

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d