Koken & genieten

Lunchboxinspo

Geen inspiratie voor je lunchbox komende week? Misschien kan je iets met mijn tips! Na een wat rustiger periode, word ik weer meer op de redactie verwacht. Mijn lunchbox- en andere mealprep slabakte de voorbije weken een beetje, maar het is hoog tijd voor een relaunch! Het was een rustige starter: Door de feestdag was woensdag pas m’n eerste dag op “verplaatsing”.

Midden-Oosters slaatje

Lunchbox Arabisch slaatje

Salade: Het begon met schijfjes komkommer en zoete puntpaprika. Afgewerkt met rucola, olijven en koriander. De bolletjes zijn gekookte fregola sarda, de typisch Sardische pasta. Bij mijn weten enkel te vinden in speciaalzaken, maar geen nood, couscous past evengoed!

Dressing: Wist je dat tahin (pasta van sesamzaadjes) heel lekker is in dressing? Ik heb het ook nog maar sinds kort ontdekt. De dressing bij  dit slaatje bestaat uit olijfolie, tahin, ras el hanout en granaatappelsiroop. Laatstgenoemde wordt ook granaatappelmelasse genoemd. Het is een heel dikke siroop. De smaak is zoet, met een zurige ondertoon. Je vindt granaatappelmelasse bij speciaalzaken, maar ook Delhaize heeft het in het assortiment in de afdeling wereldkeuken. Anekdote: ik heb eens zo’n fles laten vallen te midden een rayon. Je kent dat: tegen sluitingstijd de supermarkt binnen rennen. Geen mandje nemen en dan denken dat je alles wel zult kunnen dragen. Niet dus… De medewerkster keek ‘not amused’. Een beetje begrijpelijk, want het is een heel kleverig goedje…

Tussendoortje: partjes sinaasappel met cacao nibs (stukjes rauwe chocolade), een notenmengeling en bananenchips. De granaatappelpitjes nam ik afzonderlijk mee omdat die zowel over de sinaasappel als over het slaatje passen.

Slaatje met gemarineerde tempeh

IMG_1013

Helaas ziet het leven er niet altijd pinterestproof uit en dat geldt ook voor m’n lunchboxen. Deze ‘foodstyling’ zal in ieder geval geen schoonheidsprijs winnen:-) Toegegeven: het slaatje startte bovendien met een probleemgeval. Ik had voor het eerst rooktempeh gekocht. Het ziet er uit als een worst en je kunt het rauw eten als alternatief voor vleesplakjes. De “rook” in rooktempeh deed me een lekkere barbecuesmaak vermoeden, maar het tegendeel was waar. Zo flets! Dus besloot ik de schijfjes eerst te marineren in een combinatie van sojasaus, sriracha (een Thaïse pittige saus), tahini en limoensap.

Aan het slaatje heb ik ook nog kort gebakken champignons en groenten toegevoegd (erwtjes, zoete puntpaprika en een restje rucola). De aandachtige kijker ziet ook zaadjes.  Dat zijn ongepelde hennepzaadjes. Mocht je het niet kennen: zeker het proberen waard! De zachte nootachtige smaak is echt super lekker in slaatjes of ontbijtgranen.

IMG_1014

Hennepzaadjes krijgen heel veel gezondheidsvoordelen toegedicht. Zo zouden ze propvol eiwitten zitten. De naam doet je misschien vrezen dat je er high van wordt of een drugstest niet zou doorstaan. Die vrees is gelukkig ongegrond, al kun je wel een beetje duizelen van de prijs. Deze zaadjes vallen in de categorie superfood en de prijs is navenant. Voor dit zakje betaalde ik 8,85€…! Gelukkig doe je er vrij lang mee en eigenlijk zijn alle noten en zaden duur. Dus sta ik mezelf zo nu en dan een dergelijk zottigheidje toe.

Mixto Bento

FullSizeRender_1

Ik had deze eigenlijk ‘Italo Bento’ willen noemen, maar de ingelegde gember past niet in een Italiaans plaatje. Vandaar ‘Mixto Bento’. Het is een echte restjesbox. De gember komt van een sushischaaltje van het weekend ervoor. Verder twee soorten pesto: De rode is met tomaten en komt uit een potje. De groene is zelfgemaakt (met ‘eigen kweek’ basilicum). Pesto en roomkaas vind ik trouwens een heel lekkere combinatie op crackers. Deze rijstcrackers horen bij m’n favorieten, omdat ze zo licht en luchtig zijn.

IMG_0996IMG_1015

Voilà, dit waren m’n drie lunchboxen van deze week. Wat vind je ervan? Wat zou je ook wel willen meenemen naar je werk of school? Heb je andere suggesties? Laat het gerust weten!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

7 reacties op “Lunchboxinspo

 1. Die gemixte box vind ik een leuk idee!

 2. Jaa, hier word ik blij van! Dankjewel! x

 3. Dank je voor de inspiratie!

 4. Pesto en roomkaas een geslaagde combi…mmm… dat wil ik wel eens uitproberen dan. Ik vind het er vooral gezond uitzien. Alleen ontzie ik me van de voorbereidingstijd want daar kruipt volgens mij toch behoorlijk veel tijd in, niet? Tahin heb ik al eens een keertje zelf gemaakt en vond ik best meevallen. In superfoods uit een pakje geloof ik dan weer minder en da’s persoonlijk natuurlijk.

  • Sinds ik in de tuin een bak heb met kruiden is de basilicum hier ‘booming business’. Dus ben ik een beetje verplicht om zelf pesto te maken:-) Je bent er eventjes mee bezig, maar het voordeel is dat het ook gemakkelijk bewaart in de diepvries. Het kruidige van de pesto doet het heel goed met het romige van de kaas vind ik!
   En tja, superfoods… Eigenlijk hou ik niet van die benaming. Een kiwi of broccoli is evengoed superfood als al die exotische bessen en poedertjes. Maar het nieuwsgierige aagje in mij wil alles eens geproefd hebben:-)

   • Een leuke tip, dat van dat bewaren van zelfgemaakte pesto in de diepvries. En zelfgemaakt is altijd het beste hé. Ik ga het zeker eens uitproberen die combinatie 🙂 . Over superfoods schreef ik een tijdje ook een logje (‘Hoe supergoed zijn superfoods?’) na een info avond daarrond te hebben bijgewoond. En eerlijk…ik heb het ook meer voor de superfoods van bij ons zoals die broccoli. Doch ik begrijp dat jij als foodie daar wel benieuwd naar bent en alles eens wil uitproberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d