Getest Koken & genieten

Getest: SoCheeze Cubes

Een test van SoCheeze, een nieuw product onder de kaasvervangers.

In mei schreef ik over de vegan “zalm” van het merk SoFine. Enkele weken geleden lanceerden ze ook een veganistisch alternatief voor kaas: SoCheeze Cubes. Tot mijn vreugde was het nieuwe product ook vrij snel beschikbaar in een plaatselijke Delhaize. Dat vroeg om een test!

Wat is het? 

  • SoCheeze Cubes zijn blokjes gemarineerde soja, geproduceerd door tofu-specialist SoFine.
  • Het product wordt in de markt gezet als een kaasvervanger en is verkrijgbaar in drie smaken: Gemengde olijven, zongedroogde tomaat en mediterrane kruiden.
  • Ik heb nog maar één van de drie smaken kunnen proeven, want voorlopig heeft mijn plaatselijke supermarkt uitsluitend de laatste variant beschikbaar.
De vegan blokjes zijn gemarineerd in diverse kruiden

Voedingswaarde: 

  • Volgens de site van Sofine bevat SoCheeze minder calorieën en is het laag in verzadigde vetten. De fabrikant maakt hiervoor de vergelijking met feta (niet op de verpakking, aangezien feta een beschermde naam is). De claim blijkt te kloppen, als ik de vetpercentages en calorieën bekijk van andere witte kazen zoals feta en manouri.
  • Ik ben zeker geen fervente calorieënteller en zou echte kaas niet laten staan omdat er te veel vetten in zitten. Ons lichaam heeft nu eenmaal vetten nodig. Toch vind ik het goed om af en toe eens naar de tabel op verpakkingen te kijken en voldoende af te wisselen tussen vetarme en vetrijke producten.

De prijs: 

  • 3€ voor 200 gram. De eenheidsprijs van zo’n 10€/kg is goed geprijsd ten opzichte van de kaastegenhangers. Het probleem dat vegan eten vaak duurder is, gaat hier dus niet op.

Looks, geur en smaak:

  • De geur en smaak van de witte blokjes doet denken aan tofu. Niet zo verrassend aangezien het hoofdbestanddeel soja is.
  • De structuur is zachter dan die van feta, maar heeft toch voldoende ‘bite’.
  • Lekkere marinade.
  • De zoute smaak verrast me enigzins (ik ben nochtans een zoutmondje), toch leert de verpakking me dat er minder zout in zit dan in de bokaal feta die in mijn koelkast staat (1,8g tegenover 2,65g)
Ik gebruikte SoCheeze in een salade met gegrilde aubergine.

De bereiding:

  •  Je kan de blokjes gebruiken zoals echte kaas: Koud in een salade of met een prikkertje bij het aperitief. Warm kan ook: in een pizza of pasta bijvoorbeeld.
  • Leuk extraatje: De blokjes zijn gemarineerd in zonnebloemolie. Gooi de marinade niet weg, want je kan ze ook gebruiken als dressing of om in te bakken.
  • De zoute smaak is vrij aanwezig, ik zou dus zeker geen extra zout toevoegen!

Eindoordeel: 

  • Het assortiment plantaardige alternatieven wordt steeds groter en dat kunnen we alleen maar toejuichen. SoCheeze is een mooie toevoeging aan de mogelijkheden.
  • Een alternatief wil niet zeggen een perfecte kopie. Verwacht dus niet dat dit smaakt zoals feta. Zoals bij de meeste plantaardige varianten die lijken op vis, vlees of kaas, smaak je wel het verschil. Voor mij geen probleem. Al die diversificatie is net heerlijk!
  • SoCheeze is een lekkere afwisseling voor wie volledig veganistisch eet of als je meer plantaardige keuzes wilt maken.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Getest: SoCheeze Cubes

  1. Pingback: 1 toestel-gerecht: Paprika's met bloemkoolrijst uit de oven - The Picnic Guest

  2. Het is gewoon gemarineerde tofu, in de verste verte niet te vergelijken met kaas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Picnic Pleasures

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder