Persoonlijk

Boeken die me bijblijven

Ik zag bij Samaja een gelijkaardige post over memorabele boeken en het leek me tof om mijn favoriete boeken op een rijtje te zetten. Audioverhalen weliswaar, want ik kom er nauwelijks aan toe om echte boeken te lezen, met uitzondering van kookboeken. Het is niet alleen een kwestie van geen tijd hebben, maar ook mijn liefde voor het audioverhaal. Een goede stem en een sterk verhaal brengen me even in een andere wereld, fleuren huishoudelijke taken op en houden gezelschap tijdens eenzame autoritten.

Sinds ik het audioverhaal ontdekte, ben ik niet meer te stoppen. Het begon jaren geleden op de Boekenbeurs met de aanschaf van klassiekers als Harry Potter en Dan Brown. Niet goedkoop, maar wel echte hebbedingen om te koesteren. Daarna leerde ik Luisterrijk kennen, een online shop waar je de verhalen digitaal kunt downloaden. Scheelt al een slok op de borrel. En ondertussen zijn er ook abonnementendiensten zoals Storytel (11,99€/maand) waarop ik momenteel een abonnement heb. Ik overweeg om ook eens de luisterservice van Bol.com te proberen (9,99€/maand).

Ondertussen zijn zo al heel wat luisterverhalen de revue gepassseerd. Het was moeilijk om een keuze te maken, maar dit is toch een kleine selectie.

Herman Koch: Zomerhuis met Zwembad en Het Diner Stem Herman Koch

Het werkt niet altijd als een auteur zelf zijn boeken inleest, maar Herman Koch slaagt daar wel in. Meer zelfs: het lijzige, onderkoelde timbre van Koch versterkt het verhaal. Ondertussen beluisterde ik twee boeken van hem: Zomerhuis met Zwembad en Het Diner.

Marjan Berk: Rijk! – Stem: Marjan Berk

Nog een voorbeeld van een auteur die zelf op meesterlijke wijze haar werk inleest. De Nederlandse schrijfster en actrice Marjan Berk won in 2007 op 74-jarige leeftijd de jackpot van de Lotto. Maar liefst 7,9 miljoen euro verscheen er op haar bankrekening, een hele ommekeer na een leven lang moeizaam omgaan met een (gebrek aan) geld. Ze schreef er het boek Rijk! over in een speelse vertelstijl zowel op papier als voor de microfoon.

Annejet van der Zijl: Moord in de bloedstraat – Stem: Carine Crutzen

Dit is een bundeling waar gebeurde verhalen opgetekend door Annejet van der Zijl. Zij werkte vijf jaar als misdaadverslaggeefster waarbij ze steeds zocht naar de menselijke verhalen achter de krantenberichten. Voor dit boek bewerkte ze tien feiten tot meeslepende verhalen. Geen vrolijke kost, maar wel boeiend.

Jo Nesbø – Diverse Harry Hole-verhalen – Stem: Casper Gimbrere

De liefhebbers van Scandinavische misdaadromans kennen ongetwijfeld de boekenreeks van de Noor Jo Nesbø met in de hoofdrol detective Harry Hole. De bijwijlen bloederige verhalen worden meesterlijk ingelezen door Casper Gimbrere. Een dronken man, een stotteraar, …: het is niet makkelijk om ze auditief gestalte te geven, maar Casper Gimbrere doet het met verve. Hij is een bekende voice-over en als je zijn stem ergens op vermeld ziet ben je zeker van kwalitatief luistervoer.

Liesbeth Smit: Echte vrouwen krijgen een kind – Stem: Lotte Hellingman

Vaak is er maatschappelijk onbegrip tegenover vrouwen zonder kinderen. Liesbeth Smit schreef een boek over hoe het is om als vrouw anno 2019 geen kinderen te hebben. Hoe ga je om gaan met de verwachtingen van jezelf en je omgeving? Voor mij, zelf kinderloos, een herkenbaar boek en een hart onder de riem.

Liesbet Smit: Ik moet nog even kijken of ik kan – Stem: Lotte Hellingman

Nog een boek van dezelfde auteur én voice-over, dit keer over introvert zijn. Je raadt het al: ik ben zelf ook vrij introvert. Al moet ik er bij vertellen dat ik me jaren verzet heb hiertegen. Ik geloofde echt dat introvert zijn iets was wat je kon ombuigen naar extraversie. Ondertussen ben ik verlost van die illusie, maar nog steeds ben ik een tikkeltje jaloers op extraverten. Uiteraard zijn er ook voordelen aan introversie. Voordelen die ik gaandeweg gaan appreciëren ben door erover te lezen. Onder andere dit boek. Ik ben niet echt een fan van hokjes en labels als het over persoonlijksheidskenmerken gaat. In dit boek lijkt het soms alsof introverten een soort van “special snowflakes” zijn. Maar toch heb ik er ook heel veel aan gehad.

Wat tegenviel

Net zoals je het wel eens opgeeft met een fysiek boek, is ook de liefde met audioverhalen niet altijd wederzijds. Of het verhaal is niet goed, of de stem ligt me niet. Dat laatste is jammer genoeg heel persoonlijk. Met een leesboek kun je nog je eigen stem aan het verhaal geven. Een audioboek komt meer op een presenteerblaadje aangereikt. Zo begrijp ik niet waarom Christmas Abbott haar boek The badass life zich beperkt tot het inlezen van de intro van boek en de rest overlaat aan een voice-over. Haar stem past (in mijn oren althans) veel beter bij het boek dan die van de inleesstem. Omgekeerd ben ik mij al een tijd aan het worstelen door In Bed met een miljonair van Jessica Clare. De titel verraadt gedeeltelijk waarover het gaat: over rijke, mooie, jonge mensen en hun liefdesperikelen. De auteur heeft een succesvolle reeks van deze boeken geschreven onder de verzamelnaam De miljonairsclub. Ik ben halverwege geraakt, maar nu blijft het verhaal al weken onbeluisterd. Nieuwsgierig naar de verdere verwikkelingen en afloop ben ik allerminst. Ik heb geen probleem met flinterdunne verhaaltjes, graag zelfs. Het is zelfs niet echt slecht geschreven, maar ik ben ik mij van in het begin al aan het ergeren aan de personages. Stuk voor stuk dramaqueens, ja ook de mannen:-) De verkoopcijfers en de reviews op bol.com spreken me trouwens tegen, dus misschien is deze reeks wel iets voor jou. Ondertussen ga ik op zoek naar ander luchtig vertier:-)

Ben je benieuwd naar deze boeken, maar wil je ze liever lezen in plaats van beluisteren. Deze boeken zijn uiteraard ook allemaal verkrijgbaar in gedrukte vorm!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Boeken die me bijblijven

  1. Leuk dat het je kon inspireren 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: