Koken & genieten

Vijf tips voor een mega-mealprep

“Mealpreppen is voor mensen die niet van eten houden”: deze boude stelling las ik online tijdens een inspiratietocht naar mealprepideetjes. Mealpreppen, oftewel je maaltijden voor meerdere dagen voorbereiden, komt in alle soorten en maten. Een grote kom spaghettisaus bereiden en in kleine porties invriezen: je kent het wel. Maar aan de andere kant van het mealprep-spectrum zijn er de diehards: Mensen die hun porties minutieus afwegen en voor vijf dagen of soms zelfs een volledige week hun maaltijden voorbereiden: telkens drie maaltijden én tussendoortjes. Eerlijk gezegd word ik ook niet vrolijk van dit soort plaatjes. Op dag drie zit je toch al op droge kip te knagen?

Gelukkig hoeft het niet zo extreem. Je kan bijvoorbeeld ook in het weekend je groenten al prepareren voor de hele week en die in de koelkast bewaren of invriezen. En zo zijn er tal van trucjes die je kunt toepassen om het beste uit je mealprep te halen zonder dat je als een lopende band maaltijden produceert. Toegegeven, het neemt wat tijd in beslag. Naargelang je ambities ben je er snel twee uur mee bezig. En je keuken (enfin de mijne toch) lijkt ontploft na afloop. Maar er zijn zeker ook voordelen:

 • Het spaart je tijd uit op werkdagen. Het eten staat sneller op tafel en dus heb je minder de neiging om de eerste honger te stillen met allerlei calorierijk lekkers. Interessant voor mensen met kinderen, maar evengoed voor een kinderloze single. Bij mij is die druk er niet om een gezonde maaltijd voor te schotelen aan mijn gezinsleden. Net daardoor is ook de verleiding groter om na een lange werkdag met een zak chips in de zetel te duiken: Niemand die er iets van zal zeggen of er een slecht voorbeeld kan aan nemen. Maar die verleiding is een stuk minder als ik weet dat er allerlei gezonds klaarstaat in de koelkast.
 • Je moet een paar dagen niet of nauwelijks koken. De bijhorende opruim- en schoonmaakklussen mogen dus eveneens op een laag pitje.
 • Het bespaart geld: Aangezien je koelkast allerlei vrijwel kant-en-klaar lekkers biedt, hoef je niet meteen naar de supermarkt. Het risico op impulsaankopen is dus ook minimaal.
 • Het is een probaat middel tegen voedselverspilling omdat het je motiveert om je voorraad nauwkeurig onder de loep te nemen. Ook de diepvries hoort daarbij, want dat is al snel een soort vergeetput van allerlei potjes.

Helaas loopt het bij mij ook niet altijd zo organisatorisch. Mijn mealpreproutine zat zelfs al een tijdje in het slop. Maar op een zaterdag besloot ik dat het weer tijd was voor een goed uitgestippelde mealprep. De bedoeling was om zo veel mogelijk te gebruiken wat ik in huis had en de boodschappen dus tot een minimum beperken. Ik stelde ook een aantal musts voorop, producten die ik in huis heb en die zeker op het menu moeten:

Producten op voorraad:

 • Sinaasappelen: Een netje met 4 kilo sinaasappelen is eigenlijk veel te veel voor mij. Na een paar weken liggen een aantal sinaasappels nog te wachten op consumptie.
 • Tandoori (Indische kruidenpasta): Het is het soort potjes dat je koopt voor één recept, maar waar de rest van het potje vaak lang in de koelkast blijft slingeren.
 • Paneer: deze typisch Indische kaas is sinds kort verkrijgbaar bij Delhaize. Toen ik dit ontdekte ben ik ‘m meteen gaan halen. Maar paneer blijft niet lang houdbaar en moet dus snel op het menu.
 • Belegde boterhammen: Ik eet vrij weinig boterhammen, maar als ik ze wel eet zijn ze liefst een beetje creatief belegd. En ze zijn ook handig onderweg. Aangezien ik op maandag voor opnames naar Antwerpen moet, wil ik iets dat makkelijk te eten is in de auto (als passagier welteverstaan). Het moet ook iets zijn wat niet te fel ruikt, want ik wil mijn collega (de cameraman) niet jennen met de geur van vis of eieren:-)
 • Soep: de diepvries zit tjokvol soep, maar raakt er maar met mondjesmaat terug uit.
 • Kikkererwten: aangezien ik al een tijdje falafel wil maken.

Al bij al ben ik best trots op mezelf als ik, tegen mijn gewoontes in, de nieuwe aankopen vrij beperkt weet te houden. Dit is het lijstje:

Boodschappenlijstje:

 • Zoete puntpaprika
 • Rucola
 • Groene appelen
 • Gerookte makreel en dito zalm
 • Ricotta
 • Kokosroom
 • Vers brood (waarvan ik 3/4 invries)

En met deze basis kan ik een mealprep bereiden die me bijna drie volle dagen van maaltijden voorziet, met een paar uitlopers naar donderdag.

1. Ontbijt:

Omdat de werkweek vrij druk start, bereid ik op zondag alvast ontbijt voor voor twee dagen. Een potje met 150 gram Griekse yoghurt verdeel ik over twee meeneempotjes. Daarbij komt gesneden sinaasappel, frambozen uit de diepvries (voor de tweede dag haal ik die pas de dag zelf uit), rauwe cacaonibs en een beetje agavesiroop. In een afzonderlijk potje volgt nog er 50 gram granola, aangevuld met een theelepel gebroken lijnzaad.

2. Belegde boterham:

Voor het boterhambeleg op maandag valt mijn oog op de spread van ricotta en tomaat uit het vijfde Nooit Meer Diëten-boek van Sandra Bekkari. Achteraf leg ik ook nog wat rucola bij de basilicum.

Maar wat dan met de rest van het potje ricotta?

Vroeger wist ik daar niet altijd raad mee, tenzij er een dipsaus van maken van wat kruiden. Maar onlangs leerde ik een andere goddelijke combinatie kennen: met confituur op een cracker. Echt zeker eens proberen. Heerlijk!

3. Falafel

Ik heb nog kikkererwten op voorraad, maar wil wel eens iets anders dan ze in een salade te verwerken. Het worden falafelballetjes. De basis is dit recept van Libelle Lekker. De yoghurtdip kan ik achterwege laten, aangezien er nog ricottaspread over is. Bovendien zal ik ook nog een saus bereiden die erbij past. De falafelballetjes zijn heel lekker, maar veruit ook de grootste slokop qua bereidingstijd. Dat levert me wel een niet onaardige oogst balletjes op. Op maandag neem ik er alvast enkele mee als tussendoortje in de lunchbox met de boterhammen.

4. Curry met paneer of falafel

ik kook alvast rijst, want er staat deze week ook curry met paneer op het menu. Paneer is een Indische, vaste kaas die vaak als vleesvervanger gebruikt wordt in curry’s. Je kan paneer rauw toevoegen aan de curry, maar ik eet ‘m liefst met een krokant korstje gebakken in de pan. De curry maak ik op gevoel met tandooripasta, kokosmelk, champignons en puntpaprika. Mocht je een recept zoeken, hier vind je er eentje. Ik heb genoeg curry voor twee porties: eentje met paneer en eentje met falafel. Midden-Oosters meets Oosters: moet kunnen!

5. Slaatje met vis en rucola

De rucola komt een paar keer terug deze week, want die blijft meestal niet lang fris. Ik verzin een slaatje met gerookte makreel en puntpaprika. Zo raak ik ook nog een sinaasappel kwijt en de rijst komt hier opnieuw van pas.

Het pakje makreel is niet helemaal opgebruikt. Het restje is ideaal om soep uit de diepvries te pimpen, gecombineerd met groene appel. Een fotografieprijs ga ik er niet voor krijgen, maar lekker was het wel!


En daarmee is het ondertussen woensdagavond en heb ik drie dagen lekker gegeten zonder het gevoel te hebben dat het eentonig wordt!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Vijf tips voor een mega-mealprep

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: