Koken & genieten Uncategorized

Aperitivo con stuzzichini

Als je in Italië bent, is het altijd een goede idee om rond aperitieftijd een bar binnen te duikelen. Veel kans dat je drankje(s) gratis vergezeld worden van heerlijke, kleine hapjes. Wist je trouwens dat ze die hapjes in het Italiaans stuzzichini noemen? Eerlijk gezegd, ik wist het niet. Nochtans ben ik half Italiaans. Tja, dat komt ervan als je vader in een recordtijd Nederlands geleerd heeft:-)

Omslagfoto 9 juli

Het was Giuseppe Musso, master-blender van Martini die me het woord leerde. Giuseppe, of Beppe voor de vrienden, was in België voor de opening van de pop-upbar Caffè Torino aan de Oude Beestenmarkt in Gent. Caffè Torino is een vermuteria, een bar waar vermoutcocktails geschonken worden. Vermout is de verzamelnaam voor gearomatiseerde wijnen. De drankjes zijn al een eeuwigheid populair in Italië en Spanje. Ook in het noorden van Europa krijgen ze tegenwoordig weer meer aandacht. En daar zit Martini voor veel tussen. Momenteel reizen ze rond met een pop-up vermuteria. Gent heeft de primeur. Giuseppe Masso wilde de opening van de Gentse Caffè Torino niet missen en hij is enthousiast:

“Het is alsof ik thuis ben! De naam verwijst de gelijknamige bar die in 1903 gesticht werd in Turijn. Ondertussen is het een restaurant, maar de “caffè-cultuur” is nog altijd levendig. Het zijn plaatsen waar Italianen iets komen drinken, een hapje eten en nakaarten over de voorbije dag. Turijn is trouwens ook de stad waar Martini gesticht werd in 1863. “

In Caffè Torino kom je niet om cavaatjes te slurpen, maar om verfijnde cocktails te degusteren. Die worden bereid met de diverse Vermouth di Torino van Martini. De cocktails zijn creaties van Frank Symons. Frank is ambassadeur voor Martini en weet niet alleen heel veel over drankjes mixen, maar woonde ook lange tijd in Italië. Hij is dan ook vertrouwd met het fenomeen van het zuiderse aperitieven met vermout:

“Vermout is jaren populair geweest, zeker tot in de jaren negentig. Toen kwamen er heel veel andere soorten aperitief op de markt en vermout raakte wat op de achtergrond. Maar wat we nu zien, is dat de bars die vijf jaar geleden de gin-tonic pushten, nu de vermout terug in de kijker zetten. Vermout heeft alles in zich om weer populair te worden: het zit bomvol smaken, heeft geen hoog alcoholpercentage en past perfect bij eten.”

Bartender

Persoonlijk ben ik wel te vinden voor een vermoutcocktail, zeker als er een ietwat bittere toets in zit. Het komt wel iets zwaarder binnen dan een bubbeltje, de vers bereide hapjes die erbij geserveerd worden zijn dus welgekomen!

IMG_5208

Hapje

Ook zin om eens te proeven van het zuiderse sfeertje in Gent? Haast je, want helaas is Caffè Torino net zoals de Gentse feesten op zondag 24 juli de laatste keer open. Daarna reist het pop-upconcept naar het buitenland. Raak je niet tijdig tot aan de Oude Beestenmarkt? Dan kan je natuurlijk altijd nog bij je thuis een aperitivo à l’Italiano organiseren, zoals ik onlangs deed. Weliswaar met bubbels, want vermout had ik niet in huis. Gewoon je lievelingshapjes of stuzzichini op een schaal verzamelen. Nog een goede fles erbij en you’re all set voor urenlange zuiderse gezelligheid!

PS: Ik mocht naar Caffè Torino voor Tendens. Klik hier kan je de reportage bekijken!

Stuzzichini.PNG

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Aperitivo con stuzzichini

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: