Bekentenis: ik ben een shopaholic. Ik ga niet uit de bol in de Zara, op Zalando of Sarenza, maar in de supermarkt. Boodschappen doen zou ik een hobby durven noemen. Ik ben waarschijnlijk ook de gedroomde supermarkt-klant. Ligt er iets nieuw in het assortiment? Veel kans dat het in mijn winkelkarretje belandt. Dat maakt echter dat m’n boodschappenbudget hoog ligt voor een single zonder kinderen. Omdat alle beetjes helpen, zeker na ingrijpende verbouwingen, maak ik er een werkpuntje van om m’n boodschappenbudget in de gaten te houden. Onder meer door alle kassatickets in te voeren in een excell. De template komt van de site van Radio 2, maar die is nu helaas niet meer beschikbaar. Ik moet zeggen: zwart op wit zien hoeveel je maand na maand uitgeeft, kan behoorlijk confronterend zijn…
Van iemand die veel boodschappen doet, zou je misschien verwachten dat ik ook veel moet weggooien. Maar dat valt best mee. Ik heb een hekel aan verspilling en een vervallen houdbaarheidsdatum houdt me niet tegen om toch nog even te proeven . Wat er wel soms blijft staan in m’n voorraad zijn voedingswaren die niet meteen bederven: droge voeding, soepen in de diepvries,… Dat soort dingen. Zoals die droge kikkererwten die ik ooit eens kocht omdat er in een kookboek stond dat droge kikkererwten echt veel lekkerder zijn dan de variant uit blik. Wel moet je die droge bolletjes eerst een nacht weken en vervolgens een uur laten koken. En dat zijn van die taakjes die een mens al snel opzij schuift.
Dus maak ik er een prioriteit van om geregeld eens achteraan in de voorraadkast te grabbelen. Daar staan de ‘high maintenance’ producten: De pakjes, zakjes en blikken die je niet zomaar opentrekt en de inhoud ervan opwarmt in de magnetron.
Eating down te pantry zeggen ze in het Engels. Oftewel: meer op je voorraad teren, in plaats van dagelijks naar de supermarkt te rennen. Het spaart je geld uit, je moet minder weggooien en het is goed voor de culinaire creativiteit. Bovendien geeft het ook inzicht in je aankopen. Zo leer je welke producten je beter niet meer koopt omdat ze gedoemd zijn om te liggen vegeteren in de kelder of diepvries.
Eerste halte in m’n pantry challenge: een pak wilde, zwarte rijst. Aanvankelijk had ik niet echt een idee wat er mee aan te vangen. Gelukkig bood dit artikel op Culy.nl soelaas. Ik leer dat zwarte rijst voedzamer is dan witte. De bereidingswijzen zijn dezelfde, maar zwarte rijst heeft meer kooktijd nodig. Culy geeft onder meer de tip om er een salade mee te maken met een bosuitje, rode peper, peultjes, mango en verse kruiden. Lekker! Maar ik heb niet alle ingrediënten in huis. Boodschappen gaan doen? Het kost moeite, maar ik kan aan de verleiding weerstaan. Ik leg mezelf op om uitsluitend te werken met wat ik op voorraad heb. De mango wordt sinaasappel. De peultjes veranderen in gestoomde broccoli en de koriander transformeert in basilicum. Kerstomaatjes die hun beste tijd gehad hebben, krijgen een nieuwe smaakboost door ze te drogen in de oven.
En voilà, het kleurige resultaat van deze pantry challenge: een salade met wilde, zwarte rijst met sinaasappel, broccoli, gedroogde tomaat en basilicum!
Durf je net zoals ik ook wel eens te veel te hamsteren?
Beterschap op komst! Ps: Slaatje ziet er lekker uit!
Pingback: Pantry Challenge: Soep uit een pakje – The Picnic Guest