Genieten

Proeven en doseren

 

Het Luxemburgse Schengen ken je wellicht vooral van het “Verdrag van Schengen”. De regeringsleiders die de overeenkomst in 1985 ondertekenden zullen nadien wellicht een lekker wijntje gedronken hebben op de deal. Hier in de Moezelvallei groeit immers een mekka voor wijnliefhebbers!

Domaines Vinsmoselle 6

Voor Luxemburgers is hun wijntoerisme een belangrijke troef. Helemaal terecht! De prachtige wijnrankvelden zijn echt de moeite. Op uitnodiging van Carrefour, ter voorbereiding van hun wijnfestival, mocht ik een tijdje geleden naar Domaines Vinsmoselle.

Domaines Vinsmoselle 2

Domaines Vinsmoselle is een coöperatieve met een lange geschiedenis. Het bedrijf vertegenwoordigt zo’n 278 wijnboeren en 56 procent van de Luxemburgse wijngaarden.

 

Domaines VinsmoselleDomaines Vinsmoselle 13 (2)

Op een regenachtige dag ergens in juni vertrokken we vanuit Brussel met de bus om zo’n drie uur later in de buurt van Schengen aan te komen. Patrick Berg, directeur van Domaines Vinsmoselle, wacht ons op met enkele gekoelde flessen bubbels in de aanslag. De toon is gezet!

Domaines Vinsmoselle 3

Domaines Vinsmoselle 14

Domaines Vinsmoselle 12Domaines Vinsmoselle 10

De productie ligt er verlaten bij. In september zou zo’n bezoek niet mogelijk zijn wegens te druk. De immense vaten zien er des indrukwekkender uit nu het zo rustig is.

Domaines Vinsmoselle 9Domaines Vinsmoselle 7Domaines Vinsmoselle 13

Na de rondleiding en een frisse neus tussen de prachtige wijnranken worden we aan tafel verwacht voor een uitgebreide degustatie. Uitgebreid is het juiste woord, niet minder dan 22 wijnen prijken op de proeflijst! Ik heb al snel door dat ik me best beperk tot een héél klein teugje per wijn.

Domaines Vinsmoselle 17Domaines Vinsmoselle 18

Benoît Couderé, sommelier van het jaar in 2016 en voormalig sommelier van sterrenrestaurant De Karmeliet, leidt de proeverij. Hij is nu aan de slag als één van de twee wijnexperten van Carrefour en selecteert mee de wijnen voor het wijnfestival.

Enkele wijnweetjes:

 • België is de grootste exportmarkt voor Domaines Vinsmoselle.
 • Riesling-wijnen (goed voor 12,5% van de productie bij Domaines Vinsmoselle) passen goed bij de Aziatische keuken en bij smaken als koriander en citroengras.
 • De wijnboeren aangesloten bij Domaines Vinsmoselle gebruiken geen insecticiden, wel een soort feromonen waarvan de hormonen van de insecten op hol slaan.
 • De tijd dat druiven met de voeten geplet werden ligt natuurlijk al lang achter ons. Wijnbouw is een uitgekiend proces om een constante kwaliteit te kunnen garanderen. De wijnboeren worden streng gecontroleerd en moeten volgens een strikt schema werken.
 • In het labo worden de wijnen getest, waaronder de houdbaarheid van de wijn die in boxen verkocht wordt.
 • Een Vlaming is best te pruimen voor wijnboxen en draaidoppen. Maar in Frankrijk is kurk heilig!
 • Champagne rijpt minstens 36 maanden in de kelder, bij cremant is dat minimum 18 maanden. Een cava mag al na 9 maanden daglicht zien.
 • Meestal wordt aangeraden een klassieke rode wijn te serveren op 16 à 18°C. Best is om ‘m net iets te koud te serveren. In het glas zal ie toch snel opwarmen.

Na de proeverij lopen we nog wat rond in de grote shop. Tussen de flessen ontdek ik deze blikjes bubbels. Een nicheproduct in het grote assortiment, maar wel leuk voor op feestjes!

Mousserende wijn Secco

Tussen de foto’s door, film ik wat met m’n fototoestel. M’n film- en editingskills zijn geen hoogvlieger, maar het leek me toch leuk om een bewegende herinnering te hebben aan de trip!

We sluiten de dag af met een uitgebreide maaltijd met meerdere gangen.

IMG_9737

 

IMG_9740

Meer dan voldaan keren we terug naar België. In ieder geval heb ik goesting gekregen om nog eens de wijntoerist te gaan uithangen in Luxemburg!

Enkele weken later staat er een koerier aan de deur met een cadeautje uit Luxemburg. Toevallig krijg ik dezelfde dag ook een enorme bos bloemen op m’n werk. Goed voor een instaproof-plaatje!

Processed with VSCO with m4 preset

WEETJE: Van 4 tot en met 23 oktober loopt het Wijnfestival in alle Hypermarkten van Carrefour. De uitgelezen kans om nieuwe wijnen te leren kennen en te genieten van promoties. Hier vind je meer info. Voor de wijnfolder kan je hier terecht.

WIN! – Hou ook The Picnic Guest in de gaten. Binnenkort stel ik een viergangen-menu voor. Mét aangepaste wijnen, geselecteerd door niemand minder dan Benoît Couderé van Carrefour! En wat meer is: twee van mijn lezers kunnen dit wijnpakket ook winnen! Dus: Stay tuned!

 

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

7 reacties op “Proeven en doseren

 1. Amai mijne frak, als dat niet leuk is!!!

 2. Zo’n lekker fris wit wijntje zie ik zeker zitten!

 3. Count…me…in 😉

 4. Pingback: Feestelijk hapje +win! | The Picnic Guest

 5. Pingback: Gerookte eendenborst met mango en koriander + win! – The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d