Koken & genieten

Zomers kaasplankje

Ik geloof dat ik een nieuwe hobby heb: aperoplankjes samenstellen:-) Zoals deze zomerse kaasplank met roomkazen.

Kaasplank 3

De inspiratie komt van de Gaby Dalkin, van de blog What’s Gaby Cooking. Het is één van m’n favoriete foodbloggers omdat ze het altijd laagdrempelig en toch origineel weet te houden. En haar eeuwig enthousiasme en prettige schrijfstijl maken het plaatje compleet. Zelfs als ze zou beschrijven hoe je een ei moet koken, dan zou ik wellicht nog denken: “Waauw, dat moet ik echt eens proberen:-)

In deze post stelt ze een kaasplank samen. Als echte “kaasnivoor” heb ik plannen om binnenkort eens een kaasavond te organiseren. Maar zo’n plateau met diverse soorten kazen en aangepaste wijnen vind ik meer iets voor als de herfst in beeld komt. Nu hou ik het wat lichter en zomerser met roomkaas. En makkelijker ook. Bij een echte kaasplank moet je nadenken over de variatie en de volgorde van de kazen. Laten we dat soort denkwerk nog maar even uitstellen:-)

Kaasplank 5

Kaasplank 6

Vorige zondag heb ik me geweldig geamuseerd met het decoreren van deze plank. Het idee is om te starten met je centerpiece, de blikvanger. Daarrond drappeer je al het andere lekkers. In dit geval is dit de roomkaas. Ik gebruikte de neutrale kaas van St Môret. Die is enkel gekruid met wat zout. Ideaal, want pimpen doe ik graag zelf:-) Het vlootje heb ik even op voorhand uit de koelkast gehaald, zodat de kaas op kamertemperatuur kan komen. Met een mes ga je even langs de randen in het vlootje, zodat je de kaas er in z’n geheel voorzichtig uit kunt schudden boven een bord. Dan druppel je er wat olijfolie en citroensap over. Voeg naar hartenlust je favoriete smaakmakers toe: geplette roze peper, tijm, peper, zout, zadenmengeling, limoenzeste,… Zet de kaas nog even in de koelkast. Ondertussen zullen de smaken alvast hun werk doen en kan de kaas weer opstijven. Zo zul je straks het blok gemakkelijk kunnen transporteren van het bord naar de kaasplank.

Kaasplank

En dan is het kwestie van je fantasie en persoonlijke smaak de vrije loop te laten. Rocket science is het niet, gewoon wat fröbelen. Ik werkte met nog andere verse kaasspecialiteiten zoals de gevulde kaasparels. Verder onder meer: zongedroogde tomaatjes, verse tomaten, salami, druiven, olijven, notenmix en uiteraard ook crackers. Wat bij mij zeker niet mag ontbreken zijn verse tuinkruiden. Hierop zie je basilcum, oregano en tijm. Vroeger probeerde ik met wisselend succes van die potjes uit de supermarkt levend te houden. Maar sinds m’n pa een kruidenbak geïnstalleerd heeft is het één grote, groene weelde in m’n tuin!

Ben jij ook zo’n “kaasnivoor”? Wat zijn jouw favoriete kazen?

Kaasplank 6 (2)

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Zomers kaasplankje

  1. Wauw, dat ziet er zo lekker uit!

  2. Dat ziet er zeer appetijtelijk uit, nu nog een beetje zon erbij en het tafereel is compleet. Mooi.

  3. Pingback: Picknick op het terras | The Picnic Guest

  4. Kaas is iets dat ik maar moeilijk kan missen. Ook hieraan heb ik dus heel veel, ziet er allemaal erg lekker uit! Weer heel veel leuke topideeën.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: