Genieten

Boeketje geuren

Mijn, enfin Simba’s, dierenarts vertelde eens dat als je een druppeltje parfum in een zwembad doet, een hond het parfum nog steeds kan ruiken. Verbluffend… Het menselijk reukorgaan mag dan wat minder verfijnd zijn dan dat van een hond, toch is het een wonderlijk fenomeen. Hoe een geur in een fractie van een seconde de hersenen activeert en emoties, herinneringen of herkenning oproept. Hoe het ons aanzet tot eten of net niet…

Is het ook niet fascinerend dat zelfs supermarkten een specifieke geur hebben? Een Aldi ruikt overal als een Aldi, een Kruidvat ruikt altijd als een Kruidvat…

Ik ging op blogs op zoek naar een “tag” (een invullijstje met vragen) over geuren. Maar de meeste tags gaan enkel over parfums. Vandaar dat ik het hieronder wat opentrek naar geuren in het algemeen.

meisje-met-bos-bloemen

Wat zijn je favoriete geuren?

Er zijn zoveel lekkere geuren dat het moeilijk kiezen is. Toch enkele voorbeelden:

Verse tuinkruiden met op nummer 1: de geur van versnipperde koriander

Het interieur van een nieuwe auto

Een pas verschoond bed of… een wasrek in m’n woonkamer (totaal niet esthetisch, maar ruikt heerlijk!)

Welke geur is onlosmakelijk met je jeugd verbonden?

De geur van gecondenseerde melk. M’n oma gebruikte dat altijd om er chocopasta mee te maken. Toen ik het een tijdje geleden ook eens zelf bereidde, kwamen al die herinneringen terug bij het openmaken van het blik.

Wat was het eerste parfum dat je kocht?

LouLou van Cacharel. In de late 80s en prille 90s was dit nog een vrij recent parfum dat bij heel veel tienermeisjes in de badkamer stond. Ik herinner me hoe er aan de ingang van discotheken altijd een zweem LouLou hing.

lou17w

Hoeveel parfums heb je?

Vroeger had ik er meer, maar nu slechts eentje: Bonbon van Viktor & Rolf. Een zoete geur. Ik heb mezelf voorgenomen om pas een nieuw parfum te kopen als dit flesje opgebruikt is. Ik vergeet wel eens om parfum te gebruiken, maar deo’s liggen altijd en overal in de aanslag. Een parfum mag lichtjes zoet zijn, maar bij een deo moet frisheid de boventoon hebben.

bonbon-viktor-rolf

Welke geur wasverzachter kies je?

Op dit moment heb ik 4 verschillende soorten wasverzachter op voorraad. Die gebruik ik naargelang het soort kledij en mijn humeur. Mijn idee van luxe:-) Ter mijner defensie: de wasverzachter was vorige maand in promotie: 2 voor de prijs van 1!

Geurmisser:

Grabbelend in een tasje met staaltjes er een mannengeurtje uitpikken en achteloos over mezelf vernevelen…:-)

Minst favoriete geuren:

De verschraalde geur van een restje koude koffie in een kop op het aanrecht. Het feit dat ik geen koffiedrinker ben, heeft daar veel mee te maken.

Look: niet alleen de lookadem, maar ook de doordringende geur die uit het gerecht komt en in de keuken hangt.

Kaneel: in mengelingen zoals ras-el-hanout gaat het nog, maar in zoete gerechten vind ik het een stoorzender.

Heb je veel geurkaarsen?

Momenteel slechts 2: eentje met een frisse geur, gekocht in Noorwegen en een zoete Diptyque (de Belugakaviaar onder de geurkaarsen). Sowieso steek ik nooit veel kaarsen aan, aangezien ik de neiging heb om in slaap te vallen in de zetel.

Andere favoriete interieurgeuren?

Naar gelang het moment van de dag gaat er niets boven de geur van vers gebakken bananencake, een ovenschotel of een pas geboende vloer. Naast geurkaarsen koop ik sporadisch synthetische geuren zoals geurstokjes of spuitbussen. Zo kwam ik laatst thuis met een bus en ontdekte dan pas dat ze dezelfde geur ook in de plaatselijke nachtwinkel gebruiken (Ik duikel daar wel eens binnen na 20u als er geen Cola Light meer in m’n koelkast staat). Er is niets mis met die nachtwinkel, maar ik wil gewoon niet dat m’n huis naar een nachtwinkel ruikt. Moraal van het verhaal: Voor elke geur is er een tijd en een plaats:-)

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Boeketje geuren

  1. Wat een leuke post. Ik ben zelf grote fan van geuren :-). Pas zo bijvoorbeeld aromatherapie toe en idd: geuren roepen de verste herinneringen op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: