Koken & genieten

Koude komkommersoep

Na een veel te lange radiostilte heb ik de boel hier eens goed afgestoft en de ramen opengezet voor een portie frisse zomerlucht. En dus kan ik de virtuele keet weer geopend verklaren! Om dat te vieren: een super gemakkelijk receptje. Neem van mij aan dat dit lichte soepje met garnalen er vlotjes zal ingaan op je volgende tuinfeest!

IMG_5001

Ja, het is lang geleden. Ondanks de vele wilde, warempel zelfs gestructureerde, plannen voor deze blog, liet ik m’n cyberplekje toch maanden vegeteren. Omwille van diverse redenen. Met die schouderbreuk was ik wekenlang out. Het enthousiasme om teksten via de spraakfunctie op de iPad te schrijven, verdween helaas al even snel als dat het gekomen was.

Tijdens de verplichte rust keek ik en las ik veel, maar de inspiratie om te bloggen kwam niet meteen. Of de inspiratie was er wel, maar mijn hoofd bood niet genoeg klaarheid om die ideeën tot een consistente blogpost om te tunen. Daarvoor zaten er te veel muizenissen in de weg. Want verbouwingen en als zelfstandige buiten strijd zijn: de bankrekening wordt daar niet gelukkig van.
Ondertussen ben ik alweer een tijdje fulltime aan het werk en m’n schouder nadert weer z’n normale staat. Wel kraakt de boel bij momenten nog als het deurtje van een oud tuinhuis. Vandaar de tijdverslindende, maar broodnodige kine.

De verbouwingen naderen een voorlopig eindpunt. Voor de rest zal het weer sparen worden, ge kent dat. Maar de transformatie voelt toch wel fenomenaal aan. Ik zal nog wel eens een paar fotootjes trekken. Eerst nog wat finishing touches, een goede schoonmaakbeurt en op strategische plaatsen een kaarsje, een bloemetje, een hipster-magazine,…  De druk van de Pinterest-style hé:-)

De keuken is nu  helemaal ingericht dus kan ik stilaan de culinaire experimenten weer opdrijven. Dat mocht wel, want het niveau van mijn kooksels kon eerlijk gezegd een boost gebruiken. De start is rustig, met een receptje waarvoor je weinig meer nodig hebt dan een goede blender.

Het idee haalde ik bij M.F.K. Fisher, een Amerikaanse culinaire schrijfster. Een illustere onbekende voor mij, tot ze eens vernoemd werd in de één of andere lichtvoetige romcom. Na wat Google-research bleek dat de dame echt bestaan heeft en een befaamde culinaire schrijfster was. Dus kocht ik via Amazon een boek met een verzameling van haar werk. Een serieuze verzameling: Een turf van 750 bladzijden en niet één prentje (dus ben ik er maar zelf in beginnen fröbelen)! Het is zo’n boek dat prettig intellectueel ligt te wezen op de koffietafel, maar krijg het maar eens gelezen. Ondertussen heb ik toch al een aantal hoofdstukken achter de kiezen.

IMG_0309

Ik stootte onder andere op een super gemakkelijk recept voor koude komkommersoep. Je kan het als hapje of voorgerecht serveren. Ik drink het zelfs als hartige smoothie. Dit soepje moet in ieder geval wel lekker koel zijn. En weet je wat ook leuk is? Je kan overschotjes invriezen. Ze komen er perfect weer uit!

IMG_5002

Komkommersoep met karnemelk en garnalen

Ingrediënten (voor een 10-tal aperitiefglaasjes)

 1 liter karnemelk
 2 komkommers
 1 eetlepel mosterd of mierikswortelpasta
 2 lente-uitjes
 2 eetlepels dille
 250 gram grote roze garnalen
 Peper en zout
Bereiding

Hou een halve komkommer mét schil afzonderlijk voor de garnering. Snij in dunne schijfjes.

De rest van de komkommer wordt wel geschild. 

Verwijder de zaadjes en snij in grove stukken. 

De garnalen, de halve ongeschilde komkommer en 1 eetlepel dille hou je nog afzonderlijk.

Mix alle andere ingrediënten in de blender tot een gladde massa. 

Giet in glaasjes of kommetjes.

Werk af met garnalen, schijfjes komkommer en dille. 

Een extra draai van de pepermolen is niet verkeerd. 

Smakelijk!

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Koude komkommersoep

  1. Pingback: Gazpacho met watermeloen | The Picnic Guest

  2. Pingback: Gazpacho met watermeloen - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: