Koken & genieten

Verse erwtjes!

Je kent het ongetwijfeld: gerechten of ingrediënten die je zo terug katapulteren naar je kindertijd. Ik heb dat met verse erwtjes. De smaak brengt me weer eventjes terug naar de jaren tachtig. Mijn grootouders woonden in het landelijke Marialoop, een parochie van het ook al niet zo stedelijke Meulebeke. Achter hun tuin met immens gazon lag nog eens een grote moestuin. Met kropsla (in die tijd zowat de enige soort sla die verkrijgbaar was), aardappelen, augurken (ik kan me niet herinneren wanneer ik nog eens voor het laatst verse augurken gezien heb) en dus ook erwtjes. Of “irruwétn” zoals dat in ons dialect heet.

IMG_0091

Het tegenstrijdige aan erwtjes is ze dat in de diepvries, blik of bokalen een vrij doordeweeks ingrediënt zijn. Niet zo duur ook. Maar vers zijn ze schaars. De meeste supermarkten verkopen ze niet, met een beetje geluk vind je ze in een groentewinkel. En voor de prijs moet je het ook al niet doen. 6,75€ per kilo betaalde ik onlangs.

Het erwtenseizoen is kort, van mei tot en met juni. De voorbije jaren was ik meestal te laat om ze nog te pakken te krijgen. Maar dit jaar wilde ik er vroeg bij zijn. En ja, hoor, ik vond ze in een grote groentewinkel in de buurt! Meteen een kilootje gekocht. Zoals gezegd, aan een ware delicatessenprijs. Maar het was het me waard.

Enkele tips waarmee je best rekening houdt als je verse erwtjes koopt:

  • Probeer de erwtjes bij een teler te pakken te krijgen. Ik heb me voorgenomen om dit seizoen nog op zoek te gaan naar een boer die ze rechtstreeks aan particulieren verkoopt. Hoe verser van het land, hoe beter!
  • Je bereid ze dus best zo snel mogelijk. Vanaf het moment dat ze geplukt zijn, beginnen de natuurlijke suikers zich om te zetten in zetmeel. Hoe ouder de erwtjes dus zijn, hoe meer zetmeel en hoe droger ze smaken
  • Wil je ze toch een paar dagen bewaren, doe dat dan in de koelkast. Liefst in een papieren zak.
  • Bereiden kan door ze vijf minuten in kokend water onder te dompelen. Spoel ze meteen met stromend water om het kookproces te stoppen.
  • Als je de erwtjes koud bereid, voeg je de dressing pas vlak voor het serveren toe. Anders verliezen ze hun frisgroene kleur.
  • Geen verse erwtjes in de buurt of buiten het seizoen? Erwten uit een blik of bokaaltje zijn natuurlijk makkelijk, maar diepvrieserwten benaderen de verse variant het dichtst. De erwten worden binnen de 24 uur na het oogsten ingevroren. Daardoor blijft er meer van de oorspronkelijke versheid over en dat maakt ze de “next best thing”.

Van de kilo peulen die ik kocht, hield ik 250 gram erwtjes over. Die kookte ik gezamenlijk en maakte er twee gerechten van: een pastaschotel en een slaatje. Twee gerechten die bovendien compatibel zijn, ideaal dus voor kleine gezinnetjes. En er komt weinig afwas bij kijken!

Speltpasta met verse erwtjes en champignons (voor 1 persoon):

017ec3aeb38feb7142abe5e801293ffbc7a9817fbe

Benodigdheden

125 gram erwtjes

100 gram speltpasta

60 gram champignons

50 gram gekookte ham

1 rode ui

Optioneel, voor de kleur: kerstomaatjes of een halve rode puntpaprika (de andere helft kan je in het slaatje hieronder gebruiken)

Bereiding:

Breng water aan de kook. Voeg de erwtjes toe en laat vijf minuten koken. Giet af, verfris met koud water en hou afzonderlijk.

In dezelfde pot kan je nu ook de pasta koken. Giet af en hou afzonderlijk.

We blijven verder werken met dezelfde kom. Daarin kan je boter of olie verhitten.

Versnipper de ui en snij de champignons in schijfjes

Stoof de ui aan en laat vervolgens de champignons mee bakken. Gebruik je een rode puntpaprika? Dan mag die er nu ook bij in schijfjes.

Daarna mag de ham en de pasta nog even mee bakken

Voeg de erwtjes pas helemaal op het laatste moment toe zodat ze hun frisse kleur niet verliezen.

Optioneel: Ook de kerstomaatjes gaan er pas op het allerlaatste moment bij, eigenlijk vlak voor het serveren. Ik heb ze eerst in de oven gedroogd omdat ze net niet knapperig genoeg meer waren om rauw te eten.

Erwtjessalade (voor 1 persoon):

018e591e170b84b31ca864e6c18676516091af1e4b

Hiervoor baseerde ik me op dit recept van Dorien van Jonge Sla. Ik moest het hier en daar wel aanpassen naargelang de inhoud van m’n koelkast. Dit is mijn versie:

Benodigdheden:

125 gram erwtjes

Een halve rode puntpaprika (de andere helft kan je dus in de pastasalade hierboven gebruiken, maar rauw vind ik dit ook een heel lekker tussendoortje!)

Dille – fijngehakt

Manouri – in blokjes

Enkele olijfjes en blaadjes sla (ik vind die little gem hartjes die je per vier verpakt kunt kopen wel handig)

voor de dressing:
2 tl venkelzaad
2 el limoensap
1 tl gemalen komijn
1 à 2 tl vloeibare honing
60 ml olijfolie

01dbddfe14245228b0196a3caba2ec431f66797e87

Bereiding:

Breng water aan de kook. Voeg de erwtjes toe en laat vijf minuten koken. Giet af, verfris met koud water en hou afzonderlijk.

Gril de venkelzaadjes in een droge pan. Dit graag vrij snel, er zeker bij blijven dus!

Vermaal de zaadjes in een vijzel. Vermeng ze met het limoensap en de honing en voeg de olie roerend toe. Op het laatste mag er ook nog wat zout, peper en gemalen komijn bij.

Eens de erwtjes en de mix met venkelzaadjes afgekoeld zijn, kan je ze mengen met de rest van de ingrediënten. De dressing hield ik afzonderlijk omdat de lunch mee moest naar het werk.

Lunchbox: Sistema

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Verse erwtjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d