Wanderlust

Triple Marseille

Onlangs kwam Marseille kwalijk in het nieuws met nog maar eens een moord. Ik ben de precieze omstandigheden vergeten, maar het had weer eens te maken met een jong leven dat veel te vroeg eindigde door een cocktail van criminaliteit, drugs en kalasjnikovs. Marseille biedt een vreemde combinatie van zorgeloos toerisme, fijne cultuur en helaas ook zware criminaliteit. De bijnaam “Chicago van Frankrijk” is niet uit de lucht gegrepen.

Met zo’n intro zou ik wellicht niet hoog scoren als copywriter voor de toeristische dienst en toch noem ik Marseille een aanrader. Je voelt bij momenten wel dat dit een stad is met een schaduwzijde. Maar dat geldt enigzins voor iedere grootstad. Dus: Doe niets wat je ook niet in Brussel zou doen en het valt allemaal wel mee.

IMG_3313

M’n Marseille-tripje van vorig jaar passeerde hier en hier al eens de revue. Bleek dat er nog een aantal leuke stops in de schuif waren blijven liggen. In de schuif liggen ze daar toch maar niets te doen en vooraleer m’n geheugen te veel details gewist heeft, zet ik ze hier nog snel even op een rijtje. Het zijn geen überhippe hotspots of het “where no tourist has ever gone”-type plekjes. Het zijn gewoon trekpleisters waar ik me best geamuseerd heb en ik ben er redelijk zeker van dat ik niet de enige ben. De foto’s dateren van het tweede deel van de trip. Toen waren m’n fototoestel en ikzelf al onzacht op de grond geland op de trappen van de basiliek Notre-Dame de la Garde. Met mezelf is het weer goed gekomen, het fototoestel bleek onbruikbaar voor de rest van de reis. Vandaar dus: iPhone-foto’s.

1. La Cité Radieuse
Ik hou van historische plaatsen waar je gewoon de sfeer van weleer kunt opsnuiven, zonder al te veel informatie te moeten verwerken. La Cité Radieuse, de verticale stadswijk van Le Corbusier, is zo’n plaats. Het is één van de populairste trekpleisters in Marseille. In het gebouw uit 1952 zijn een hotel/restaurant, enkele winkels en kantoren gevestigd. Maar er hebben ook nog steeds mensen permanent een flat. Je kan het bonkige gebouw mooi vinden of niet, maar de architectuur oogt in ieder geval indrukwekkend. Vanop het mega-dakterras kan je genieten van het prachtige uitzicht, stylish poseren voor een foto, over de schouder van Le Corbusier kijken of goesting krijgen om in het zwembad te springen. Dat laatste mag niet, wegens enkel bedoeld voor de bewoners. Enig minpuntje: De toiletten zien er verschrikkelijk archaisch uit, die moeten haast nog authentiek zijn. Gelukkig maakt het spectaculaire lichtspel op dezelfde verdieping veel goed. Meer foto’s vind je op m’n Facebook-pagina.

IMG_3325

IMG_3317

IMG_3305

IMG_3303

2. Friche

Marseille is altijd al een aantrekkingspool voor artistiek volk geweest. De vereniging La Friche La Belle de Mai geeft hen een gestructureerd forum in oude fabrieksgebouwen in La Belle de Mai. In deze arme wijk, weg van het toeristische centrum en vlakbij het station Saint-Charles, floreerde ooit de tabaksindustrie. In het immense complex huizen de meest uiteenlopende organisaties en er worden tal van exposities en andere culturele manifestaties georganiseerd. Je hoeft geen kunstconnaisseur te zijn om een bezoekje aan La Friche te overwegen. Wij beperkten ons tot wat sightseeing, genoten van het prachtige uitzicht op het dak, vergaapten ons aan de kleurrijke graffiti en laveerden tussen de skaters. Klik hier voor meer foto’s.

IMG_3474 IMG_3469     IMG_3457

IMG_3443  IMG_3438

Dorst of honger? Er is vast een plaatsje bij Les Grandes Tables, een mega fabriekshal die omgebouwd werd tot restaurant en bar. Ik had er dolgraag gegeten, maar omdat we niet in ’t donker terug wilden keren langs de tunnel, bleef het beperkt tot een wijntje. Welke tunnel? Scroll vooral verder, dan wordt het duidelijk. Eerst wat foto’s van Les Grandes Tables.

IMG_3454

IMG_3444 IMG_3445

IMG_3451

Ok en wat is dat nu van die tunnel? Wel, La Friche ligt dus buiten het centrum. Te voet moet je er een duistere tunnel voor doorkuisen. Niet meteen de gezelligste plek ter wereld. Nog tot eind dit jaar is ie wel opgefleurd met het kunstproject “Le Tunnel des 1000 signes“.

IMG_3437

IMG_3429

3. Parc National des Calanques

Vanuit de Vieux Port vertrekken ieder uur boten naar deze prachtige kreken. Het boottochtje is heerlijk verfrissend. En je hebt een fenomenaal uitzicht op de stad, met onder andere de Tour CMA CGM, de gloednieuwe wolkenkrabber die Zaha Hadid tekende. Neem je zwemgerief mee, want eenmaal je de Calanques bereikt hebt, kan je het water induiken. Laat je echter niet van de wijs brengen door de stralende zon, het water is ijskoud!

IMG_3406

IMG_3349

Bisnummer: Mucem

Triple zei ik in de titel. Drie dus, maar omdat ik het niet laten kan, nog een extraatje: het gloednieuwe museum Mucem. Niet binnen geweest wegens tijdsgebrek, maar zelfs enkel van buitenaf is dit complex al behoorlijk indrukwekkend te noemen. Vooral de manier waarop het ultramoderne gebouw organisch opgaat in de oude stad.  Per uitzondering nam ik een reflectie-selfie, omdat het glas me zo’n uitzonderlijk lange benen gaf. Wat eens interessant is om zien als je de 1m60 niet haalt. Die tweede reflectie-selfie viel wat tegen, dat was eerder een “reality check”-selfie:-)

IMG_3251

IMG_3253

IMG_3242

IMG_3291

0 reacties op “Triple Marseille

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: