Koken & genieten

Selderie Seldera

Selder 1
IMG_4409
Ants on a log

Ik zou best wel een paar kilootjes willen vermageren. Wat zeg ik? Maak er gerust een “paar paar” van en verdubbel dat dan nog eens. Maar kom, realisatisch blijven en vooral niets overhaasten. In de moeilijke strijd om van foute lekkernijen af te blijven komt het er vooral op aan gezonde alternatieven binnen handbereik te hebben. Selder is zo’n gezond alternatief.

Dus ga ik eens de loftrompet steken over een groente die het meestal moet stellen met een hoofdrol in erotisch getinte grapjes of een bijrolletje in soepen. Dat eerste is naar ’t schijnt nog steeds niet bewezen trouwens. Met dat tweede kan je natuurlijk alle kanten uit. Ik mix selder graag in groene soepen: samen met wat spinazie, een handjevol groene kruiden, selder, groen pepertje, een bouillonblokje en wat water: Een groene energiebooster is geboren!
Soms doe je op de minst verwachte momenten culinaire inspiratie op. In de serie New Girl had Schmidt het eens over z’n favoriete lekkernij: selder met pindakaas erop gesmeerd en daar bovenop rozijntjes. M’n smaakpapillen waren meteen “één en al oor”. Enig opzoekingswerk leerde me dat deze combinatie niet eens zo exotisch is. Meer zelfs: Amerikanen kennen het al sinds de jaren vijftig als “Ants on a log”. In de VS is het een bekend trucje om kinderen te leren groenten eten. En je moet het die Amerikanen nageven: het frisse van de selder, het romig zoute van de pindakaas en de zoete rozijntjes vormen een heerlijke match. Met de pindakaas tikt het aantal calorieën snel aan natuurlijk, maar het is een ideaal middeltje tegen de beruchte namiddagdip.

Het ants on a log-principe is heerlijk veelzijdig. Vervang de pindakaas door amandelpasta of tahin. De rozijntjes ruimen graag plaats voor dadels. Hummus en olijfjes vormen een prima huwelijk in een selderijbootje. Ook getest en goedgekeurd: tonynsalade van de Vegetarische Slager met stukjes zongedroogde tomaat. Of nog: verse kaas en tomaat. De selder beu? Met de stengels van paksoi lukt het ook!

Paksoi
IMG_3211

Nog wat selderinspiratie en -tips.

– Zoals alle groenten eet je selder best zo snel mogelijk na aankoop op. Wil je toch een voorraadje, kies dan voor witte selder. Deze hangt er minder snel slapjes bij dan groene selder.

– Schillen is een must als je niet compleet onelegant met een draderig stuk groente in de weer wilt zijn. Een dunschiller doet hiervoor prima dienst. Ofwel breek je de stengel in twee. De draden kan je vervolgens gemakkelijk aftrekken.

– Voor een gezond snackmomentje: Snij de selder in stukjes en verwerk in een slaatje met groene appel en gesneden dadels. Met limoensap aangelengde tahin doet dienst als dressing. Nog wat noten en/of zaden erbij en je bent helemaal goed bezig.

– Voor guacamole met een spannende textuur: Je raadt het nooit: voeg selder toe! Werkt het best als de selder in heel kleine stukjes gesneden is. Of gebruik de guacamole als dipsaus voor de selderstengels.


 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Selderie Seldera

  1. Pingback: Let’s plog Mei | The Picnic Guest

  2. Pingback: Hemelse match: Kaas en selder – The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: