Uncategorized

5 x 2013

Zou het te laat zijn voor een eindejaarslijstje? Nu iedereen met een cava-degout in de zetel ligt of al moe wordt van de gedachte aan het maandagmorgengevoel dat aan het opwellen is? Sta me toe er toch nog eentje online te gooien. Dankzij een wat rustiger weekend, had ik eindelijk de tijd om nog even terug te blikken op 2013, een lonk naar het vervolg van 2014 inbegrepen. Een overzichtje van m’n meest memorabele opnames:

1. Tentoonstelling Germaine Van Parys & Odette Dereze: Het gebruiksgemak van de huidige digitale fotografie is in zekere zin ook een vloek. Tegenwoordig moet je niet meer nadenken vooraleer je een foto neemt. In de tijd van Odette Dereze was dat wel even anders. Odette behoorde samen met wijlen haar peettante Germaine Van Parys tot de pioniers van de persfotografie. Het was de tijd van de kostbare glasplaten en dito film. Klik hier om Odette er zelf geanimeerd over te horen vertellen. De dames fotografeerden zowel de mijlpalen in de Belgische geschiedenis (onder meer de brand in Innovation) als fragmenten uit het dagelijkse leven. De bijzonder boeiende tentoonstellingen over hun werk en dat van andere persfotografen loopt nog tot 2 maart in het fotomuseum in Antwerpen.

Foto: Germaine Van Parys
Foto: Germaine Van Parys

2. Lekker Op: Als je ondertussen een indigestie opgelopen hebt van de vele kookprogramma’s, zul je het wellicht niet geloven, maar echt waar: er zit nog rek op die markt. Ergens in 2012 miste ik een kookprogramma over het ontbijt. Want zelfs in de betere hotels is een ontbijt toch vaak een beetje voorspelbaar en dat vind ik jammer. Tot m’n vreugde hadden mijn bazen wel oren naar het voorstel. Na heel veel voorbereiding en talloze vroege ochtenden, was er vorig jaar “Lekker Op”, een programma met zowel ontbijttips als de ontbijtgewoontes van uiteenlopende West-Vlamingen: van de truckchauffeur die ’s ochtends koffie slurpt met een “stuutje” met preparé tot het creatieve raw food-ontbijt van het jonge koppel Julie & Simon. Begin februari komt er trouwens een vervolg. In “Lekker Mee” zullen voedingsdeskundige Sandra Bekkari van Sana en chef Matthieu Beudaert van restaurant Tables d’Amis in Kortrijk tips geven voor een gezonde, lekkere en originele meeneemlunch. IMG_2618

3. Defilé Natan: Zo ongeveer het chicste feestje waar ik ooit naartoe moest: in de Belgische ambassade in Parijs vierde Edouard Vermeulen de dertigste verjaardag van z’n collectie Natan. Het was een lange dag, maar het leverde het soort reportages op waar ik graag nog eens opnieuw naar kijk (of er opnieuw over lees).

Natan

4. Interview Inge Onsea Essentiel: Er zijn van die mensen die je van de eerste minuut overstelpen met frisse energie. Inge Onsea van Essentiel is zo iemand. Haar enthousiasme werkt ongelooflijk aanstekelijk. “Bubbly” zouden ze in het Engels zeggen. Een dame met het meest waanzinnige bureau dat ik ooit zag, in de goeie zin. Een tijdje geleden kregen we de kans te filmen in het hoofdkwartier van Essentiel en de Antwerpse winkel die vlakbij ligt. Een deel van het interview verscheen al, de rest is voor februari. Voor wie nu al van betere temperaturen droomt, hierbij alvast een preview van de lente- en zomercollectie!

Essentiel SS14 Beachcollectie IV Essentiel SS14 VII  Essentiel SS14 IV Essentiel SS14 II Essentiel SS14 Beachcollectie Essentiel SS14 Beachcollectie II Essentiel kantoor Inge Essentiel Winkel Antwerpen

5. Designweek Milaan: Al vijf edities lang een kuitenbijtertje, met pittige draaidagen op zowel de beurs Salone Del Mobile als in de stad. Maar ik zou het voor geen geld willen missen. Als ik de foto’s van 2013 en m’n nauwkeurig ingevulde Moleskine City Notebook overloop, vind ik het spijtig dat ik er vorig jaar nooit over blogde. Kwestie van de herinnering ook online levendig een beetje levendig te houden; enkele tips in vogelvlucht:

  • Lekkerst gegeten: op aanraden van een local belandden we in Il Paiolo. Toevallig bleek er een chef uit Sardinië aan het fornuis te staan. Los van m’n roots kan ik zeggen dat het bij het beste hoorde dat ik al at in Milaan. Pasta vongole alla botarga Il Paiolo
  • Leukste shop: Ecliss, in de winter volgestouwd met kerstversiering, in de lente- en zomer een outdoor-walhalla. IMG_1807 Ecliss
  • Meest indrukwekkendste bouwproject: In aanloop naar de wereldtentoonstelling van 2015 ondergaat de wijk Porta Nuova momenteel een indrukwekkende metamorfose. Onder meer met Bosco Verticale, twee wolkenkrabbers waarop boompjes geplant werden. Het project ligt vlak in de buurt van de historische laan Corso Como (en het shoppingparadijs 10 Corso Como). IMG_1817 Porta Nuova

0 reacties op “5 x 2013

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d