Koken & genieten

Veelzijdig met zalm

IMG_2613

Is het een voorgerecht? Is het een groot uitgevallen aperitiefhapje? Nee, het is een ontbijt. Met een minieme portie goede wil, kan je dit gerecht uiteraard ook perfect laten passen in de eerste twee categorieën. Toen ik het sterrenchef Stéphane Buyens zag bereiden, stootte het meteen door naar de hoogste regionen van m’n favorietenlijstje. Stéphane ontwikkelde het samen met voedingsdeskundige Sandra Bekkari (van Sana) voor “Lekker Op”, het ontbijtprogramma van de regionale zenders Focus-WTV waaraan ik achter de schermen meewerkte.

De bereidingswijze is zeer eenvoudig: neem een bord of potteke en schik daar alle ingrediënten naar eigen goesting op of in. De sterkte van het gerecht zit ‘m in de originele smaakcombinaties en de pure producten. Geen gerookte zalm zoals je zou verwachten, wel carpaccio van rauwe zalm. Het andere belangrijke ingrediënt: mango. Tip van de chef: voor de smaak neem je best mango die per vliegtuig aangevoerd werd in plaats van per boot. De ecologische voetafdruk is weliswaar groter, maar aangezien je de mango puur gebruikt kan het wel voor een keertje vind ik. De rest van het ingrediëntenlijstje: radijsjes (waarvan je ook de topjes met het worteltje kan gebruiken) en een assortiment kruiden: basilicum, munt, dille,… Stéphane legde er ook nog shisoblaadjes op. Oogt mooi en kleurrijk, maar denk eraan dat je dit in de meeste winkels moet bestellen. Niet op de foto, maar ook goed gezelschap in dit gerecht is verse kaas (kan je vervangen door yoghurt).

Hier kan je zien hoe Stéphane Buyens het zelf bereidt (vanaf 05:58) en krijg je er de gezondheidstips van Sandra bovenop. Sla het eerste deel niet over, want daarin laat de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson je kennismaken met het Scandinavische ontbijt (met nog meer zalm in de vorm van Gravad lax). En nog een tip voor de foodies die graag nieuwe adresjes uittesten: Vilhjalmur en echtgenote Joke openen begin februari hun eigen restaurant in Ieper!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Veelzijdig met zalm

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: