Koken & genieten

Het LBD-hapje

Het lepelhapje, da’s zo’n beetje de LBD onder de aperitiefhapjes: klassiek, maar ook gebruiksvriendelijk, veelzijdig en vooral: ook zonder al te veel poespas oogt het verleidelijk. Dit hapje met avocado is geïnspireerd op de Amerikaanse keuken. Sinds ik me daarin een klein beetje verdiept heb, leerde ik dat het culinaire leven in de VS heus meer voorstelt dan hamburgers en eieren overgoten met een emmer cola. Dankzij het verrukkelijke kookboekje “Absolutely Avocados” van Gaby Dalkin groeiden avocado’s en maïs uit tot een populaire combo in m’n keuken. Voeg er nog wat spek aan toe en je hebt een “all American” aperitiefhapje.

Wat heb je nodig? (voor een 20-tal hapjes)

– 2 avocado’s
– 1 rood pepertje (als ik mezelf enig gepriegel wil besparen, gebruik ik een half à 1 theelepeltje sambal oelek, afhankelijk van de pittigheidsgraad van m’n humeur)
– Koriander (kan je ook vervangen door andere kruiden, bv. gedroogde oregano in combinatie met komijn)
– Lente-ui
– Griekse yoghurt. Sinds kort m’n favoriete ingrediënt in heel wat dipsausjes. Smeuïger dan verse kaas en minder vet dan zure room. Je kan natuurlijk ook gewone yoghurt nemen, da’s nog magerder.
– Limoen
– Olijfolie
– Spek
– Klein blikje maïs (150 gram)

Dit is typisch zo’n gerecht dat ik op gevoel maak. De hoeveelheden zijn ook afhankelijk van je smaak. Dus: mix en proef tot je de juiste match hebt. Om een beetje bite te behouden, prak ik de avocado’s en maïs in plaats van te pureren. Besprenkel de avocado’s met limoensap om verkleuren tegen te gaan. Je hebt vast ook al ergens gelezen dat het helpt om de pit van de avocado in de guacamole te leggen. Neem het aan van iemand die ooit al de tijd nam voor een vergelijkende test: gooi die pit gerust meteen weg. Het is het zuur in de limoen dat de avocado frisgroen houdt.

Eens je de perfecte match gevonden hebt van alle ingrediënten, kan je de lepeltjes vullen. Werk af met een stukje spek dat je eventjes gebakken hebt in een antikleefpan. Trouwens: mocht je geen lepeltjes hebben; dit hapje voelt zich ook perfect thuis in een glaasje.
Lepelhapje avocado

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Het LBD-hapje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d