Koken & genieten Lunchboxen en mealprep

Wortelcake met romige topping

Wortelcake als tussendoortje of ontbijt!

Deze wortelcake met romige topping kan als tussendoortje, maar is ook ideaal als je houdt van een snel ontbijt. Je bereidt er een voorraadje van zodat je ze ’s morgens kant-en-klaar uit de koelkast of de diepvries kunt halen. Doordat de toegevoegde suikers beperkt zijn (enkel wat honing) is er ook geen gevaar op een suikerdip!

Járen geleden heb ik hier al eens geschreven over mijn niet zo goede ontbijtrituelen. Helaas heb ik die slechte gewoonte nog niet helemaal kunnen omtunen. Er zit al wat beterschap in, maar ik vertrek nog te vaak richting werk zónder ontbijt. Dan ben ik makkelijk te verleiden met kant-en-klare repen of de eerste de beste koek die er in de buurt te vinden is. Dat bracht me op het idee om zelfgemaakte gezonde koekjes in te vriezen. En sinds kort kwam daar nog iets bij: krachtvoer in de vorm van repen. Met zo puur mogelijke ingrediënten en geen of weinig toegevoegde suikers zodat je bloedsuiker niet al van ’s morgens uit de pan swingt.

Na wat experimenteren met wortelcake die aanvankelijk te veel naar ei smaakte, kwam ik uit bij deze repen. Je kunt ze natuurlijk eten wanneer je dat zelf wil, maar ik vind ze heel geschikt als ontbijt. Makkelijk ook om zo uit het vuistje te eten als je weinig tijd hebt. En met de topping zien ze er ook nog eens feestelijk uit. Wie wil dat nu niet: een feestje bij het ontbijt! In de koelkast bewaren de repen een drietal dagen. In de diepvries gaan ze zeker een maand mee.

Welke bakvorm?

Ik gebruik een bakvorm in silicone voor repen. Als je die niet hebt dan kun je ook muffinvormpjes gebruiken of een grote bakvorm waaruit je vervolgens repen snijdt.

Smaakt het naar wortel?

Nee, door de havermout verdwijnt de wortel naar de achtergrond. Trouwens: In één van m’n experimenten was ik de havermout vergeten en toen was de wortelsmaak wel redelijk overheersend. Niet echt slecht, maar ik verkies toch de subtiele hint.

Topping

In het recept hieronder werk ik met mango, maar met de toppings kan je echt alle kanten uit. Een goeie topping voldoet wat mij betreft aan drie voorwaarden en is een goede mix van die drie: romig, fruitig en crunchy. Enkele voorbeeldjes:

 • Romig: Griekse yoghurt, kokosroom, roomkaas,…
 • Fruitig: Mango, bosbessen, frambozen,…
 • Crunchy: Gehakte noten, gedroogde vruchten.

Een tip als je kokosroom wilt gebruiken: Om die te bekomen zet je een blik kokosmelk in de koelkast. Door een natuurlijk proces zal de room scheiden van het water. Zodoende kan je de stevige room er makkelijk afscheppen. Je kan dit in principe ook nog opkloppen, maar dit ging me weer net iets te ver voor een ontbijtrecept:-)

Wortelcakerepen met romige topping

Ingrediënten (voor 12 repen):

 • 350 à 400 gram wortelen
 • 100 gram havermout
 • 3 eieren
 • 125 gram Griekse yoghurt
 • 1 theelepels bakpoeder
 • 1 eetlepel honing

Voor de topping:

 • 3 eetlepels Griekse yoghurt, kokosroom of roomkaas.
 • 1/2 mango
 • Handvol gehakte pistachenoten
 • Handval grof gesneden gedroogde cranberries.

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Maak de wortelen schoon en snij in stukjes.
 • Pureer de wortelen samen met de andere ingrediënten tot een beslag.
 • Giet het beslag in de bakvorm.
 • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Laat afkoelen.

Afwerking:

 • Pureer de mango.
 • Vermeng de puree met drie eetlepels kokosroom, Griekse yoghurt of roomkaas.
 • Smeer een laagje op de wortelcake of (als je daar zin in hebt) maak sierlijke krullen met een slagroomspuit.
 • Versier met wat je maar wilt: gehakte pistachenoten, cranberries,…
 • Laat even opstijven in de koelkast.
 • Je kan de repen een 3-tal dagen bewaren in de koelkast of (met of zonder topping) een maand in de diepvries.

Zoals je ziet kan je ook met andere combinaties uit de bol gaan! Framboos met cacaopoeder of mango met hennepzaadjes doen het bijvoorbeeld ook heel goed samen (telkens met yoghurt, kokosroom of roomkaas). Experimenteer met wat je lekker vindt!

Zin in meer Picnic Pleasures? Je kan me ook volgen via Facebook en Instagram. En als je iets klaarmaakt, tag me gerust met #picnicpleasures!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Wortelcake met romige topping

 1. Ziet er lekker uit! 🙂

 2. Pingback: Kleine gelukjes - Picnic Pleasures

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d