Koken & genieten Lunchboxen en mealprep

De snack struggle: mijn tips

Gezond eten tijdens de hoofdmaaltijden lukt me redelijk goed. Het is bij de tussendoortjes dat het sneller verkeerd loopt. Een kleine voorbereiding of “snackprepping” vermijdt dat ik helemaal uit de bocht ga. Enkele tussendoor-ideetjes voor als het eens wat anders mag zijn dan een appel of banaan als snack.

De werkvloer kan een echte broeihaard zijn van guilty pleasures: Iemand is jarig, een ander brengt op maandag een restant van een feestje mee, uit het niets verschijnt er plots een grote reep chocolade,… Graaien en snaaien: het is als ik thuiswerk een probleem en op kantoor is het niet veel beter.

Ook met met gezonde tussendoortjes moet ik opletten. Vroeger stond er wel eens een zakje met noten op mijn bureau tijdens het werken. Of in de auto… Adieu portiecontrole!

Foto: Marta Branco via Pexels

Kant-en-klaar

Het aanbod kant-en-klare tussendoortjes in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Kijk maar eens naar het gamma gezonde repen. Vaak met weinig, maar heel pure ingrediënten, zoals een mix van dadels en noten. Die repen zijn niet slecht, maar soms ben ik er ook wat op uitgekeken. Let ook op met de suikers die erin zitten. Weliswaar zijn ze natuurlijk, maar het blijven wel suikers (en dus blijven ze de trek stimuleren).

Foto: Polina Tankilevitch via Pexels

Waar ik dan weer niet genoeg van kan krijgen zijn proteïnerepen. Zoals de naam het zegt zijn dit bars met een verhoogd eiwitgehalte (wat zorgt voor een langer verzadigd gevoel). Eiwitrepen zijn eigenlijk geen must in een gezond voedingspatroon. In principe kun je voldoende eiwitten uit je gewone voeding halen. Maar deze repen zijn handig als je op zoek bent naar een snelle manier om extra proteïnen toe te voegen aan je voeding. Zeker als je veel sport kan dat van pas komen.

Er zijn heel veel smaken proteïnerepen op de markt met de meest verledelijk klinkende namen “caramel cookie dough”, “delicious white chocolate”, “hazelnut whip”,… Sommige smaken droog en zelfs een beetje muffig. Maar bepaalde varianten lijken wel snoepbars. En daardoor is het gevaar dat je er te veel van gaat snacken met de illusie dat je toch iets gezonds aan het eten bent. Onlangs kocht ik online een doos proteïnebars met de ronkende naam “birthday cake”. Je wilt niet weten hoe snel die doos erdoor gejaagd is… In tegenstelling tot de natuurlijke repen die heel weinig ingrediënten bevatten, is het ingrediëntenlijstje van proteïnebars vaak een stuk langer. Je moet al een halve voedingswetenschapper zijn om te begrijpen wat er zoal in zit. Eén van de wringende schoentjes: De koolhydraten, de natuurlijke suikers dus, zijn vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen kunnen hun weerslag hebben op de darmwerking. Deze repen zijn niet super ongezond. Het komt er vooral op aan ze niet te vaak te eten.

Snackboxjes

Om het evenwicht te bewaren doe ik regelmatig aan ‘snackprepping”. Dan maak ik zelf ‘snackboxjes’ met een mix van gezonde lekkernijen, zoals een gekookt ei, trostomaten, afgewogen hoeveelheden noten (25g noten), edamemeboontjes,…. Omdat er verse ingrediënten in zitten bereid ik deze doosjes maximum voor twee dagen voor.

Ik maak ook varianten met ingrediënten die niet snel bederven en neem die mee in mijn sporttas.

Ge(vries)droogd fruit, noten , een mix van natuurlijke en proteïnerepen in stukjes,… Door de proteïnerepen te proportioneren vermijd ik dat ik me eraan te buiten ga…

Chocolade met gevriesdroogd fruit

Een bekentenis: ik weet natuurlijk wel dat pure chocolade gezonder is, maar melkchocolade vind ik nog altijd lekkerder. Om dat te omzeilen eet ik pure chocolade meestal in combinatie met andere smaken. Zoals hier met gevriesdroogd fruit (ananas en mango). Het zoete fruit balanceert mooi met het bittere van de chocolade. Valt het je op dat de chocolaatjes van kleur verschillen? De meest zwarte bevat bevat maar liefst 99% cacao! Ik was wel heel ambitieus toen ik die kocht!

Het gevriesdroogde fruit is van Adya (#nospon), een merk dat ik onlangs ontdekte bij Juttu. Niet alleen is dit een Belgisch bedrijf (uit Oostende, het zijn dus ook provinciegenoten ). Ook heeft Adya een sterk sociale inslag. Het bedrijf werkt nauw samen met coöperatieven van kleine landbouwers of sociale ondernemingen en steunt zo plaatselijke producenten

Appel met pindakaas en hennepzaadjes

Mijn fruitconsumptie mag best wat hoger, dus komt het er op aan fruit aantrekkelijker te maken. Appel combineert zeer goed met pindakaas. Ben je daar geen fan van of mag het iets minder calorierijk, dan kan je er ook wat zaadjes overheen strooien. Meestal kies ik voor hennepzaadjes. Niet alleen omdat ik ze zo lekker vind (ze smaken subtiel naar noten), ze zijn ook nog eens heel gezond. Door die hoge concentratie voedingsstoffen worden ze soms gecatalogeerd onder de superfoods. Je vindt ze dan ook bij de gezonde voeding (bij de chiazaadjes en dergelijke). Ik koop nooit iets omdat het zogezegd super gezond zou zijn (en zeker geen dure zaden). Maar hennepzaadjes vind ik gewoon heel lekker (lekkerder dan chiazaadjes).

Augurk-rolletjes

Simpel, maar altijd lekker: een knapperige augurk. Bonus: er zitten nauwelijks calorieën in. Ideaal voor mijn hartige trek die vooral in de voormiddag opduikt. Je maakt er een extra smaakfeestje van door de augurk te wikkelen in een plakje ham, kaas of vleesvervanger.

Kleine slaatjes

Sommige supermarkten bieden al mini-slaatjes aan voor de kleine trek, maar je kan dit natuurlijk ook zelf maken. Tijdens een mealprep-zondag maak ik graag een mix van harde, rauwe groenten die niet snel bederven. In deze variant herken je kleine stukjes komkommer, broccolisteel, sluimererwten, paprika en wortel. Om beter te bewaren voeg ik er een beetje olijfolie en limoensap aan toe. Extra kruiding komt van rode peperbolletjes en venkelzaadjes. Afgesloten in een glazen pot gaat zo’n salade wel een dag of drie mee in de koelkast. Je kan het zo eten of je maakt er een volwaardige maaltijd van in combinatie met brood, roomkaas, zalm,…

Wat eet jij graag als tussendoortje?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “De snack struggle: mijn tips

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: