Boeken Media

Review: De Ladder van Ben Tiggelaar

Een boek over gedragsverandering op Picnic Pleasures: wat heeft dat met lunchboxen en koken te maken? Wel, meer dan je zou denken. Eén van m’n goede voornemens is al jaren gezonder leven. Dat lukt met vallen en opstaan. Mijn lunchboxen zijn vaak wel gezond, maar daarnaast verval ik soms in oude, slechte gewoontes: nauwelijks ontbijten, te weinig slapen, niet goed kunnen omgaan met stress (uiterlijk ben ik rustig, inwendig is een andere zaak) en ongezond tussendoor snacken. Al die slechte gewoontes draaien vaak in een vicieuze cirkel. Als ik werkgerelateerde stress heb, slaap ik slecht en te weinig. Daardoor heb ik ’s ochtends geen zin om gezond te ontbijten, wat dan weer een slecht begin is van de dag. Of in de loop van de dag grijp ik naar chips of koekjes wat niet goed is voor de concentratie. En zo draait het maar door. De voorbije jaren heb ik stapjes in de goede richting gezet door mezelf beter te leren kennen en ook door me te verdiepen in gedragsverandering. Ook het fenomeen: “goede voornemens” en waarom ze vaak mislukken, boeit me mateloos.

Foto via Pexels

Het is duidelijk een lucratieve business. Coaches, auteurs van zelfhulpboeken, fitnesscentra, fabrikanten van gezonde etenswaren,…: allemaal pikken ze een graantje mee van de obstakels om plannen om te zetten in goede gewoontes. In mijn zoektocht naar goede boeken, kwam ik er goede tegen en minder goede. De boeken waar ik al heel veel aan heb gehad zijn die van Ben Tiggelaar. Deze Nederlander is gedragswetenschapper en geeft seminars en lezingen. Z’n specialiteiten zijn gedragsverandering en leiderschap. Ben schreef tal van managementboeken, maar richt zich ook op het individu. Na “Dromen Durven Doen” en “Dit wordt jouw jaar” kocht ik onlangs ook de audioversie van z’n nieuwste pennenvrucht “De Ladder”.

Mensen staan vaak kritisch tegenover dergelijke “zelfhulpboeken”. Ze zouden bol staan van de open deuren die iedere volwassene met een beetje gezond verstand ook wel voor zichzelf kan bedenken. Toch denk ik dat de boeken van Ben Tiggelaar die kritiek ruimschoots overstijgen. De stellingen zijn gestoeld op wetenschap onderzoek en niet uitsluitend gezond verstand.
Hij schrijft heel bevattelijk en met sprekende, soms heel eenvoudige metaforen.

Het nieuwste boek van Ben Tiggelaar draait rond zo’n metafoor: De Ladder. Het is een soort stappenplan voor verandering dat de auteur zelf heeft ontwikkeld.

Bondig gezegd moet je de volgende stappen ondernemen als je iets wilt veranderen in je persoonlijke leven of bedrijf:

  1. Bepaal je doel
  2. Vertaal het naar gedrag
  3. Regel ondersteuning om je te helpen bij de uitvoering.

Daarna ga je aan de slag waarbij je van onder naar boven werkt:

  1. Denk uit hoe je de ondersteuning gaat organiseren.
  2. Probeer het nieuwe gedrag uit.
  3. Zo werk je naar je doel toe. Onderweg bekijk je hoe het loopt en stuurt bij waar nodig.

Het klinkt misschien wat oppervlakkig en wazig. Je moet het boek eigenlijk lezen (of beluisteren) om helemaal mee te zijn in Tiggelaars verhaal. Vandaar enkele concrete tips die ik uit het boek geleerd en onthouden heb. Hier heb ik het toegepast op één van m’n grootste struggles: minder Cola Light drinken.

  1. Doel: dagelijkse 5 à 6 blikjes drastisch verminderen.
  2. Doel vertalen naar concreet gedrag: Ik leg mezelf op om maar tussen bepaalde tijdstippen een beperkt aantal blikjes te drinken.
  3. Support: zorgen dat er voldoende alternatieven in huis zijn (bruiswater van m’n favoriete merk, dito mineraalwater, thee,…)

Binnenkort geef ik trouwens een update van het Cola-afkickplan! Maar nu eerst nog…

Enkele tips van Ben Tiggelaar:

Wees concreet

De meeste goede voornemens stranden omdat ze te vaag geformuleerd zijn. Omschrijf concreet wat je wilt bereiken en vooral hoe je dat zult bereiken. Bedenk ook wat je gaat doen op een moeilijk moment.

Ridicuul kleine stapjes

Begin met gedrag waarvan je zeker weet dat je het kunt uitvoeren. Stel: je wilt iedere dag een uur vroeger opstaan. De kans is klein dat je dat van de ene op de andere dag zult realiseren. Wat je wél kunt doen is iedere dag één minuut eerder opstaan en dat opdrijven. Het gaat er om dat je op gang komt. Door kleine stapjes te nemen, boek je sneller succes en dat werkt motiverender. Hier legt hij het zelf onderhoudend uit:

Werk aan ontwikkeling in plaats van aan prestaties

Formuleer je doel in termen van persoonlijke ontwikkeling en niet in termen van prestatie. Leren is beter dan presteren. Voor mij persoonlijk: mijn wens om 10 kg te vermageren heb ik vertaald in de wens om me beter in m’n vel voelen en meer energie hebben.

Tot slot

Het belangrijkste bij een zelfhulpboek zoals De Ladder is dat je ermee aan de slag gaat. Het is niet het soort boek dat je van a tot z uitleest en dan in de kast zet. Ik heb diverse hoofdstukken al opnieuw beluisterd en maak regelmatig notities. De komende weken wil ik er ook nog meer mee aan de slag. Het is dus een echt werkboek!

Eerst nog wat meer lezen over Ben tiggelaar? Hij heeft ook een column in NRC. De Ladder in boekvorm kost op dit moment 19,95€. Ik kocht het luisterboek via Luisterrijk (14,95€).

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Review: De Ladder van Ben Tiggelaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: