Koken & genieten

Kitchen Battle: een namiddag jureren

Het is een beetje een constante in mijn leven: als ik de kans krijg om iets nieuws uit te proberen slinger ik vaak tussen onzekerheid en nieuwsgierige fascinatie. Zo ook toen ik de vraag kreeg om in de jury van een culinaire wedstrijd te zitten. Uiteindelijk zei ik toch toe. Als het over eten gaat dan haalt mijn nieuwsgierigheid het al snel van onzekerheid. Dus spendeerde ik twee weken geleden een hele zondagnamiddag op de Kitchen Battle: Een kookwedstrijd waarin vijf West-Vlaamse burgemeesters het op culinaire wijze tegen elkaar opnamen.

Ontwijde kerk

De burgervaders mochten elk professionals (chefs, patissiers,…) rond zich verzamelen en stonden er dus niet alleen voor. Gedurende de twee uur durende wedstrijd moesten de teams twee gerechten bereiden. Eén gerecht mochten ze op voorhand uitdenken. Een ander gerecht moest ter plaatse geïmproviseerd worden.

Ik zat samen met een tiental andere mensen in de jury. Claudia Allemeersch (Beste Hobbykok 2009) voerde het team proevers aan.

Dat presentatrice Justine De Jonckheere in een spreekgestoelte staat is niet toevallig. De wedstrijd vond plaats in de ontwijde Sint-Amandskerk in Roeselare. In deze prachtige locatie wordt ook de Lokaalmarkt georganiseerd, een overdekte markt waar plaatselijke boeren hun producten verkopen.

Wat ik geleerd heb over jureren in een culinaire wedstrijd:

 • Het is niet te vergelijken met gewoon eten op restaurant. Daar degusteer en geniet je echt. Als jurylid moet je in een korte tijd een mening vormen over een bordje dat je deelt met andere juryleden.
 • Soms heb je zin om een bordje helemaal uit te lepelen, maar dat kan natuurlijk niet, want er staat alweer een nieuw bordje klaar.
 • In een korte tijd worden je ogen en smaakpapillen overweldigt door prikkels. Ik maakte notities in een boekje om overzicht te behouden en niet te knoeien op het quoteringsblad. Op het einde moest ik me dan wel haasten om alles over te schrijven op het blad. Kortom: de deelnemers hadden stress, maar ook in de jury zitten is best spannend!

 

Aan de Kitchen Battle ging een uitgebreide receptie vooraf met tal van heerlijke hapjes. Het werd dus een bijzonder bourgondische zondag!

Enkele hoogtepunten en inspirerende ideetjes:

Schattige aardbeien

Chocolade en aardbeien zijn altijd een mooie match. Hier zijn de vruchten gedoopt in de roze ruby-chocolade, sinds dit jaar een hype in het land van de zoete zondes. De aardbeien werden geserveerd in het typische bakje.

Gegrilde watermeloen

Onlangs zag ik op Youtube een filmpje passeren over watermeloen die zo bereid wordt zodat het een stuk geroosterd vlees lijkt. Het ziet er best spectaculair uit, maar het lijkt me toch heel veel moeite en een verspilling van vitamines.

Het kan ook minder omslachtig. Door de watermeloen te grillen (zoals je ook met ananas kandoen) krijg je een frisse begeleider bij vettige smaken zoals kaas.

Het team Diksmuide onder leiding van burgemeester Lies Laridon combineerde de gegrilde watermeloen met diverse kaasjes uit de stad. Het resultaat was dit prachtige bordje.

Fris sapje

Limonades en sapjes zijn voor mij al snel te zoet. Zeker als ze een alternatief vormen voor wijn. Maar dit glaasje was een voltreffer. De combinatie van lavas (een kruid met een selderachtige smaak) en tomaat smaakte heerlijk fris.

Vergeten vis

Dit gerecht van Team Roeselare zou ik onmogelijk kunnen kopiëren, maar het zet wel een onbekende Noordzeevis in de kijker. Dit kleine visje heet Pieterman. Het zit vaak verstopt onder het zand aan de vloedlijn. De snoodaard heeft kleine stekeltjes die giftig zijn. Je kunt er dus best niet met blote voeten op stappen of zelf schoonmaken. Maar gefileerd door iemand met verstand van zaken is dit wel een heel lekkere witte vis met een vaste structuur.

Olijfolie bij het dessert

Leuk idee van team Kortrijk: olijfolie in een dessert. Het klinkt misschien vreemd, maar olijfolie vormt een elegant tegenwicht met het zoete, waardoor je een meer gelaagde smaak krijgt. Heel lekker: enkele druppeltjes over ijs (Italianen doen het ook!) of over citrusvruchten. En de combinatie met chocolade(mousse) is helemaal hemels!

Op een stokje

Of het nu een hapje of een zoetigheidje is: Instant party vibes als je lekkers op een stokje prikt! Het was trouwens niet simpel om deze foto te maken. Het duurde eventjes, waardoor plots het hart van de ‘bloem’ er af gleed. Oeps!

Tequila-stijl

Het eerste hapje zette meteen een originele toon: drie leerlingen van Rhizo Hotelschool Kortrijk spoten de ingrediënten op je hand en vervolgens moest je die tequila-gewijs oplikken. Een leuke binnenkomer!

De winnaar

De Kitchen Battle werd voor de tweede keer op rij gewonnen door het Roeselaarse team met burgemeester Kris Declercq, sterrenchef Tim Boury, Sam Swaenepoel van restaurant De Witte Merel en Jourdan Govaere van De Schoenkliniek. Naast het geïmproviseerde gerecht met de Pieterman bliezen ze ook de smaakpapillen omver met het voorbereide gerecht dat uit meerdere bereidingen bestond. Team Kortrijk met burgemeester Vincent Van Quickenborne werd tweede.

Leuk aandenken

Team Kortrijk gaf de jury trouwens nog dit geschenkje: een gepersonaliseerde servet. Een leuk aandenken aan een heerlijke namiddag!

 

 

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Kitchen Battle: een namiddag jureren

 1. Marleen Caenepeel

  Zeer mooi artikel 👍👍👍.

 2. Oh, zo leuk! Dat lijkt me allemaal van hoog niveau te zijn!

  • isabelleuselli

   Ja, echt heerlijke dingen gegeten! Alle burgemeesters hadden zich duidelijk heel goed voorbereid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: