Koken & genieten

Getest: Vegan “kaas”

Vorige week liet ik mezelf nog eens binnen in Bioplanet. Ik probeer dat te beperken, wegens: niet echt de goedkoopste winkel en te veel verleidingen voor een supermarkt-shopaholic als ikzelf. Dat laatste betekent dat ik graag ook voorbereid boodschappen doe. Tijdens het doorspitten van de brochure, was m’n oog gevallen op een soort vegan ‘kaas’ die er uitzag als brie. Ik heb nog nooit veganistische kaas gegeten (tenzij edelgistvlokken) en was nieuwsgierig naar de smaak. Cicioni is trouwens een vrij nieuw product. Ideaal dus om er testgewijs een blogpost aan te wijden!

Cicioni verpakking

Officiële naam en beschrijving: Cicioni, gefermenteerd preparaat met cashewnoten en amandelen. De naam verwijst naar Daniela Cicioni, de Italiaanse dame die het product ontwikkelde. Google leert me dat Cicioni al snel in de prijzen viel.

Wat is het? Kaas is uiteraard geen goede benaming voor een dergelijk product. De fabrikant vermeldt nergens de term, maar wekt wel de sfeer op met de verpakking.

Cicioni zelfde sfeer als kaas

Ingrediënten: het lijstje is vrij kort, wat een goed teken is: 38% noten en evenveel amandelen worden aangevuld met water, zout en melkzuurbacteriën. Dat laatste ingrediënt doet me even voor het bestaansrecht van deze post over een vegan product vrezen. Gelukkig weet een klein surfrondje me al snel gerust te stellen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn melkzuurbacteriën niet van dierlijke, maar van plantaardige oorsprong.

Cicioni binnenkant verpakking

De prijs: Voor dit product moet je wel iets over hebben: € 8,99/st (160gr) wat neerkomt op 56,19€/kg. Vergelijkbaar met de huidige prijs van gepelde, grijze garnalen. Een echte verwennerij dus of voor een speciale gelegenheid.

De smaak: Edelgistvlokken smaken ook echt als kaas. In die mate zelfs dat ik ze vaak gebruik als kaasvervanger in pesto. Maar bij deze Cicioni is er helemaal geen kaassmaak te bespeuren. Ik proef een combinatie van noten en een zurige ondertoon. De textuur is een beetje sponsachtig. Niet slecht, maar ook geen echte wauw. In ieder geval kun je het niet beschouwen als een alternatief voor kaas. Wie denkt brie te proeven komt dus van een kale reis terug.

Cracker met cicioni en olijfolie

Toepassingen: De fabrikant tipt om het op een snee brood of cracker te leggen en af te werken met olijfolie. Zelf voeg ik er nog zout en peper van de molen aan toe.

Ik probeer nog diverse andere toepassingen uit. Telkens ondervind ik dat een zoete toevoeging nodig is als tegenwicht voor de zure ondertoon.

Op een toastje met vijgenconfituur.

 

Cicioni met vijgenconfituur

Slaatje met rauwe broccolisteel, radijs, rucola en peer. Dressing met mosterd, olijfolie en chilivlokken. Lichtjes gebaseerd op dit recept.

 

Slaatje met Cicioni

 

Plakjes Cicioni gemarineerd in olijfolie, honing, chillivlokken, rucola en pistachenoten. Ondanks de zure achtersmaak van het product mis ik friszurigheid en voeg een heel klein beetje limoensap toe.

Gemarineerde cicioni

Eindoordeel: De hoge prijs is ergens normaal: het is een heel puur, biologisch en vernieuwend product. Ik kan me inbeelden dat er heel veel research aan voorafgegaan is. Door die hoge prijs zal Cicioni geen vaste klant worden in m’n koelkast. Ik ben niet ondersteboven van de smaak, maar wat te pimpen kan je met deze “kaas” wel een lekker gerecht op tafel toveren. Vergelijk het met tofu, dat is een goed basisingrediënt, maar heeft extra smaakmakers nodig.

Waarschijnlijk koop ik Cicioni nog eens voor verdere experimenteren.  In ieder geval heeft het m’n interesse aangewakkerd om nog meer vegan “kazen” uit te proberen!

Probeer jij ook wel eens vegan producten uit?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

4 reacties op “Getest: Vegan “kaas”

 1. Hier een grote kaasliefhebber :-). Vraag me nu stiekem wel af hoe het zit met het vetgehalte/aantal Kcal in deze vegan kaas? En kaas die niet naar kaas smaakt…dan twijfel ik toch om ‘m te proberen. Al zijn jouw ideeën wel goede ideeën natuurlijk 🙂

  • Dankjewel Hilde!
   Maar nu je het zegt ja, de calorieën…Had ik nog niet op gelet! De verpakking weer uit het oud papier gevist☺ 1761kJ/426kcal per 100/g! Da’s vergelijkbaar met Parmezaanse kaas. Vetgehalte 51%, waarvan wel veel onverzadigde vetzuren. Is wel normaal met al die noten.
   De vergelijking met kaas is slimme marketing, maar eigenlijk moet je het beschouwen als een heel ander product.

 2. Pingback: Vegan kaas: tips voor beginners - The Picnic Guest

 3. Pingback: Getest + winactie: QIQO - The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: