Tips en trucjes

Zuinig in kleine dingen

De titel van deze post luidde aanvankelijk “Goede gierige gewoontes”. Leuk, zo’n alliteratie, maar gierig is echt geen gezellig woord. Bij ‘gierig’ denk ik aan het type mensen dat er altijd net vandoor moet als het hun beurt is om te trakteren op café. En zo wil ik liever niet bekendstaan!

In de loop der jaren ben ik me wel bewuster geworden van wat er binnenkomt en op welke manier het mijn portemonnee weer verlaat. Zeker sinds de grote verbouwingswerken die me maandenlang gijzelden in rode cijfers. Ondertussen is er alweer wat meer licht in de tunnel gaan schijnen, maar het blijft een evenwichtsoefening: zuinig zijn op het ene vlak, zodat er wat meer ruimte en comfort is op andere vlakken. Dat kunnen grotere ingrepen zijn. Zo ga ik binnenkort veranderen van energieleverancier, wat op jaarbasis een kleine 300€ moet opleveren. Maar ook kleinere trucjes kunnen een verschil maken. Hieronder vijf voorbeelden die ik de laatste jaren steeds meer gaan toepassen ben. Ze zitten allemaal in de sfeer van boodschappen doen en koken. Niet toevallig, aangezien die kostenposten nogal kunnen doorwegen in m’n budget.

Kortingsbonnen gebruiken

Waardebonnen

“Als ik ooit met pensioen ga, word ik extreme couponer”, zeg ik wel eens grappend. Boodschappen doen is sowieso één van m’n favoriete bezigheden. Helemaal leuk wordt het met een stapeltje bonnen. Het selecteren en uitknippen op zich is al rustgevend. Ik kan er oprecht ook even van slag door zijn, als een bon vervallen is. First world-problem, I know:-) Het enige probleem is dat zo’n bonnen wel eens aansporen om iets te kopen, wat niet op het verlanglijstje staat of niet al te best is om in huis te hebben. Zo heb ik onlangs een 1+1 gratis-actie op een zak Chocotoffs maar aan me laten voorbijgaan. Boodschappen doen, het is ook een vorm van management:-)

Tubes openknippen

Tubes openknippen

Het staat niet mooi in of op je kast, maar het kan je wel geld besparen. Wonderbaarlijk toch hoeveel tandpasta of handcrème je nog uit een opengesneden tube kunt schrapen? Ook uit staaltjes (die ik meestal ook opgebruik). Nadeel: in zo’n opengesneden tube droogt het product snel op. Maar met van die kleine travelsize potjes is dat snel opgelost!

Zelden eten weggooien

Gemarineerde tomaatjes

Zachte tomaatjes die niet knapperig genoeg meer zijn om rauw te eten verdwijnen in de oven of in een salsa. Een overschot tuinkruiden is heerlijk in een yoghurtdip. Van vervaldatums trek ik me niet zoveel aan. Altijd ruiken en proeven is mijn motto. Dé uitzondering: Verse producten zoals vis en vlees. Ik ben eens behoorlijk geschrokken toen ik ontdekte dat een pakje gerookte zalm niet een dag, maar een week over datum was. Vooral omdat ik er net de helft van verorberd had. Niets raars gesmaakt, maar toch maar de overblijvende helft weggegooid…

Op de kleintjes letten

bank-business-cash-164552

Foto via Pexels

Ik hou niet van veel muntstukken omdat ze je portemonnee uit model trekken. Maar de waarde ervan kan natuurlijk wel oplopen. Door regelmatig handtassen uit te mesten komt er heel wat koper en staal weer naar boven. Aan een kassa betalen met kleintjes bezorgt me al snel zenuwen omdat ik het gevoel heb de boel op te houden. Maar aan een selfkassa heb je dat probleem minder. Ideaal om verlost te geraken van al dat extra gewicht.

Eenheidsprijzen controleren

colorful-colourful-food-50584

Sinds de puntpaprika z’n opgang begon te maken, at ik nauwelijks nog de gewone ronde variant. Tot ik, nog niet eens zo lang geleden, eens naar de eenheidsprijs keek. Puntpaprika’s kosten momenteel bij Delhaize 7,96 €/kg. Een plastic verpakking met drie kleuren ronde paprika’s 3,70 €/kg. En als je de ronde variant los koopt, betaal je 2,69€/kg. Voor de snoeppaprika’s betaal je al snel 9€/kg. Sommige mensen eten puntpaprika’s omdat de velletjes dunner en dus beter verteerbaar zijn. Aangezien ik daar geen last van heb, is de rekening snel gemaakt om weer meer klassieke paprika’s te eten. Kortom: door op de eenheidsprijzen te letten, besef ik soms beter hoe duur bepaalde producten wel zijn, in vergelijking met een evenwaardig alternatief.

En hoe zit het met jou? Hoe let jij op de ‘kleintjes’? Wat zijn jouw zuinige trucjes?

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Zuinig in kleine dingen

  1. Marleen Caenepeel

    Doe zo verder en ge wordt nog de tweede rijkste van ingelmunster ( geintje) 😜

  2. Dat zijn heel veel nuttige tips, die wil ik zeker onthouden. Net zoals jij werk ik ook met weekmenu’s en kliekjesdagen. Budgetbeheer gebeurt via een Excelleke (ik weet perfect wat ik per week kan/mag uitgeven en dat lukt me doorgaans vrij goed). Via mijnenergie.be bekijk ik al eens de interessantste energieleverancier. Alle beetjes helpen. Een moeilijke blijf ik wel vinden: de keuze tussen goede kwaliteit maar iets duurder of goedkoper maar van mindere kwaliteit. Zoals bio of geen bio. Ik ben nu ook bezig met minder plastic, dus minder afval door #meiplasticvrij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: