Koken & genieten

Picknick op het terras

Een tijdje geleden gaf ik mezelf een cadeau… Tadaa… deze picnickmand!

Foto 16-07-17 13 10 00

Het was iets wat ik al heel lang wilde en met een blognaam als deze heb ik natuurlijk het perfecte excuus:-) Ideaal aan deze mand is dat de binnenkant helemaal geïsoleerd is zodat alles lekker fris blijft en je er gemakkelijk koelelementen in kunt stoppen. Mocht je zelf overwegen een picknickmand aan te schaffen, dan zou ik daar zeker op letten bij de aankoop.

De picknickmand stond al een tijdje werkloos te wezen op een bank in m’n inkomhal, maar daar is ze natuurlijk niet voor bedoeld. Dus nodigde ik op een dag mezelf uit bij m’n nicht en haar gezin. Weliswaar met de belofte dat ik zelf het eten en het aperitief zou meebrengen. Zij moesten enkel voor de rest van de drank zorgen.

De weergoden waren helaas niet in picknickstemming. Het was warm, maar de lucht zag eruit alsof er ieder moment een vlaag kon uitvallen. Dus bleven we voor de zekerheid op het terras.

Het picknicken begon met het uitpakken van de mand en die zat behoorlijk vol! PS: Let niet op m’n ‘editing skills’, de montage springt een beetje:-)

Ik vertelde eerder al over de brunch van St. Môret bij Alix, Table & Jardin d’Amis, een prachtig plekje in Gent. Je kan de foto’s bekijken op de Facebookpagina van The Picnic Guest, maar ik filmde ook een stukje. En kreeg professionele hulp bij het monteren van m’n niet zo professionele beelden:-)

Aangezien ik iemand ben bij wie roomkaas nooit in de koelkast ontbreekt, zwengelde dat leuke event m’n creativiteit extra aan. Ik zat wel volop in een superdrukke periode (het is pas nu dat het weer wat rustiger wordt) en had niet meteen de tijd voor ingewikkelde culinaire experimenten. Dus maakte ik het mezelf niet al te moeilijk door bijvoorbeeld zo’n pakje St Môret Apérifrais gewoon open te trekken en op tafel te zetten. Of een bokaal of lunchbox te vullen met kaasparels, kerstomaten en basilicum. En laten we wel wezen: een picknick hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Maar ik amsueerde me ook in de keuken met twee bereidingen.

Processed with VSCO with m4 preset

Gevulde aardbeien:

Aardbeien kunnen tegen wat hartig tegenwicht vind ik. Deze aardbeien zijn gevuld met roomkaas. Daarin zit een beetje zout, maar dat doet het goed met het zoete van de vruchten. Een blaadje munt maakt het helemaal af. Ik zag eens op Youtube hoe iemand gevulde aardbeien in een eierkarton stopte om ze te kunnen meenemen tijdens een picknick. Goed idee, maar aangezien ik enkel over gebruikte eierkartons beschik, leek me dat toch niet helemaal proper. Dus nam ik het eiervakje uit de koelkast mee. Werkt evengoed!

Foto 16-07-17 14 47 48 (2)

Foto 16-07-17 14 26 45

En kijk eens naar dit! De hond van mijn nicht eet aardbeien (en komkommer). Healthy doggie! Ik kan me niet voorstellen dat mijn Simba dat zou doen:-)

Cheesecake in a jar:

Cheesecake is één van m’n favoriete gerechten, zeker de hartige variant. Maar voor een picknick leek zo’n taart me niet handig. Dus zocht ik naar recepten voor individuele porties die je in een bokaaltje kunt vullen. Bij BBC Food vond ik wat ik zocht. Ik heb het recept wat aangepast en dit was het resultaat: een gezond hapje of voorgerechtje.

IMG_0009

Ingrediënten

4 sneetjes roggebrood (die kun je verpakt in de supermarkt kopen)

25gram echter boter of kokosolie

75 gram roomkaas

75 gram cottage cheese

Sap van 1 limoen

2 sneden rauwe ham in stukjes

Enkele blaadjes basilicum

2 lente-uitjes

6 kerstomaten in stukjes

Peper en zout

4 Glazen potjes

Foto 16-07-17 13 45 04Foto 16-07-17 13 44 27

Bereiding

Je kunt het brood in een keukenmachine vermalen, maar ik doe het handmatig. Roggebrood verkruimelt heel gemakkelijk: je stopt het in een diepvrieszakje en rolt erover met een deegrol of fles. Ziezo, geen machine schoon te maken!

Vermeng de kruimels met de boter of kokosolie.

Vul ieder potje met een laagje brood (een kleine cm). Druk het goed aan.

Kaasmengsel: meng de cottagecheese met de roomkaas en het limoensap. Kruid af met peper en zout. Wie extra pit wil kan ook een (half) theelepeltje mierikswortelpasta toevoegen.

Schik nu een laagje van het kaasmengsel bovenop de broodlaag.

Vermeng de tomatenblokjes met de ham, gesneden lenteui en basilicum. Deze rode laag komt bovenop de kaas.

Versier tot slot met wat zonnebloempitjes of pijnboompitjes.

PS: Nog op zoek naar een lekker makkelijk aperitiefhapje? Check dan deze zomerse kaasplank. Niet meteen om mee te nemen tijdens een picknick, maar wel ideaal om snel op de buitentafel te zetten!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

3 reacties op “Picknick op het terras

  1. Zo’n picknickmand doet me denken aan romantische Engelse picknicks, genre Pride and Prejudice, in Jane Austen-stijl :). Heerlijk! En leuke tip voor de bokaaltjes-vulling!

  2. Wat een zalig leuk idee, gewoon je picknickmand meedoen naar vrienden met je culinaire expertise. Jouw enthousiasme blijft aanstekelijk werken, waarvoor weer eens bedankt!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: