Koken & genieten Wanderlust

Lunchtip: makreelsalade

Twee weekends geleden stak ik de grens over naar Rotterdam. M’n twee reisgenoten zijn net zo’n gepassioneerde foodies als ikzelf, dus werden er heel veel lekkere adresjes uitgetest. Ik keerde huiswaarts met een pak nieuwe culinaire inspiratie, onder andere voor een stevige boterham met makreelsalade. Mits enkele aanpassingen en een draai van de persoonlijke smaakmolen was dit gerecht ook makkelijk om te tunen tot een lunchboxversie.

IMG_4527

We spoorden naar Rotterdam. De ideale gelegenheid om eens de Starbucks van het station in Antwerpen uit te testen. Leuk voor een keer, maar na zo’n typisch Amerikaans ontbijt (donut, brownie, chocolademelk met slagroom,….: iemand nog een calorietje?) snakten we naar een gezonde lunch.

Een snelle Google-ronde vooraf had ons de weg getoond naar De Bakkerswinkel, vlakbij de levendige Witte de Withstraat. Je kunt er ontbijten, lunchen of een high tea-momentje inlassen. Gerechten en drankjes meenemen kan ook. Het concept is in meerdere Nederlandse steden te vinden, waaronder Amsterdam en Utrecht.

De homepage van de website oogt nogal overdadig en contrasteert met het doordachte interieur. Ik zou de inrichting omschrijven als hedendaags gezellig. Cosy, maar niet over the top. Pas achteraf kwam ik te weten dat Piet Hein Eek de huisontwerper is van alle Bakkerswinkels. Ah, vandaar! Ik ben nogal een fan van de Nederlandse designer. Z’n restaurant in Eindhoven staat al heel lang op m’n “to taste”-lijstje.

Alle vestigingen van De Bakkerswinkel dragen dezelfde typische Piet Hein Eek-signatuur, maar hebben toch elk een eigen look. Het eethuis in het centrum van Rotterdam is vrij recent (van vorig jaar) en begin dit jaar kwam er nog een tweede Bakkerswinkel aan het Oostplein bij. Die ziet er behoorlijk spectaculair uit en staat dus zeker op het verlanglijstje voor een volgend bezoekje aan Rotterdam.

De Bakkerswinkel 2
Foto: De Bakkerswinkel

Terug naar de Bakkerswinkel in het centrum. Er was veel volk en dan vind ik het lastig om constant met m’n fototoestel in de weer te zijn. Zit ik hier dus lyrisch te doen over het interieur, maar ik heb er geen foto’s van! Gelukkig hebben andere bloggers ze wél. De Rotterdamse Nadia bijvoorbeeld postte hele mooie plaatjes.

Het eten dan: Terwijl we de menukaart nog aan het bestuderen waren, bestelden we alvast een drankje. Ik ben niet de grootste liefhebber van ijsthee uit blik, maar de term “huisgemaakte ice tea” sleepte me wel over de streep. En ik had er geen spijt van! Een lekker frisse binnenkomer.

IMG_4523

Verder op de bestelling: een klein courgettesoepje en de eerder genoemde boterham met makreel. Samen met de ijsthee goed voor 10,40€. Best schappelijk voor een zaak in het centrum van een grootstad én bovendien voor een voortreffelijke maaltijd.

De boterham vormde ook de inspiratiebron voor de werklunch van de week erop. De topping heb ik een beetje aangepast. Ik had geen rucola in huis, dus kwam er een salsa van radijsjes en komkommer in de plaats.

Ook zin in een boterham met veel frisse vitamientjes?

IMG_1370

Ingrediënten:

Voor de makreelsalade:

– 125 gram makreel natuur uit blik (niets houdt je tegen om een verse makreel te kopen, het is ongetwijfeld ook lekkerder, maar ik had te weinig tijd om dat beest te fileren)

– 1 lente-uitje

– 1/2-appel (liefst een friszurige soort zoals pink lady of granny smith)

– 2 eetlepels yoghurt

– 1 theelepel mierikswortelpasta

– 1 eetlepel gehakte kappertjes

– 1 augurk (als versiering)

Voor de topping:

– 1/8 komkommer

– 4 radijsjes

– 1 theelepel gesneden bieslook

– een plukje preischeuten

 Bereiding:

– Plet de makreel met een vork en snij de appel in chunky stukken. Voeg de yoghurt, mierikswortel en kappertjes toe. De mierikswortel en de kappertjes zorgen al voor een pittige en zoute toets. Maar kruid naar believen bij met peper en zout als je zoals ik van nog een extraatje houdt.

– De komkommer en radijsjes mogen in kleine stukjes, zodat je een salsa-effect bekomt. Vermeng met de bieslook. Zorg dat alle ingrediënten goed droog zijn, dan bewaren ze beter.

– De preischeutjes zijn een aardige opsmuk op de belegde boterham.

PS: Makreelsalade en de salsa bewaren een drietal dagen in afzonderlijke potjes in de koelkast.
Follow my blog with Bloglovin

4 reacties op “Lunchtip: makreelsalade

  1. Pingback: Badderen in Rotterdam | The Picnic Guest

  2. Leuk dat je de Bakkerswinkel ook op mijn blog hebt gevonden! Een van mijn favo tentjes bij mij in de straat 🙂

  3. Wat fijn om daar vlak in de buurt te wonen! Leuke blog heb je trouwens, met nog meer must visit-tips:-)

  4. Pingback: Smullen in Rotterdam | The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: