Koken & genieten

Frisse dip met Toma’Dor-tomaatjes

Als het over rauwe tomaten gaat, komt het meest kritische kantje in mij naar boven. In een salade moeten tomaten smaakvol, een tikkeltje knapperig en lichtelijk zoet zijn. Onlangs kocht ik een pakje trostomaten dat er veelbelovend uitzag. Maar bij de eerste hap wist ik al dat het niets zou worden: melig vruchtvlees en een velletje dat een beetje rubberachtig tussen mijn tanden schuifelde. Gruwel! Dergelijke tomaten verwerk ik dan in een warm gerecht zoals in pasta. Of ik rooster ze tot “zongedroogde” tomaten in de oven.

Foto: Julia via Pexels

Voor salades geef ik vaak de voorkeur aan de kleinere exemplaren, zoals kerstomaten. Zo nu en dan trakteer ik mezelf op de enige echte honingtomaten. Het woord ’trakteren’ is hier op z’n plaats. Als je de zeshoekige bakjes al gespot hebt in de supermarkt of bij de groenteboer, weet je dat ze peperduur zijn: Ruim 16€/kg betaal je op dit moment bij de AH. Ruim het dubbele van andere kerstomaten!

Ik stond er ook niet echt bij stil dat honingtomaten een Nederlands product zijn. Niet dat er iets mis is met Nederlandse producten, maar het kan geen kwaad om ook Belgische telers te steunen uiteraard. Onlangs leerde ik één van die kwekers kennen op de persdagen in Antwerpen. De persdagen zijn een soort opendeurdagen bij alle pershuizen. Journalisten, stylisten en influencers komen er ideeën en trends oppikken voor het volgende seizoen.

In één van de pershuizen maakte ik kennis met Tomatenkwekerij Stoffels uit Rijkevorsel. Ze brengen een groot assortiment tomaten op de markt, waaronder Toma’Dor: Mini van formaat, maar groot van smaak! Deze tomaatjes doen het natuurlijk heel goed in allerlei salades, maar mij leken ze ook uitermate geschikt voor een frisse ‘loaded dip”. Een gepimpte dipsaus zeg maar.

Bij tomaten denk je automatisch aan basilicum als smaakmaker. Ik gebruik in de plaats salie, ook een goede match met tomaten. Zeker het proberen waard dus, al kan je hier ook perfect ‘good old basil’ gebruiken.

Yoghurt- en roomkaasdip met mini-tomaatjes

Ingrediënten

 • 125 gram Griekse yoghurt
 • 125 gram opgeklopte verse kaas of roomkaas (genre St Môret® Mousse)
 • 1 theelepel mierikswortel (vers of kant-en-klaar uit een potje)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/2 limoen: zeste + sap
 • 1 lentui (groen + wit)
 • Tuinkruiden naar keuze: salie, peterselie, basilicum,…
 • Geroosterde pijnboom- of pompoenpitten
 • Peper en zout
 • Takje minitomaten (10-tal)

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Leg de pitten op een bakpapier in een ovenschaal en rooster ze 5 à 10 minuten). Blijf zeker in de buurt, want voor je het weet is het een aangebrande treurnis in je oven:-)
 • Ondertussen meng je de yoghurt en de kaas tot een luchtige massa
 • Voeg de olijfolie, zeste van limoen en het sap ervan toe.
 • Rasp de mierikswortel (of schep een theelepeltje uit een potje)
 • Voeg toe aan het kaas- en yoghurtmengsel.
 • Snij de lenteui in fijne ringetjes. Voeg wat groene ringetjes toe aan het mengsel.
 • Kruid naar wens met peper en zout.
 • Snij de tomaten in vier.
 • Dresseer de dip in een schaal (een plat bord vind ik het makkelijkste werken).
 • Pimp met de kerstomaten, geroosterde pitten en lenteui.
 • Serveer met tortillaships of crackers.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

0 reacties op “Frisse dip met Toma’Dor-tomaatjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d