Uncategorized

Mealprep voor de feesten: kaviaar van mosterdzaadjes

Dat de feestdagen in aantocht zijn, kunnen we nu echt niet meer ontkennen. Voor mij is dit de ideale periode om wat extra te experimenteren in de keuken. Een aantal keer per jaar stel ik vast dat mijn kookavonturen te veel in dezelfde rondjes draaien en dan is het dringend tijd om weer eens wat nieuws uit te proberen. Deze ingelegde mosterdzaadjes zijn zo’n experiment. Ideaal voor deze periode want ze zijn eenvoudig te maken en geven snel een feestelijke toets aan een gerecht.  Bovendien kan je ze lang op voorhand bereiden, want ze blijven een aantal weken houdbaar in de koelkast.

Mosterdzaad is niet zoiets waarmee de modale hobbykok vaak mee kookt. Ik ook niet trouwens. Ze worden veel gebruikt in de Indiase keuken, maar bij ons zijn ze vooral bekend van ingelegde augurken. En uiteraard worden ze ook gebruikt om mosterd te maken, maar ik moet toegeven dat ik die ambitie niet echt heb. Mosterdzaadjes inleggen leek me dan wel weer een leuk plan. Het idee kwam drie jaar geleden al, toen ik Claudia Allemeersch ze zag klaarmaken in deze reportage. Het duurde dan nog een eeuwigheid vooraleer ik de zaadjes in huis had en nog eens een extra eeuwigheid vooraleer ik ze eindelijk eens bereidde. Maar ik was meteen verkocht! Laat je niet afschrikken door mijn getreuzel, de mosterdzaadjes vind je ook in reguliere supermarkten bij de afdeling kruiden en specerijen.

Wat is er zo lekker aan?

Door de mosterdzaadjes in te koken met suiker en azijn krijgen ze een beetje de structuur van kaviaar. Ze zwellen op en knappen als je erop bijt. Dat geeft een aangename textuurverrassing op gerechten. Tel daarbij de smaak van de bolletjes: De combinatie van pittig, zoet, zuur en een beetje zout maakt ze tot mini-smaakbommetjes.

Wat kun je ermee doen?

 • Ingelegde mosterdzaadjes worden mosterdkaviaar genoemd en je kan ze ook serveren als echte kaviaar: dus op een gevuld eitje of aardappel, op een blini met zure room, in combinatie met gerookte zalm,…
 • Claudia combineert ze met steak tartaar.
 • Ze zijn ook heerlijk als afwerking op een gerecht met witte vis.
 • Zelf heb ik ze al eens gecombineerd met rode biet en ricotta.
 • Als oppepper in een slaatje: zoals hier met kaas en selder. In kleine glaasjes geserveerd heb je zo snel een leuk hapje!
 • Of heel simpel: een toefje op een blokje kaas.

Hoe maak je het?

Online kun je verschillende recepten vinden. De verhoudingen of meeteenheden zijn vaak anders, maar eigenlijk komen ze allemaal een beetje op hetzelfde neer. Het kan niet echt mislukken. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje tijd.

Ingrediënten

 • 50 gr geel mosterdzaad
 • 5 gr of 1/4 theelepel zout (hiervoor gebruik ik maatlepeltjes zoals deze).
 • 70 ml azijn (ik verkies natuurazijn)
 • 100 ml water
 • 20 g suiker (2 eetlepels)

Bereiding

Vermeng de ingrediënten in een kookpot. Breng aan de kook en laat vervolgens (met deksel) zachtjes pruttelen tot de zaadjes zacht zijn. Dit duurt gemiddeld een 40-tal minuten.

Mocht het vocht vroegtijdig uitgekookt zijn, dan kan je nog 10ml water met 5ml azijn toevoegen.

Bewaren

Bewaren doe je best in een glazen bokaal in de koelkast. Bij mij overleven ze niet langer dan twee weken om de simpele reden dat ze tegen die tijd opgebruikt zijn. Wil je ze toch langer dan twee weken bewaren, dan zou ik ze onder olie zetten.

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

2 reacties op “Mealprep voor de feesten: kaviaar van mosterdzaadjes

 1. Waar haal je de zaadjes? Bij mij al twee keer mislukt. Zaadjes zwellen nauwelijks en lijken kleiner dan die van u.

  • isabelleuselli

   Dag Patrick, mijn excuses. Ik heb blijkbaar over deze comment gekeken. Mosterdzaadjes zijn inderdaad niet makkelijk verkrijgbaar. Bij Albert Heijn zijn ze denk ik te vinden van het merk Verstegen. Ik heb ze ook nog gevonden in een biowinkel en online (bv. van het merk Mill & Mortar). Het is belangrijk om enkel de gele mosterdzaadjes te gebruiken, niet de bruine. Ik vind gewone natuurazijn ook het lekkerste in dit recept. Als het vocht vroegtijdig uitgekookt is, is het nodig om een beetje water en azijn toe te voegen zodat het gaarproces verder kan gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: