Genieten

Chin chin met gin

Uit een vorig uitgaansleven herinner ik me nog dat een gin-tonic ooit een vrij simpele aangelegenheid was: longdrink glas met Gordon’s Gin, schijfje citroen, ijsblokjes en een flesje Schweppes er naast. In tijden heb ik het zo niet meer gezien. En wat een verschil met de huidige gin-revival! Nu heeft zelfs de kleinste bar of supermarkt diverse soorten gin en bijpassende tonics in het assortiment.

cu-2

De ginhype gaat grotendeels aan mij voorbij. Niet uit een soort van snobistische tegendraadsheid, maar gewoon omdat het niet echt m’n ding is. Toch ben ik een tikje jaloers op de adepten, want het is een boeiende wereld van ontelbaar veel smaakcombinaties met gin, tonics en botanicals.

Nu het classy drankje zich stevig verankerd heeft in ons uitgaansleven, valt er nauwelijks aan te ontsnappen. Ook al ben ik dan geen gt-lover, toch kon je me de voorbije weken een paar keer spotten met zo’n cocktail in de hand. Zoals op de openingsavond van de Biënnale Interieur. Deze Blind Tiger is een gin van Kortrijkse origine. Prachtig glas, niet? 

img_7171

Of voor Tendens tijdens de voorstelling van East Imperial, een gamma tonics uit Nieuw-Zeeland die onlangs op de Belgische markt gelanceerd werden.

En een paar weken geleden in de Ardennen, tijdens een heuse gin-tasting. De hoofdreden was eigenlijk de voorstelling van het wild-assortiment van Carrefour gekoppeld aan een boswandeling en een workshop koken met wild. M’n eerste foodbloggers-tripje voor The Picnic Guest! Over het koken met wild heb ik het later nog. De supermarkt legde ons te slapen in een hotel in Marche-en-Famme (Quartier Latin, een aanrader trouwens). Een avond waarop niemand nog achter het stuur moet kruipen is natuurlijk de ideale gelegenheid voor een uitgebreide ginproeverij!

Host is Baptiste van Outryve. Woordvoerder van Carrefour by day, gin-toniclover tot diep in z’n smaakpapillen by night. Baptiste is ook lid van The Bruges Gin Society. Zij brachten een tijdje geleden hun eigen gin op de markt: The Black Swan; Genoemd naar de zwarte zwaan die twee jaar geleden plots opdook in de Brugse reien.

carrefour_wild_weekend_gin_tasting_23

Baptiste geeft op een geanimeerde manier uitleg bij alles en lardeert de tasting met leuke weetjes. Weet je bijvoorbeeld waarom Hendricks Gin zo populair is? Vooral omdat Christian Grey het dronk in de boekenreeks Fifty Shades of Grey. De marketingtruc is niet nieuw: Martini hangt graag aan de lippen van James Bond. Cointreau mixte zichzelf in Sex & the City als hoofdingrediënt van de Cosmopolitan, de favoriete cocktail van de meisjes.

img_6688

Tijdens een gintasting mogen uiteraard ook de smaakpapillen aan het werk gezet worden. We krijgen vijf kleine glaasjes voor onze neus waarin diverse gins uitgegoten worden. Je kunt ze uitdrinken, maar de meeste van m’n disgenoten en ikzelf beperken het tot even ruiken en nippen. Na de uitleg van Baptiste kan je je favoriete gin en eventueel ook een tonic uitkiezen. Vervolgens mixt Baptiste er een cocktail mee.

carrefour_wild_weekend_gin_tasting_27

Het gezelschap, voornamelijk g&t-liefhebbers en –kenners, onthalen vier drankjes positief. De favorieten lopen uiteen, maar m’n tafelgenoten zijn het erover eens dat het allemaal goede gins zijn. Tot de spreekwoordelijke vreemde eend uitgeschonken wordt: de Nordès. Spaans, met een boventoon van citrus en zeste die typisch is voor mediterrane gins. De gezichten en reacties spreken boekdelen: deze vreemde vogel valt niet in de smaak. Een beetje gegeneerd verzwijg ik dat ik dit eigenlijk de beste vind. Niet zo vreemd wellicht aangezien ik klassieke gins niet echt fantastisch vind. Uiteindelijk durf ik het toch aan om aan Baptiste een cocktail met Nordès te vragen. Gemixt met een Thomas Henry-tonic en opgesmukt met wat paarse korenbloemen, is dit voor mij een waar godendrankje. Wel eentje waar je zuinigjes moet van nippen, want het is een Spanjaard met karakter!

img_6703

Ben je ook niet echt fan van gin-tonic? Dan is dit misschien toch iets voor jou. Zeker als je zoals ik een boon hebt voor bitterzoete drankjes, genre Campari.

img_6693

Fotocredits 3 + 5: Carrefour/Walkie Talkie

Save

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

6 reacties op “Chin chin met gin

  1. Aha goede tip, bedankt!
    Ik ben ook niet echt een ginliefhebber, maar die wil ik zeker wel eens proberen!

  2. Ik drink liever gin-gini. Lekker!

  3. Ik ben ook niet echt fan van gin, maar misschien moet ik die wel eens proberen.
    Leuk weetje trouwens die black Swan gin

  4. Hier geen gt liefhebber al spreekt zo’n kookworkshop me zeker aan. Weer interessant om weten.

  5. Pingback: Durven met wild | The Picnic Guest

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: